Đoković na ATP Kupu – Srbija protiv Federera, Nadala i Marija

U premijernom izdanju ATP Kupa Srbiju če predstavljati Novak Đoković i Dušan Lajović.

LNIzvor: B92
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

ATP Kup je novo reprezentativno takmičenje koje je uvedeno u ATP kalendar od 2020. godine i biće održano u Australiji od 3. do 12 januara.

Na ovo takmičenje su se obavezali svi članovi Top 10, uključujući i Rodžera Federera (Švajcarska), Rafaela Nadala (Španija) i Đokovića.

Čak 27 od 30 najbolje plasiranih tenisera sveta počeće sezonu ATP Kupom, iako se istovremeno igra turnir u Dohi, a jedan od učesnika biće Endi Mari, koji je omogućio Velikoj Britaniji da se plasira s obzirom na svoj "zaštićeni renking" (2. mesto).

U debitantskoj sezoni ovog turnira iz svake zemlje učesnice naći će se po dva tenisera, a u zavisnosti od ranga bolje plasiranog ta zemlja će dobiti poziciju nosioca, što znači da će Srbija, prema rangu Novaka Đokovića, biti prva.

Osim Srbije, Švajcarske i Španije, na ATP Kupu će sigurno biti Australija kao domaćin, zatim Grčka, Austrija, Japan, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Belgija, Francuska, Južna Afrika, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Gruzija, Argentina i Rusija.

Na ATP Kupu će učestvovati 24 zemlje koje će biti poedeljene u šest grupa.

Žreb za ATP kup održaće se u Sidneju 16. septembra, a tada će biti određeno u kojim gradovima će igrati koja reprezentacija (u opticaju su Brizbejn, Pert i Sidnej).

U velikom finalu u Sidneju će učestvovati osam reprezentacija: Šest pobednika grupa i po dve najbolje drugoplasirane selekcije.

Mečevi na ATP Kupu će se igrati na dva dobijena seta i biće ih po dva u svakom zasebnom okršaju, uz jedan dubl meč.

Zanimljivo, biće dozvoljen dolazak trenera na teren tokom mečeva, a ukoliko neki teniser ostane nepobeđen tokom celog turnira može da zaradi čak 750 bodova u singlu i 250 bodova u dublu.

Podsetimo, pre ATP Kupa debitovaće novi Dejvis kup u organizacije grupe koju predvodi Đerar Pike, od 18-24. novembra u Madridu. I tu bi trebalo da gledamo Đokovića, kao i poslednje izdanje Janka Tipsarevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.