Novi povratak – Zvezda "overava" titulu, Partizan vreba Kup

Posle tačno dva i po meseca neplanirane pauze zbog pandemije koronavirusa, Linglong Superliga Srbije se nastavlja.

MT
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Prvenstvo će se igrati u skraćenom formatu – bez plej-ofa i plej-auta. Dakle, još samo četiri kola.

Pored lige, za naredni period planirano je i odigravanje utakmica nacionalnog Kupa, koji je "stigao" do četvrtfinala.

Pred nastavak takmičenja u najboljoj poziciji je aktuelni šampion Crvena zvezda, koja je praktično pred titulom.

Posle duge pauze nastavlja se Superliga, a Zvezda već večeras (19.30) na Banjici ima priliku da overi titulu pobedom nad Radom. Kvota na dvojku je 1,15, a da će Zvezda slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Rad – Crvena zvezda.

Njihov najveći rival Partizan se već pomirio sa prvenstvom, ali su želje da se odbrani najmasovnije takmičenje u zemlji velike.

Usled odluke da ispadanja iz lige ove godine nema, najinteresantnija će zapravo biti borba za mesto u Evropi.

Pretendenti za kontinentalna takmičenja su Vojvodina, TSC iz Bačke Topole i Čukarički.

Kroz šampionat do tog mesta može samo jedna ekipa, ali ukoliko u finalu Kupa budu igrali "večiti", u kvalifikacije za Ligu Evrope će i četvrtoplasirana ekipa iz Superlige.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ukidanjem plej-ofa, fudbaleri Crvene zvezde na korak od titule stigli su brže nego što se očekivalo.

Izabranici Dejana Stankovića će već u petak od 19.30 na Banjici imati priliku da stignu do treće uzastopne titule, ukupno 31. u istoriji kluba.

Crveno-beli u odnosu na Partizan imaju čak 11 bodova prednosti četiri runde pre kraja, što znači da bi im pobeda protiv Rada donela i prvi trofej u sezoni.

Ukoliko to urade, sa navijačima će moći da proslave već na meču sa Radnikom narednog vikenda, pošto odluka koja dozvoljavama okupljanje ljudi na otvorenom prostoru stupa na snagu u ponedeljak.

Dakle, Zvezda je titulu prvaka praktično odbranila, pošto je teško očekivati da do kraja šampionata neće uspeti da sakupe dva boda.

Superliga, 27. kolo:
15.00 Inđija – Spartak
17.00 Vojvodina – Čukarički
19.30 Rad – Zvezda TV B92

Subota:
15.00 Radnik – Proleter
17.30 Partizan – Mladost
19.30 Napredak – Radnički TV B92

Nedelja:
17.30 TSC – Javor
19.30 Mačva – Voždovac

Ako u tome uspeju, Dejan Stanković kaže da će ona pripadati igračima, bivšem treneru Vladanu Milojeviću i navijačima.

"Došao sam u Zvezdu u momentu kada je imala 11 bodova prednosti u odnosu na prvog sledećeg rivala. Ukoliko se uzme titula sutra, a nadam se da hoće, ona pripada igračima, navijačima i Vladanu Milojeviću. Naravno da je prihvatam i ja. Ušao sam u proces koji će da traje dugo, ali dobro je ako sve to započnemo osvajanjem titule", rekao je Stanković na poslednjoj konferenciji pred nastavak sezone.

Stoga, treba verovati da će crveno-beli sve raspoložive snage usmeriti i na osvajanje Kupa, koji crveno-beli čekaju osam godina.

Naravno, na taj način bi "uparili" dva domaća takmičenja, a to nisu uspeli da urade od 2007. godine.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Sa druge strane Topčiderskog brda, situacija je pred nastavak sezone napeta.

Ovih dana su brojni mediji prenoslili informacije da su trenera Sava Miloševića navijači "šamarali", te da je on na pragu preuzimanja Aston Vile.

Ipak, iz Partizana su to brzo demantovali, a to je isto učinio i sam strateg crno-belih. Oni su naveli da je cilj takvih pisanja bio da se destabilizuje klub, trener i igrači pred nastavak takmičenja.

Partizan se sa titulom već pomirio, što je istakao i Milošević.

"Mi smo imali veliki bodovni zaostatak za Crvenom zvezdom i ne mislim da nam je uskraćeno pravo na borbu. Zvezda je pobegla dovoljno i da smo igrali plej-of bilo bi jako teško. Moramo da budemo realni i ne treba da to koristimo kao opravdanje", rekao je Milošević.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Kup, četvrtfinale:
Inđija – Crvena zvezda
Čukarički – Radnički Niš
Radnik – Partizan
Vojvodina – Mladost

Crno-belima tako ostaje da do bar jednog trofeja u sezoni stignu u Kupu, koji su osvojili prošle godine, pobedom nad Zvezdom od 1:0 na "Marakani".

Svakako, Partizan će ovih mesec dana pokušati da iskoriste kao pripremu za narednu sezonu, a treba očekivati i da će šansu dobijati igrači sa slabijom minutažom, ali i još važnije talentovani mladi fudbaleri, poput Stevanovića i Pavlovića.

Svoju priliku će tražiti i novi igrač Denis Stojković, koji je zadovoljio na probi.

Partizan sezonu nastavlja u subotu protiv Mladosti od 17.30, dok ih u četvrtfinalu Kupa u sredu čeka gostovanje Radniku u Surdulici.

Vojvodina u 17.00 čeka Čukarički i to je borba za plasman u Ligu Evrope. Novosađani su u mnogo boljoj poziciji, imaju osam boda višeod Čuke i pet od TSC-a, dok Brđanima odgovara samo pobeda. Kec je 1,80, iks 3,45, a dvojka 4,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vojvodina - Čukarički.

Kao što je rečeno, najzanimljivija će biti borba za Evropu između Vojvodine, TSC-a i Čukaričkog.

Trenutna tabela kaže da Novosađani imaju 55 bodova, ekipa iz Bačke Topole 50, a tim sa Banovog brda 47.

Lale svoje ambicije ne kriju, a u četvrtak je produžen ugovor sa trenerom Nenadom Lalatovićem.

Na konferenciji je predsednik kluba Vojislav Gajić izrazio optimizam da Vojvodina može čak i dok grupne faze Lige Evrope.

"U prethodnih godinu dana, mnoge stvari su se pomerile unapred, a u budućnosti ćemo svi zajedno morati da radimo još više. Prošle godine, prioritet nam je bio rezultat u prvenstvu, a naredne sezone ćemo, pored toga, za cilj imati i da afirmišemo mlade momke iz naše omladinske škole, kao i da pokušamo da se plasiramo u grupnu fazu Lige Evrope", rekao je Gajić.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Što se tiče TSC-a, oni su svakako najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka sezone.

Izabranici Zoltana Saba su fantastično startovali sezonu, a prvi poraz doživeli su tek sredinom oktobra.

Finansijski su stabilni, a da li će nešto slabije igre u završnici jesenjeg dela koštati mesta u kvalifikacija za LE ostaje da se vidi.

Najmanje šanse da ponovo rezultat od prošle godine, kada su od Moldea završili takmičenje u Ligi Evrope (2. kolo kvalifikacija), imaju fudbaleri Čukaričkog.

Kroz ligu će do trećeg mesta jako teško, tako da im ostaje nada da će ili stići do trofeja u Kupu ili da će to učiniti neko od "večitih".

Što se tiče ostalih ekipa, praktično svi od Radničkog iz Niša pa do Mačve, moći će da "opušteno" igraju, pošto ispadanja iz lige ove sezone nema.

Foto: FSS
Foto: FSS

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je na sednici u četvrtak doneo niz odluka koje se tiču ove i sledeće sezone.

Tako će superligaški treneri, po ugledu na bundesligaše, imati mogućnost da na utakmicama raspolažu sa pet izmena.

Takođe, potvrđeno je da će Superliga u sezoni 2020/21 imati 20, a Prva liga Srbije 18 klubova.

U elitu će dakle čak četiri tima iz nižeg ranga, a u četvrtak se pojavila informacija da Zvezdina filijala Grafičar neće nastupati u Superligi, iako, bar prema trenutno plasmanu u PLS, ima dobre šanse.

Mesto Grafičara najverovatnije će zauzeti ekipa koja najviše novca ponudi, a u igri su Dinamo Vranje, Radnički iz Kragujevca i Kolubara.

Svaki tim će u startnoj postavi morati da ima bar dvojicu igrača koji su rođeni 1999. godine (ili mlađe) i koji će morati da igraju bar poluvreme.

Novina je i da će od naredne sezone na klupi za rezerve sedeti 11 umesto sedam igrača, kao što je to slučaj godinama u Italiji.

Priredio: Milan Tomić

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu