Đoković (ni)je oborio rekord

Naravno da je Novak Đoković oborio rekord u broju nedelja provedenih na vrhu ATP rang liste.

Milan Tomić
Podeli
EPA PHOTO/WOLFGANG KUMM/MB-MPC
EPA PHOTO/WOLFGANG KUMM/MB-MPC

* Sâm – na vrhu

* "Niko nije verovao, svi su pričali o Federeru"

U muškoj konkurenciji. Ako u obzir uzmemo i žensku, ispred njega su tri dame – Serena Vilijams, Martina Navratilova i Štefi Graf.

Amerikanka je na čelu WTA liste provela 319 sedmica, Čehinja 332, a Nemica čak 377, po čemu je neprikosnovena. Za sada.

Novak bi, ako bude zdrav i ako nastavi sa sjajnim partijama, mogao taj rekord da sruši za manje od godinu i po dana.

Ovaj tekst je posvećen teniserki, koja je dominirala belim sportom od kraja osamdesetih, pa sve do druge polovine devedesetih godina.

Osvojila je čak 107 titula u karijeri, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, ali i zlatni slem iste godine – četiri najveće titule (AO, RG, Vimbldon i USO).

Štefi Graf je karijeru završila sa samo 30 godina. Povreda kolena je uticala na tu odluku, ali i jednostavno gubitak želje za tenisom.

Počeci

Štefi je sa bavljenjem tenisom počela zahvaljujući ocu Peteru, koji je bio trener.

Prvi put je reket u ruke uzela sa četiri godine, a već naredne je učestvovala na svom prvom "turniru".

Profesionalni debi je imala sa 13, u nemačkom gradu Filderštatu. Sa 15 joj je malo falila da izbaci 10. nositeljku na Vimbldonu, Džo Djuri i to u osmini finala.

Iste godine je osvojila Olimpijske igre u Los Anđelesu, ali medalju nije dobila. Prosto, do Seula 1988. tenisa od 1924. i Pariza, tenis nije bio olimpijski sport. U LA beli sport je imao status revijalnog, pokaznog.

Prvi put je u Top 10 ušla 1985. godine, da bi te i naredne sezone, često stizala do završnica takmičenja i već se istakla kao ozbiljan izazivač Kris Evert i Martine Navratilove.

"Graf je bila jedinstvena teniserka, prva i poslednja takve vrste. Imala je jake noge, dobar rad, nalik na gazelu, hvatala je teške lopte, a onda raspaljivala forhend. Kao i njena država, poznata po efikasnosti, i Graf je bila takva, kao Mercedes- Pouzdana, brza. Kako je napredovala, ostala je jednostavna, eleganta model teniske lepote. Njen osećaj za modu bio je konzervativan, a opet uglađen, sportski", pisali su mediji o novoj teniskoj nadi.

Krenula je sa samo 13 godina, 1982. Ubrzo je od drvenog reketa na zidu dnevne sobe stigla je do miliona dolara na računu. Njena era je počela.

Uspon

EPA PHOTO/WOLFGANG KUMM/MB-MPC
EPA PHOTO/WOLFGANG KUMM/MB-MPC

Godina pravog "probijanja" ka vrhu za Graf bila je 1987. Uspešno ju je započela, sa šest osvojenih turnira do Rolan Garosa.

Do titule u Majamiju je stigla tako što je u polufinalu porazila Navratilovu, a u finalu Evert. Na tom turniru je u sedam mečeva izugila samo 20 gemova.

Ubrzo je stigla i prva Grend slem titula, u Parizu. Pala je velika Navratilova, 6:4, 4:6, 8:6.

Ipak iskusnija rivalka joj je vratila istom merom, iste sezone, dva puta – na Vimbldonu i US openu.

To su joj bila i jedina dva poraza te godine, uz čak 75 pobeda. Osvojila je sa reprezentacijom Nemačke i FED kup te 1987, a u finalu je bila bolja upravo od Navratilove, odnosno Čehoslovačke. Ovo ekipno takmičenje je, inače, osvojila i 1992. godine.

Ova godina je bila važna i za nju i za ono što je lajtmotiv ovog teksta. Prvi put u karijeri postala je najbolja igračica sveta. To se dogodilo 17. avgusta 1987, kada je imala samo 18 godina.

Od tog momenta ona je na vrhu WTA liste provela 186 uzastopnih sedmica. Taj rekord je 2016. izjednačila Serena Vilijams, tako da njih dve dele prvo mesto na večnoj listi.

Zlatni slem

Profimedia/AFP PHOTO CHRIS WILKINS
Profimedia/AFP PHOTO CHRIS WILKINS

Usledila je 1988, najuspešnija godina u karijeri Štefi Graf, a možda i u istoriji tenisa.

Osvojila je zlatni slem, dakle sva četiri Grend slem turnira, te Olimpijske igre u Seulu.

Sezonu je startovala pobedmo u Melburnu, nad Kris Evert u finalu. Izgubila je samo 29 gemova na čitavom takmičenju.

Usledile su titule na Floridi, San Antoniju, Teksasu, Majamiju, gde je ponovo bila bolja od Evert. Uvertira za Rolan Garos bila je još jedna titula, u Berlinu.

Otvoreno prvenstvo Francuske je odbranila tako što je u finalu sa 6:0, 6:0 razbila Natašu Zverevu posle samo 34 minuta igre. Inače, Zvereva je na tom turniru u četvrtoj rundi eliminisala Martinu Navratilovu.

Stigla je potom i titula na Vimbldonu, gde je u finalu pobedila Martinu Navratilovu, koja je bila u seriji od šest uzastopnih titula u Londonu.

Gabrijelu Sabatini je te godine savladala dva puta i to u finalima US opena, te Olimpijskih igara. Proglašena je najboljom sportistkinjom godine u izboru "BBC-a".

Mala Mo

* Mala Mo

Glavne, iskusne rivalke polako su posustajale i činilo se da dominaciji Štefi Graf neće biti kraja.

Ipak, nekoliko godina kasnije pojavila se Monika Seleš, koja je 1990. zaustavila nalet Nemice i prekinula joj niz od 66 pobeda. I to baš u finalu Rolan Garosa.

Mala Mo je preuzela inicijativu, naredne godine odbranila titulu u Parizu, ali njoj pridodala i trofeje u Melburnu i Njujorku.

Nakon Australijan opena 1993. Seleš je imala učinak od sedam titula na osam poslednjih Grend slemova na kojima je učestvovala. Neverovatan uspeh, prekinut tragedijom u aprilu 1993. godine.

Jedan od Štefinih navijača nožem je u Hamburgu ubo nožem i od tog šoka i povrede ona se nikada nije u potpunosti oporavila.

Morala je na pauzu od dve godine, a mnogi su za to krivili Štefi Graf, što naravno nema veze sa vezom. Ovaj događaj je uticao i na nju.

Prema njenim svedočenjima, bila je u šoku, strahu, depresiji, a neretki su bili i komentari poput onog na Vimbldonu te godine – "Štefi, ti si kriva za sve."

Kraj u velikom stilu

EPA/SERGEI CHIRIKOV
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Taj uticaj, doduše, nije se video na njoj, pošto je iste te, 1993. godine, osvojila preostala tri Grend slema.

Naredne se mučila sa povredom levog stopala, ali je pre toga stigla da osvoji četvrti i poslednji Australijan open.

Već 1995. je ponovila rezultat od dve godine ranije (RG, Vimbldon, USO), da bi 1996. učinila isto.

Ipak, lični problemi, povrede (zbog koje je propustila Olimpijske igre 1996), čas kolena, čas leđa, polako su uzimale maha.

Porazi i eliminacije su postajali sve češći, ali je to nije sputalo. Uspela je do kraja karijere da osvoji još jednu GS titulu, Rolan Garos 1999. godine.

Pobedila je Martinu Hingis, koja je do tog momenta osvojila pet Grend slemova (na toj cifri je i ostala) i koja je bila samouverena. Pred finale je kazala: "Štefi je imala dobre rezultate nekada. Sada se igra brže. Ona je stara. Njeno vreme je prošlo".

Možda je sve to bilo tačno, ali ju je Štefi na impresivan način, bar nakratko, demantovala.

Mesec dana kasnije igrala je i finale Vimbldona, u kojem je poražena od Lindzi Devenport. To je bilo to. U avgustu iste godine objavila je kraj.

Život posle tenisa

Graf je ušla u tenisku Kuću slavnih 2004. godine.

"Više se ne zabavljam. Jednom kada nisam imala više šta da postignem, moja motivacija je nestala. Nikada se nisam osvrtala iza sebe", rekla je Graf kroz suze tog avgusta 1999. godine.

Graf je tokom karijere protiv najvećih rivalki imala pozitivan skor. Sa Seleš ima 10-5, sa Evert 7-6, dok je sa Navratilovom izjednačena, 9-9.

"Štefi Graf je najbolja ol-raund teniserka ikada. Martina Navratilova je osvojila više titula na brzim podlogama, ja na sporijim, dok je Štefi to činila na svim podlogama", rekla je Kris Evert, velika rivalka Nemice i osvajačica 18 GS titula.

Ove velike reči od tako velike protivnice dovoljno govore o veličini Štefi Graf.

Nakon karijere, udala se za Andrea Agasija 2001, sa kojim ima dva sina. Žive u Americi, u Las Vegasu.

Bavi se dobrotvornim i humanitarnim radom, a još od 1998. ima neprofitnu organizaciju "Deca za Sutra", koja pomaže i daje podršku deci iz ratom ili krizom zahvaćenih područja.

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu