Drugo lice tenisa: Igrači zabrinuti da neće imati za račune i hranu

Gruzija teniserka Sofija Šapatava jedna je od mnogih koji su zabrinuti za svoju situaciju tokom suspenzije sezone.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Kai Schwoerer/Getty Images
Photo by Kai Schwoerer/Getty Images

* Što se tiče tenisa, "ništa više neće biti isto"

Sportisti širom sveta već osećaju posledice pandemije koronavirusa, a kriza je najpre stigla do slabije rangiranih teniserki i tenisera.

Šapatava, trenutno 371. na WTA rang listi, pokrenula je peticiju kojom je prozvala da pomognu ITF, ATP i WTA.

"Obavila sam veliki broj razgovora sa kolegama i prijateljima o planovima u narednim mesecima. Slabije rangirani igrači i igračice nemaju ušteđevinu i to je veoma teška tema. Uglavnom svi zarađuju 'sa strane' tako što drže treninge ili igraju u klubovima ili od nagradnih fondova turnira, ali, u trenutnoj situaciji, kada su sve zemlje 'zaključane', nemamo način da dodatno zaradimo. Nemamo nikakvu sigurnost, a niko se ni ne brine o nama", rekla je Šapatava za "PA".

Kako kaže, veliki problem su računi koji nisu obustavljeni.

Pročitajte još "Nema poente nastaviti sezonu u avgustu, možda se otkaže sve do kraja"

"Zaista sam zabrinuta. Sigurna sam da mogu da se prehranim, ali niko nije zaustavio račune i i dalje moramo da plaćamo sve svakog meseca. To je veoma teško kada ste potpuno bez primanja nekoliko meseci", kaže gruzijska teniserka i nastavlja:

"Čak iako imam nešto novca, znam mnoge druge koji ne znaju kako će da se finansiraju duže od nedelju, dve. Mnogi će i odustati od tenisa jer neće imati novca za putovanja, pošto će sve potrošiti na preživljavanje".

"PA" navodi da je WTA otpočeo planiranje kako bi pomogao slabije rangiranim teniserkama, dok je predsednik ATP Andrea Gaudenzi izjavio sledeće.

"Naša sposobnost da se pružimo bilo kakvu podršku će biti najbolje usmerena kada budemo znali dužinu ove krize i kada će se turneja nastaviti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.