Srbiji se predstavio, a Liverpul bez njega ne može

Čovek o kojem se trenutno baš mnogo priča u fudbalskom svetu svakako je Portugalac Diogo Žota.

Milan Tomić
Podeli
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Srdjan StevanovicStarsportphoto

Grafika SofaScore

Pre desetak dana i naša javnost je imala prilike da ga upozna, pošto je u duelu svoje selekcije sa Srbijom u Beogradu, u okviru kvalifikacija za Mundijal, postigao dva gola, u remiju 2:2.

Pažnju je u poslednje vreme skretao i zbog činjenice da je pogotke uglavnom davao glavom, iako važi za omalenog igrača. Doduše, pre zvaničnim podacima, visok je 178 centimetara.

Trenutno je član Liverpula, a mnogi "stidljivo" govore da je povreda Žote bila zapravo glavni razlog tako lakog prepuštanja titule Mančester sitiju.

On je proteklog leta, u "smiraj" prelaznog roka, prešao u redove šampiona Engleske iz Vulverhemptona, po ceni od 49.000.000 evra.

Većina se pitala šta će "redsima" ovakav igrač, kada je u startnoj postavi neprikosnoven trio Salah-Firmino-Mane, a sa klupe šansu čekaju Đerdan Šaćiri, Divok Origi, Aleks Okslejd-Čemberlen, a tada još i Takumi Minamino, koji je u međuvremenu otišao na pozajmicu u Sautempton.

Ipak, menadžer Liverpula Jirgen Klop je verovao da je to dobar potez. A, na kraju smo poverovali i mi.

Liverpulu je važan

Real će teško, a Liverpul sigurno neće do titule u domaćem prvenstvu, pa im je Liga šampiona jedini „spas". A večeras (21.00) na Bernabeu baš ova dva kluba igraju u četvrtfinalu LŠ. Kvota na keca i dvojku je jednaka - 2,75, iks je 3,05, a GG3+ 2,05.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real - Liverpul.

Žota je u Liverpul stigao 19. septembra, dan kasnije nije bio u protokolu protiv Čelsija, da bi svoj debi ostvario 28, protiv druge londonske ekipe, Arsenala.

Prvi meč u novom dresu nije mogao bolje da prođe. Ušao je sa klupe i posle samo osam minuta na terenu postigao prvi gol.

Klop je uvideo da sada ima jedno sasvim novo oružje i šansu je polako počeo da mu daje od starta utakmica.

Portugalac je znao kako da mu se oduži. Na takvih devet utakmica, kada je bio u prvoj postavi, u svim takmičenjima, Žota je postigao osam golova. Vrlo često je bio i čovek odluke.

Ipak, u drugoj nedelji decembra stigla je povreda kolena, koja ga je od terena odvojila na tri meseca.

I u timu sa Enfilda, maltene, sve se raspalo. Da li zbog Žote? Previše bismo potcenili kompleksnost situacije kada bi odgovor bio "da". Ali, svakako je Portugalac bio jedan od glavnih razloga.

Statistika to potvrđuje. Dok je Žota bio sa ekipom, Liverpul je iz 16 utakmica imao 10 pobeda, četiri remija i dva poraza.

Kada Žote nema? Šest trijumfa, četiri remija i čak osam poraza.

Ko je Žota?

EPA/ESTELA SILVA
EPA/ESTELA SILVA

Diogo Žoze Teišeira da Silva, ili skraćeno Žota, rođen je 4. decembra 1996. godine u Portu, gde je i počeo karijeru.

Pre slavnog kluba, sa devet godina je došao u akademiju Gondomar, a potom 2013. prešao u Pakoš Fereiru.

"Jednog vikenda smo igrali dve utakmice. Diogo je počeo meč i postigao tri gola. Sutradan, on je ušao u drugom poluvremenu druge utakmice i postigao još dva. Dakle, pet golova za manje od 100 minuta", prisetio se njegov tadašnji trener Ruben Karvaljo.

Samo godinu dana kasnije, Žota je dobio priliku da debituje za Pakoš Fereiru i te sezone postao najmlađi strelac u istoriji portugalske Primeire.

Već naredne sezone je imao 14 golova i 10 asistencija, a izabran je i za najboljeg mladog portugalskog fudbalera.

Sve to ga je preporučilo slavnom Atletiku, u koji je otišao za tri miliona evra, uprkos interesovanju najvećih domaćih klubova.

Zanimljivo, za "jorgandžije" nikada nije debitovao i ubrzo po potpisu ugovora, vratio se u Portugal, na pozajmicu u redove Porta.

Portugalska veza

EPA-EFE/CATH IVILL
EPA-EFE/CATH IVILL

Za plavo-bele je na 27 utakmica imao učinak od osam golova i sedam asistencija, a takođe, u ubedljivoj pobedi nad Lesterom od 5:0, postao je najmlađi igrač u istoriji kluba koji je dao gol.

Sledeći korak koji je napravio bio je rizičan. U dogovoru sa svojim agentom Žoržom Mendešom, odlučio je da ode na Ostrvo, u redove tadašnjeg drugoligaša Vuverhemptona.

"U Portugalu mnogi ljudi nisu razumeli moj odlazak. Ali sada su ti, koji su imali negativne komentare, shvatili. Samo su moja porodica i još nekoliko osoba bili uz mene i razumeli me", rekao je Žota.

Olakšavajuća okolnost za Žotu bila je ta što je menadžer Vulvsa bio Nuno Espirito Santo, koji je u Engleskoj napravio svojevrsnu portugalsku koloniju.

Žota je imao fantastičnu sezonu iza sebe, koju je završio sa 17 golova i šest asistencija, čime je bio jedan od najzaslužnijih za promoci Vulvsa u Premijer ligu.

Debitantska sezona u eliti je bila dobra, imao je skor od devet golova i pet asistencija, a takođe je postao i prvi igrač u istoriji kluba, koji jezabeležio het-trik u Premijer ligi.

Druga je bila nešto slabija, ali dovoljno dobra da se preporuči Jirgenu Klopu i Liverpulu.

Žota preti

EPA-EFE/Catherine Ivill
EPA-EFE/Catherine Ivill

"Mislim da je Diogo odabrao pravo mesto i mogu samo da mu poželim sve najbolje. Nikada neće biti zaboravljen u Vulverhemtponu, naročito ne od navijača", rekao je Espirito Santo u septembru.

Klop je jednom prilikom pojasnio svoju odluku da ga dovede na Enfild.

"On je igrač koji nam daje toliko mogućnosti da ga na pravi način iskoristimo. Ima 24 godine, tek je na početku, ima toliko potencijala. Ima brzinu, koju može da kombinuje, zatim je dobar u defanzivi, ume da vrši presing...", rekao je Klop.

Žota je sve to u prvoj sezoni već pokazao, a u drugoj bi mogao da dobije još veću ulogu, ako se uzme u obzir da će Mohamed Salah najverovatnije napustiti klub.

Ne treba zaboraviti ni Žotin učinak u reprezentaciji Portugala.

Do sada je u četiri navrata bio starter, ali mu je to bilo dovoljno da postigne šest golova i upiše dve asistencije.

Polako počinje rasplet sezone, Liverpul se odavno pomirio sa titulom u Engleskoj, ali mu sledi borba za "ušati" pehar u Ligi šampiona.

U četvrtfinalu ih čeka Real Madrid, a Žota je znao kako da pošalje upozoravajuću poruku "kraljevima" – za vikend je dao dva gola Arsenalu i tako najavio sjajan dvomeč.

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu