Za uspeh preko noći potrebno je 10 godina

Francuski napadač Karim Benzema je kao vino – što je stariji, to je bolji.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto
Foto: Profimedia/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto

Iako je već dugo na sceni, ovo mu je 13. sezona u velikom Realu iz Madrida, čini se da se tek sada iskristalisao kao vođa, kao neko od koga mnogo toga zavisi.

"Kraljevski" klub je oduvek u ekipi imao mnogo superstarova, stoga je mnogo teže steći takav status tu, u prestonici Španije.

Benzema je, čini se, gotovo deceniju bio u senci Kristijana Ronalda, sa kojim je u isto vreme stigao u Real, te 2009. godine.

Daleko od toga da Karim sve ove godine nije bio važan šraf u tom timu, ali uvek je postojao neki drugi igrač sa kojim su Real poistovećivali.

Sada je došlo njegovo vreme, u 33. godini; prekaljen je, iskusan, postao je kapiten – i nikad bolji golgeter.

Što bi rekao osnivač Amazona Džef Bezos: "Za uspeh preko noći je potrebno 10 godina". Sa tim bi se Benzema verovatno saglasio.

Grafika SofaScore

Prošla, 2020/21. sezona mu je bila najbolja u karijeri, a okončao ju je sa 23 pogotka u LaLigi, te devet, koja je dao u Ligi šampiona.

Odlično je započeo i ovu – stigao je da na osam utakmica postigne devet golova, ali i da zabeleži sedam asistencija, čime je najavio da bi ovo mogla da bude najbolja sezona i u tom segmentu.

Upravo se u tome ogleda njegov značaj za tim Karla Ančelotija. Karim pored golgeterske, pokazuje i izvrsnu "dodavačku" formu.

Benzema je dobre partije iz Reala preneo i u reprezentaciju Francuske, u koju se vratio posle šest godina.

Bio je, uz Kilijana Mbapea, najzaslužniji za trijumf "trikolora" u Ligi nacija, pošto je postigao po gol i u polufinalu protiv Belgije, ali i u finalu protiv Španije, koji je bio posebno lepo.

Na sjajan način je sa leve strane iskosa pogodio drugi ugao gola, koji brani Unai Simon, te tako bio vesnik preokreta.

"Moj gol? To je šut koji često vežbam na treningu, pokušavam da loptu pošaljem blizu stative. Kada sam šutnuo loptu, znao sam da ulazi, ali nisam znao da će biti baš tako blizu gornjeg ugla kao što je bilo", objasnio je Benzema.

EPA-EFE/Kiko Huesca
EPA-EFE/Kiko Huesca

"On je najbolji napadač na svetu", rekao je Karlo Ančeloti nedavno. To je nešto što od Italijana nismo mogli da čujemo kada je bio u Madridu pre pet godina.

"Ako ga zovemo napadačem čini mi se da mu nešto oduzimamo. On je kompletan igrač. Mnogo kompletniji nego što je bio pre pet godina", dodao je Karlo.

Ove reči nešto znače. Očigledno je i Ančeloti uvideo taj napredak kod Francuza, koji se ne meri samo brojem pogodaka.

Imao je Benzema i tada (2013-2015) dvocifren broj golova i asistencija, ali nije posedovao to "nešto" što ima sada.

On više nije samo "finišer". On kreira, upošljava saigrače, govori im gde da idu, kako da se kreću. Mnogo toga u igri Reala kreće sa njim, a ne završava se.

Mnogi smatraju da je Karim to imao oduvek, samo nije bilo prave prilike da sve to pokaže na terenu.

"Karim ima moć Ronalda, brzinu Anrija, klasu Ronaldinja, instinkt Trezegea", rekao je pre 14 godina legendarni Žan Pjer Papen o Benzemi.

EPA/JUAN CARLOS CARDENAS
EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Upravo u to vreme, kada je Papen u ovolikoj meri hvalio Benzemu, Karim je prešao iz Liona u Real Madrid u transferu vrednom 35 miliona evra.

Dva meseca nakon dolaska na Santjago Bernabeu, prišao mu je Kristijano Ronaldo, takođe, nova akvizicija Madriđana, samo iz Junajteda.

"Slušaj Karime, ovo nije Francuska. Ovo je Real Madrid i ako želiš da igrač ovde, moraš da se potrudiš", rekao mu je Portugalac tada.

Benzema je u to vreme bio nesrećan, nedostajao mu je dom, Lion, mrzeo je hranu u Španiji, borio se za mesto sa Gonsalom Iguainom, kojeg je Žoze Murinjo više forsirao.

Argentinac se u jednom trenutku povredio, a Karima je Murinjo razljutio, rekavši: "Bez Iguaina imamo problem. Ako nemate psa sa kojim idete u lov, a imate mačku, onda morate da povedete mačku."

Benzema mu je odgovorio na pravi način i do kraja te, 2010/11. sezone postigao 25 golova. Na poslednjih 15 je dao 13 golova, šest u Ligi šampiona, pet u Kupu kralja, koji je Real i osvojio tada.

U finalu tog takmičenja, Benzema nije dobio šansu u prvih 11, što je bila kap koja je prelila čašu. Sukobio se sa Murinjom, otišao u njegovu sobu i pitao ga u čemu je problem, zašto ne igra?

To je izgleda bila najbolja stvar za Karima, pošto je od tog momenta porastao u Murinjovim očima. Pokazao je da mu je stalo, da ima snage i da želi da se bori.

EPA-EFE/JuanJo Martin
EPA-EFE/JuanJo Martin

Saradnja Karima i Žozea bila je mnogo bolja u početku, ali nikada onakva kakvu je Karim imao sa Karlo Ančelotijem i Zinedinom Zidanom.

Italijan je bio prvi trener koji se u velikoj meri oslanjao na Benzemu i apsolutno mu verovao.

"Srećom imamo Karima. Bez njega ništa ne bi funkcionisalo", rekao je Ančeloti jednom prilikom.

Još bolji odnos, Benzema je imao sa zemljakom Zidanom, sa kojim je stigao da osvoji sve velike trofeje.

Benzema je Zidana smatrao starijim bratom, koji uvek ima pravi savet, dok je Zidan Benzemu smatrao, a i dalje to čini, najboljim napadačem u istoriji francuskog fudbala.

Zizu je imao velikog udela i u transferu Benzeme iz Liona u Real 2009. godine, kada je apelovao kod Florentina Peresa da dovede tada 19-godišnjeg Karima. Benzema neće sigurno zaboraviti ni podršku koju je dobio od Zidana u momentima, kada je bio optužen za ucenu u slučaju Matjea Valbuene.

Za kraj, vratićemo se na temu sa početka teksta, da je Benzema po odlasku Ronalda u Juventus, konačno izašao iz senke.

Čini se da Karim nikada tome nije pridavao toliki značaj, gledao je optimistično na celu stvar, govoreći da je on jednostavno bio deo koji je tu slagalicu, na čelu sa Ronaldom (i Bejlom), spajao u jednu celinu.

Benzema je u suštini uvek bio neko ko može lako da se prilagodi, a sada je postao ono što je oduvek želeo – "devetka" sa dušom "desetke".

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu