Novak Đoković

Đoković neće biti ni prvi ni poslednji

Svaka konferencija Novaka Đokovića može da bude i te kako zanimljiva i događaj je za sebe.

Milan Tomić
Podeli
Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Reporter B92.net u Banjaluci – Milan Tomić

Srpski teniser je poznat kao neko ko voli da daje opširne i potpune odgovore na pitanja koje zanimaju novinare, javnost generalno.

Iako je na velikoj sceni već godinama, manje-više se sve zna, prostora za neke nove priče uvek ima kada je najbolji igrač na svetu u pitanju.

Tako je bilo i nakon meča osmine finala Srpska opena sa Lukom van Ašom, koji mu je pripao posle preokreta – 6:7, 6:2, 6:3.

Izašao je Novak pred punu konferencijsku salu Medija centra u Banjaluci i nakon standardna dva pitanja na engleskom, počeo da odgovara na pitanja na srpskom jeziku.

Koliko su lokalni mediji, ljudi generalno čekali na ovo pokazuju reakcije kolega iz Republike Srpske.

Jedan nije imao pitanja, samo želju da se zahvali Novaku i poruči mu da su oni ovo čekali 20 godina.

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Druga koleginica je, u ime svih, istakla želju da se fotografišu sa srpskim teniserom nakon konferencije.

Novak je imao želju, probao je da sredi sa gospođom iz ATP-a, ali to očigledno u prostorijama namenjenim za konferencije nije baš bilo izvodljivo.

Lako je razumeti i jednu i drugu stranu. Pravila su pravila, možda nije baš ni najprofesionalnije. Ali, opet, pitanje je da li će i kada Novak opet zaigrati u Banjaluci.

Vratimo se na priču sa početka teksta i ono što je zapravo obeležilo pres konferenciju – Novak ne odbacuje mogućnost da nakon igračke, započne trenersku karijeru.

"To je i normalno očekivati da kada si na vrhu svi žele tvoj skalp. Ima dodatni motiv i rasterećenost kada igra protiv tebe, to sam hvala Bogu, mnogo puta doživeo u životu. Nije uvek prijatno kada imate razigranog protivnika, pred njim je svetla budućnost, ima kompletnu igru i kvalitetan tenis. Možda je to dobra uvertira za trenersku karijeru, to je možda znak da ćeš biti dobar trener", odgovorio je Đoković na konstataciju da se svi protiv njega razigraju.

Zanimljiv je bio i odabir igrača sa kojim bi Novak sarađivao. Niko drugi do Nik Kirjos.

"Osvojio bi verovatno pet Grend slemova. Ali bi ga skupo koštalo", rekao je Novak uz osmeh.

Srpska open
Srpska open

Đoković ne bi bio ni prvi ni poslednji koji bi se oprobao u trenerskom poslu – dosta je pozitivnih primera.

Sa Borisom Bekerom je uostalom i sâm uspešno sarađivao u periodu od decembra 2013. do istog meseca 2016. godine.

Nemac je Novaku pomogao da napreduje u mnogim aspektima igre, naročito na servisu i volejima, a tokom ovog perioda ostvarili su dosta uspeha.

Šest Grend slemova, 14 mastersa, između ostalog i dugo čekani Rolan Garos 2016, jedini od najvećih turnira koje Beker kao igrač nije osvojio.

Dobar primer je i Ivan Lendl, koji je u decembru 2011. postao trener Endija Marija, kome je pomogao da osvoji prve dve Grend slem titule – US open 2012. i Vimbldon 2013. godine.

Osvajanjem njujorškog GS, Mari je postao drugi igrač u Open eri, upravo posle Lendla, koji je izgubio prva četiri Grend slem finala, a onda slavio u petom.

Dvogodišnje partnerstvo se okončalo u martu 2014, ali je dvojac započeo novu saradnju u junu 2016. godine.

Profimedia
Profimedia

Do kraja te sezone Škot je postao najbolji na svetu i osvojuo drugu vimbldonsku titulu, treću ukupno, a takođe je trijumfovao na Olimpijskim igrama, baš kao i 2012, kao i na Završnom mastersu, kada je slavio nad Novakom Đokovićem.

Lendl se u avgustu 2018. pridružio timu Saše Zvereva, ali su se brzo razišli, samo godinu dana kasnije, pošto je Nemac tvrdio da je Ivan više zainteresovan za svog psa i golf, nego za posao profesionalnog trenera.

Imamo i primer Stefana Edberga, osvajača šest Grend slem titula, koji je tokom 2014. i 2015. radio sa Rodžerom Federerom, kome je bio jedan od idola u mlađim danima.

Švajcarac je tokom te dve sezone igrao dva finala Vimbldona i jedno US opena, a osvojio je u dva navrata Sinsinati i jednom Šangaj.

Sve u svemu, ne treba odbaciti mogućnost da se i Novak jednog dana oproba kao trener.

To ne bi trebalo da bude tako skoro, pošto je nakon susreta sa Van Ašom kazao da je još godina igranja pred njim.

"Zadao sam sebi da igram još dosta godina, ali ajde videćemo. U životu se nikada ne zna, nepredvidivo je jako kada pređeš granicu od 35 godina, svaki turnir znaci duplo više. Ovo je možda i jedini put da igram ovde, ali se nadam da ne i poslednji. Ovaj jedinstveni događaj je izazvao mnogo emocija u meni", rekao je Đoković, koji takmičenje u Banjaluci nastavlja u petak, kada će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Dušan Lajović – Gregor Barere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu