Novak Đoković

Novak Đoković i vakcine – političko pitanje

Grend slem u Sjedinjenim Američkim državama počinje krajem avgusta. Ali Novak Đoković verovatno neće igrati u Njujorku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File

Srbin još nije vakcinisan. To je postalo političko pitanje, piše Dojče Vele (DW).

I oni koji ne prate tenis setiće se da je Novak Đoković početkom godine pokušao da zaigra na Otvorenom prvenstvu Australije mimo važećih australijanskih antipandemijskih propisa. Tada je bio prvi teniser sveta i verovao je da ima vizu koja mu omogućava da nevakcinisan igra tenis u Australiji.

Deset dana je svojim slučajemSrbin svetsku javnost ostavljao bez daha. U jadnom hotelu za ljude koji čekaju deportaciju on je čekao sudsku odluku, pre nego što je na kraju morao da napusti Australiju. Slučaj Đoković je čak dobio političku dimenziju, za reč se javio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i između ostalog nazvao celi slučaj „lov na veštice”.

To ne treba očekivati na američkom turniru. Ali Đoković još uvek nije vakcinisan. A cela stvar i u ovom slučaju postaje političko pitanje. U SAD nema ulaska (sa malo izuzetaka) za nevakcinisane osobe.

Celu priču je zakomplikovala Đokovićeva izjava posle pobede u Vimbldonu da ne planira da se vakciniše protiv koronavirusa i da se nada da će ga nadležne američke institucije izuzeti iz pravila. Čak je posredstvom medija zamolio i američkog predsednika Bajdena da mu pomogne da igra na turniru. Do sada je u tome bio bez uspeha. Pre nedelju dana Đoković je objavio na Tviteru da čekajući na odgovor - trenira kao da će mu dati dozvolu da igra.

Kratkoročno otkazivanje

Na listi prijavljenih za turnir u Njujorku još uvek stoji Đokovićevo ime, ali se organizatori turnira normalno osećaju obaveznim da se pridržavaju zakona i poštuju američka pravila u pogledu pandemije. To trenutno znači da Đoković ne može da igra.

Đoković se morao povući i sa kanadskog Rodžers kupa koji se tradicionalno održava tri nedelje pre američkog turnira i važan je kao pripremni turnir. Ni u Kanadu Đoković ne može da uđe kao nevakcinisan. Tako da su male šanse da Đoković zaigra u SAD između 29. avgusta do 11. septembra.

Klaudija Teni, republikanska kongresmenka iz Njujorka, založila za to da predsednik da specijalnu dozvolu Đokoviću i ostalim vrhunskim teniserima omogući da zaigraju na turniru. Ona u svom pismu Džozefu Bajdenu pored Đokovića nije navela ni jedno konkretno ime tenisera koji odbija vakcinaciju.

Vruća tema u kući Đokovićevih

Supruga Novaka Đokovića se u julu na Tviteru sporečkala sa sportskim novinarem iz SAD Benom Rotenbergom koji je kritikovao Đokovića zbog toga što nije vakcinisan.

Teniski magazin u SAD „Reket“ ju je sada, posle otkazivanja učešća u Montrealu, takođe pitao zašto se Đoković prijavljuje na turnire u zemljama u kojima su jasna pravila prema kojima bez vakcinacije nema ulaska, a ona je opet pokazala da je osetljiva u pogledu na tu temu.

Rekla je da prijava na turnirima ide automatski i odvratila je pitanjem – šta je logika iza takvog tvita. Dodala je da je Novak usredsređen na tenis, i da bi magazin koji se bavi tenisom morao da piše o tenisu.

Novak Đoković je u međuvremenu broj pet na listi najboljih tenisera sveta, sa tendencijom daljeg pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.