Teniseri u Melburnu se borili za dah, mečevi zbog zagađenog vazduha prekinuti na sat vremena

Teniseri i teniserke koji su počeli kvalifikacije za Australijan Open bili su primorani da prekinu igranje zbog izuzetno zagađenog vazduha.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Daniel Pockett/Getty Images
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Organizatori turnira su bili primorani da izdaju naredbu da se mečevi prekinu na sat vremena pošto je kvalitet vazduha bio toliko loš da su pojedini morali čak i da predaju mečeve.

Tako nešto dogodilo se slovenačkoj teniserki Dalili Jakupović u meču sa Stefani Fogel iz Švajcarske.

Dalila je dobila prvi set sa 6:4, ali na 5:6 u drugom nije mogla da diše. Morali su da joj pomognu da izađe sa terena, osećala se jako loše.

"Bilo je zaista, zaista loše. Nikada nisam iskusila ovako nešto. Bila sam zaista uplašena da ću se srušiti na teren, nisam više mogla da hodam", izjavila je Jakupovićeva.

Osim jednočasovne pauze, organizatori su izdali naredbu i za otkazivanje treninga, ali su najavili da će se kvalitet vazduha stalno pratiti. Oni očekuju da se kvalitet vazduha popravi, ali igrači ne veruju u te priče, bez obzira što su i juče ponavljali kako im je "zdravlje igrača na prvom mestu", te da će se sve odluke donositi posle konsultacija sa medicinskim timom, naučnicima i Biroom za meteorologiju.

"Mislim da nije fer igrati u ovakvim uslovima, nije uopšte zdravo za nas igrače. Bila sam iznenađenja, očekivala sam da nećemo igrati, ali nismo imali mnogo izbora".

"Besna sam i tužna. Više tužna jer sam bila na putu da pobedim, a nisam mogla da završim meč. Nemam astmu niti probleme sa disanjem kada je vrućina", zaključila je Jakupović.

Photo by Daniel Pockett/Getty Images
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Eženi Bušar je takođe morala da zatraži medicinski tajm aut u meču sa Ju Ksijaodi, ali je nekako uspela da izgura meč do kraja i pobedi da 4:6, 7:6 (4), 6:1.

Egzibicioni meč Marije Šarapove na Kujongu je morao da bude prekinut pošto su se i Ruskinja i Laura Zigemund požalile na kvalitet vazduha. Zigemund je vodila sa 7:6, 5:5 kada su rešile da ne igraju dalje.

"Počela sam da kašljem u drugom setu, ali sam mislila da to ima veze sa tim što sam bila bolesna nedavno. Onda sam čula Lauru kako se žali zbog istih stvari sudiji. Bile smo na terenu više od dva sata, bilo je u redu što je meč prekinut", izjavila je Šarapova.

Mnogi ljudi su nosli zaštitne maske, a pojedinim igračima, poput Bernarda Tomića su proveravali kako diše tokom meča kvalifikacija.

Kvalitet vazduha u Melburnu je zbog velikog broja požara u Australiji izuzetno loš. Stanovnicima je savetovano da u utorak ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe.

Američki teniser Noa Rubin je takođe bio jako nezadovoljan, što nije krio ni u svojim porukama na društvenim mrežema.

On je postavio fotografiju na kojoj je označen kvalitet vazduha u melburnu u jednom momentu. Brojka je bila 361, a stručnjaci kažu da se sve preko 200 smatra rizičnim i opasnim po zdravlje.

"Da su Federer i Đoković igrali finale, da li bi organizatori postupili drugačije? To je uvek pitanje, ali prvo što pomislite je da oni ne bi igrali u ovakvim uslovima. Igrati kvalifikacije na silu, ovde je zaista teško biti sada", poručio je Rubin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.