Opet Mega i opet Nikola

Da je Košarkaški klub Mega kadar da napravi odlične mlade igrače nije nikakva novost.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Split/Ivica Cavka
Foto: Split/Ivica Cavka

Lična karta:
Ime i prezime: Nikola Jović
Datum rođenja: 09.06.2003.
Pozicija: Bek
Visina: 208cm
Klubovi: Mega (2018-)

Juniorska sekcija ovog kluba je na kvalifikacionom turniru Evrolige, održanom prošlog vikenda u Beogradu, osvojila prvo mesto i obezbedila fajnal-ejt elitnog takmičenja.

Mega je u velikom finalu savladala Crvenu zvezdu posle preokreta i odličnog drugog poluvremena. Rezultat od 82:80 bio je dovoljan za prestižni trofej.

Pre trijumfa nad gradskim rivalom, u grupnoj fazi su bili bolji od Cedevita Olimpije (97:77), Lokomotive Kubanj (98:71), te podgoričke Budućnosti (96:75).

Igrali su organizovano, zrelo, timski, međutim, jedan igrač se istakao. Bio je to Nikola Jović, MVP ovog takmičenja.

"Ovo je samo trofej za pojedinca, ne preterano značajan za mene. Ono što je za mene važno jeste prvo mesto na turniru", rekao je Jović neposredno po završetku finala.

Trener Dragoljub Avramović bio je još kraći.

"Šta reći? On je sve rekao na terenu", poručio je Avramović.

Sve ovo bilo je povod da perspektivnog igrača pozovemo i čujemo od njega utiske, koji su još uvek sveži.

"Osvajanje kvalifikacionog turnira juniorske Evrolige je veliki uspeh za nas mnogo smo radili i trenirali ove sezone i očekivanja su nam bila velika pre turnira. MVP nagrada je samo pokazatelj mog truda i rada, ali, da ponovim, najbitnije je bilo osvajanje tog prvog mesta", rekao je Jović na početku razgovora za B92.net.

Zanimljivo, Jović je košarkom počeo da se bavi, kada mu je bilo 12 godina. Pre toga bavio se drugim sportom, vaterpolom.

Jedan od ključnih "savetnika" da promeni sport i okuša se u košarci bio je njegov otac, koji je nekada trenirao, ali se nikada profesionalno nije bavio košarkom.

"Počeo sam da se bavim košarkom sa 12 godina kada sam sa vaterpola prešao na košarku. Počeo sam da treniram košarku u malom klubu u Beogradu koji se zove KK Sava. Može se reći da sam prešao sa varterpola na košarku zbog svog oca koji se isto bavio košarkom dok je bio mlad", dodao je Jović.

U Megu je prešao tri godine kasnije, da bi 2020. potpisao stipendijski ugovor.

"U Megu sam prešao sa 15 godina. Pre nego što sam prešao u Megu oni su me pozvali da igram Kup Radivoja Koraća za pionire. Na tom turniru sam se dobro pokazao i njima se moja igra svidela. Nakon toga oni su mene pozvali i ja sam pristao da ostanem u klubu", prisetio se Jović svojih početaka u Megi.

Kao što je rečeno, Jović je na kvalifikacionom turniru Evrolige proglašen za najkorisnijeg igrača.

Imao je najviše poena u proseku (32), skokova (12), dok je na listi asistenata bio na trećoj poziciji (7).

Indeks korisnosti bio mu je 51,6 na 40 minuta igre, a u istoriji ovog takmičenja samo je Nikola Mirotić ostvario veći. Iza Jovića su ostali Miloš Glišić i Jonas Valančunas, između ostalih.

Jović igra na poziciji beka-šutera, iako je visok čak 208 centimetara. Ali, koliko smo imali prilike da vidimo, ta visina ga uopšte ne sputava – on jednostavno "leti" po terenu.

Ipak, plan je da u budućnosti, kada malo ojača, pređe sa "trojke" na "četvorku".

"Trenutno igram beka zato što nisam jos fizički sposoban da igram krilnog centra u seniorskoj košarci, ali svakako mislim da ću u budućnosti moći da igram obe pozicije", rekao je Jović i dodatno pojasnio razliku između seniorske i juniorske košarke:

"Stvarno je velika razlika između seniorske i juniorske košarke. U seniorskoj košarci se mnogo brže i pametnije igra; igrači su mnogo fizički jači i iskusniji."

Iako još nije punoletan, dobio je priliku da debituje i za prvi tim Mege, sa kojim je prošlog leta počeo da radi.

Bilo je to u Kupu Radivoja Koraća, kada je odigrao sve tri utakmice. U ABA ligi je debitovao protiv Splita, kada mu je jedan skok falio za dabl-dabl. Imao je i 10 poena.

Kaže i da mu trener prvog tima Vlade Jovanović veruje, te da je od samog starta razvijao jedan iskren odnos.

"Trener Vlada Jovanović mi je mnogo pomogao ove sezone od kad sam prikljucen sistemu prvog tima. Nije mi bilo lako na početku, ali mi je trener govorio samo da nastavim da radim i da budem skoncentrisan. Dosta puta sam ostajao posle treninga poslednji u hali gde sam radio na detaljima šuta sa trenerom. Trener Vlada je od početka bio iskren sa mnom i to mi je bilo jako bitno", rekao je Jović.

Nezaobilazna tema bila je i Nikola Jokić, koji je karijeru, takođe, počeo u Megi, ali koga njegov imenja još nije imao prilike da upozna.

"Mislim da je moje mišljenje slično kao i kod ostalih. Stvari koje on radi u NBA ligi su nestvarne", rekao je Jović i dodao da mu je trenutni cilj da ostane u Megi.

Ipak, neki krajnji, svakako je odlazak u NBA. Takođe, drago mu je kada dobije komplimente i pozitivne komentare, koji, kako kaže, ne utiču mnogo na njega.

Priredio: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu