Radio sa Đokovićem, a sada savetuje: Isključite emocije

Dobro poznati teniski analitičar i strateg Kreg O'Šenesi govorio je o tome koliko emocije utiču na igrače.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

O'Šenesi je godinama radio u timu Novaka Đokovića, sve do prošle godine kada su se rastali.

O'Šenesi je godinama radio u timu Novaka Đokovića, sve do prošle godine kada su se rastali.

U prethodnoj analizi za "tennishead", Kreg je analizirao da je za ulazak u Top 10 bilo potrebno "samo" 52,8% osvojenih poena u mečevima za celu sezonu.

Sada se bavio "emocionalnim rolerkosterima", odnosno ispoljavanju emocija od strane igrača tokom mečeva i tome šta im to donosi, odnosno oduzima.

"Igraćete mnogo bolji tenis i pobeđivati mnogo više ukoliko uspete da se 'otkačite' od emocija. Glavni razlog je... Iako dobijete meč, najverovantije ćete izgubiti 45% ili više poena tokom njega. Zamislite da budete neraspoloženi ili previše samokritični kada osvajate 45 od svakih 100 poena. Jednostavno je previše emotivno iscrpljujuće da pokušate da pobedite i da se istovremeno borite sa emocijama koje ne možete da kontrolišete", ističe O'Šenesi.

O'Šenesi ima i savet za sve igrače koji se bore sa pomenutim "rolerkosterom".

"Hajde da sledeći put kada izgubite poen kažete sebi 'dobro, to je samo jedan od 45%' i pređete na sledeći poen. Nesumnjivo je da ćete biti bolje raspoloženi zbog toga", dodao je.

O'Šenesi je, pored rada sa Novakom, imao i uspešne saradnje sa Dastinom Braunom i Kevinom Andersonom, a sada je jedan od ključnih ljudi u timu Matea Beretinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.