Novak "Skajvoker" Đoković FOTO

Srbija će ponovo bdeti pored malih ekrana od 20. januara, jer tada kreće prvi grend slem u godini, Australijan open.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Matt King/Getty Images
Photo by Matt King/Getty Images

Drugi teniser sveta, Novak Đoković, juriša na svoj osmi trofej u singlu u Melburnu, u gradu u kom ga publika iz cele Australije očekuje u još jačem ritmu u odnosu na nedavno osvojeni ATP Kup, koji je odigrao izuzetno i u kom je pomogao našoj zemlji da se domogne vrednog pehara.

Uostalom, od maksimalnih 750 bodova, Đoković je osvojio 665, što je više od svih igrača na turniru.

Dres u kome će nastupati biće zelene boje, kao i poznati krokodil koji je zaštitni znak sponzora, što se jako dopalo navijačima. Već su krenuli komentari na koga ih podseća Đoković u novoj boji, a najviše "lajkova" dobio je natpis da je Novak poput svetlosnog mača Luka Skajvokera iz serijala filmova "Ratovi zvezda".

Tek, dok se na terenu sve svetluca od ambicija i sjajne opreme, nebo iznad "Rod Lejver" arene je daleko mutnije. Naime, zbog požara i strašnih nepogoda koje su zadesile ovaj kontinent, vazduh u Melburnu je izuzetno zagađen, ogromne su količine dima, a igrači koji treniraju i spremaju se za start takmičenja prinuđeni su da nose maske preko lica. Mnogi su, pak, bili prinuđeni da otkažu treninge jer nisu mogli da dišu. Situacija je najavljena da će nastaviti da se pogoršava u narednim danima, što je dodatna otežavajuća okolnost. Ipak, organizatori čine sve što je u njihovoj moći da turnir protekne u što boljim uslovima.

Celokupan ambijent, sa svim dobrim stvarima, ali i brojnim izazovima, doprineće da ovogodišnji Australijan open bude jedan od najpraćenijih sportskih takmičenja u poslednje vreme. Za sve koji budu uživali u tenisu putem malih ekrana, odnosno na kanalima Eurosporta, pripremljeno je mnoštvo direktnih prenosa, snimaka, ali i zanimljivih emisija i dokumentaraca.

Prava ekskluziva je "Insajder", Patrika Muratoglua, trenera Serene Vilijams, osnivača teniske akademije na jugu Francuske, i jednog od najpriznatijih svetskih analitičara u svetu belog sporta. U pitanju je dokumentarni film koji će po prvi put pokazati dešavanja iza kulisa u radu i životu Muratoglua sa brojnim igračima i igračicama, a samim tim i pokrenuti niz reportaža na Eurosportu tokom Australijan Opena 2020. godine.

Dokumentarac od 30 minutna biće premijerno prikazan u sredu, 15. januara u 22:30 po srednjeevropskom vremenu i biće dostupna na zahtev putem Eurosport Player-a, čime će Eurosport pokrenuti ekskluzivno pokrivanje Australian Opena širom Evrope, s mnoštvom novih formata, kao i velikim brojem uglednih imena koja nude ekspertizu ljubiteljima tenisa.

Među "pojačanjima" su sedmostruka grend slem šampionka Žistin Enan, kao i Italijanka Roberta Vinči, bivša broj jedan WTA liste.

Barbara Šet će i ovoga puta rame uz rame sa Matsom Vilanderom voditi čuveni Eurosportov teniski šou - Game, Schett & Mats, u kome će se domaćini osvrtati na najbolje mečeve i prognozirati predstojeće duele u Melburnu. Boris Beker, Alek Koreča, Patrik Muratoglu i Anri Lekont takođe će analizirati mečeve na Australijan openu.

Džon Mekinro, sedmostruki grend slem šampion će se takođe redovno pojavljivati na Eurosportu, i to u ulozi svog alter-ego lika ("The Commissioner of Tennis"), iznoseći svoje stavove koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mekinro, zajedno sa velikim rivalima iz igračkih dana, Borisom Bekerom i Matsom Vilanderom, pojaviće se u voditeljskom programu Legende tenisa. Tri epizode ovog uzbudljivog šoua premijerno će biti emitovane tokom ovogodišnjeg Australijan Opena.

Novi formati će ljubiteljima tenisa dati detaljniji uvid i u karijere samih igrača. “Novi klinci u bloku” (New Kids On The Block) omogućiće gledaocima da upoznaju neke od najuzbudljivijih tenisera koji se tek probijaju, dok će “Entourage” prikazati život nekih od najboljih igrača kroz oči tima koji ih prati 12 meseci godišnje.

Eurosport emituje Australijan Open od 1995. godine, pa će i sada ekskluzivno prenositi turnir širom Evrope. Pored toga, Eurosport Player, dostupan putem aplikacije Eurosport i putem interneta, biće mesto na kome će pravi ljubitelji tenisa moći da vide svaki pogodak, poen i svaki meč od prve loptice u ponedeljak 20. januara, pa sve do finala za muškarce u nedelju, 2. februara - ukupno 300 sati programa sa svih 16 terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.