Ko kaže da Novak ima loš servis?

Servis Novaka Đokovića često je bio označen kao njegov najslabiji deo igre, međutim, statistika govori drugačije.

MT
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Početni udarac srpskog tenisera naročito je napredovao u poslednje dve godine, da bi početko ove sezone doživeo svojevrsni vrhunac.

Novaku je servis najveći problem pravio tokom njegovog najtežeg perioda u karijeri, kada se mučio sa povredom lakta, zbog čega je morao da promeni sam način izvođenja ovog udarca.

Nakon oporavka, procenti su porasli.

Počev od 2011. godine, Đoković je završavao među Top 10 igrača kada je u pitanju procenat osvojenih gemova na svoj servis.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Osvojeni gemovi na svoj servis u 2019:

1. Džon Izner – 94%
2. Rodžer Federer – 91%
3. Reili Opelka – 91%
4. Rafael Nadal – 90%
5. Novak Đoković – 88%

Novakov napredak u ovoj segmentu hvali i Džon Izner, drugi najuspešniji server svih vremena.

"Kada se govori o njegovom servisu, ljudi izražavaju nepoštovanje, jer on zaista to radi dobro. Vi odmah pričate o njegovom riternu i kretanju. Novaka servis odlično služi. Možda ga neće pogoditi brzinom većom od 200 km/h, ali je definitivno poboljšao taj deo igre. Pre šest ili sedam godina bih možda rekao da mu je servis prepreka, ali sada to nije slučaj i zato je on najdominantniji igrač", rekao je Izner.

Đoković je 5. kada su u pitanju poeni osvojeni na drugi servis (56%), dok mu je procenat osvojenih gemova na svoj servis 86% i u tom segmentu je 14. od kada se vodi statistika.

Primera radi, njegovi procenti su viši od igrača poznatih po servisu, Gorana Ivaniševića i Marka Filipusisa, ali i od Rafaela Nadala, Džimija Kurijera, Andrea Agasija, Stefana Edberga, Ivana Lendla itd.

Photo by Scott Barbour/Getty Image
Photo by Scott Barbour/Getty Image

Novakov prosek asova (2016-2020):

2020. – 7,2
2019. – 5,7
2018. – 5,3
2017. – 4,1
2016. – 3,8

Reili Opelka, trenutno drugi najbolji server na turu, veruje da je Novakov servis odličan, a saznanje da je njegova igra u polju još bolja, svim protivnicima srpski teniser se čini zastrašujućim.

"Servis ga vrlo dobro služi. Ali on, takođe, ima sjajne procente kada su u pitanju brejk lopte, više od 30%, što je neverovatno. O njegovom servisu se ne priča mnogo, a kada tu pridodate ostale segmente njegove igre, postaje praktično nemoguće oduzeti mu servis", rekao je Opelka.

Đokovićev procenat osvojenih gemova na svoj servis ne opada ni ove sezone (86%) i to m u i te kako pomaže da nastavi dominaciju.

U 2020. godini nema poraz (18-0) i već je osvojio tri turnira: ATP kup, Australijan open i Dubai.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Novak uvek napominje da mu je rad sa trenerom Goranom Ivaniševićem mnogo pomogao kada je u pitanju servis.

Uspeo sam da pronađem svoj put, a servis mi je mnogo pomogao da se izvučem iz nekih nezgodnih situacija. Jedan od prioriteta tokom treninga mi je da osvajam što više poena nakon prvog servisa, rekao je Đoković početkom ove sezone.

Novak je poznat po perfektnom riternu, ali definitivno ne treba zaboraviti ni ostale segmente u kojima je on dobar, a među njima je svakako i servis.

Priredio: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu