Počinje EURO – može li Srbija da prođe "slovensku" grupu?

Najbolje muške rukometne reprezentacije Evrope boriće se od 9. do 26. januara za titulu prvaka starog kontinenta.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Rukometni savez Srbije
Foto: Rukometni savez Srbije

Završni turnir, koji se igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, biće prvi na kojem će učestvovati 24 selekcije raspoređene u šest grupa.

Po dve najbolje drugoplasirane reprezentacije iz svake grupe obezbediće plasman u narednu rundu (Beč i Malme), u kojoj će biti formirane nove dve, sa po šest ekipa.

U završne borbe za medalju, odnosno u polufinale, plasiraće se po dve najbolje rangirane selekcije iz druge faze.

Među učesnicima je i Srbija, koja će u prvoj fazi biti smeštena u Gracu, gde će odmeriti snage sa slovenskim ekipama – Belorusijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Grupa A:

Belorusija
Srbija
Hrvatska
Crna Gora

Izabranici Nenada Peruničića na kontinentalnu smotru putuju u podmlađenom sastavu, a kako sami ističu, prvobitni cilj je prolazak preliminarne grupe.

Optimizam kod "Orlova" postoji, ali pripremni period je prošao delimično dobro. Na sreću, povrede su zaobišle naše reprezentativce, ali rezultati svakako nisu bili za pohvalu.

Srbija je odigrala četiri prijateljska meča, u kojima je ostvarila samo jednu pobedu i to nad Egiptom u Nišu (29:17). Samo dan ranije, naša selekcija je poražena od istog rivala na Banjici rezultatom 28:27.

Usledio je jak turnir i generalna proba u Francuskoj, gde su Peruničićevi puleni pretrpeli ubedljive poraze. Prvo od domaćina (40:26), a zatim i od Norveške sa 38:28.

Ovo će biti peto uzastopno učešće naše selekcije od osamostaljenja. Najveći uspeh svakako je bio ostvaren 2012, kada su naši rukometaši na domaćem terenu uspeli da osvoje srebro.

Na prethodnom (2010.) i na dva naredna (2014, 2016.), "Orlovi" nisu mogli više od grupne faze. Korak napred, napravili su na prošlom Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj 2018, kada su uspeli da prođu do druge faze, gde su zaustavljeni, pa su morali da se zadovolje 12. mestom.

Photo by Jörg Schüler/Getty Images
Photo by Jörg Schüler/Getty Images

Raspored Srbije u grupnoj fazi EP:

9. januar:
18.15 Belorusija – Srbija

11. januar:
18.15 Crna Gora – Srbija

13. januar:
20.30 Srbija – Hrvatska

Kao što je rečeno, Srbija će igrati u grupi A, a protivnici su joj Belorusija, Crna Gora i Hrvatska.

Svakako najveći favoriti grupe su "Vatreni", koji su na prethodnih osam kontinentalnih šampionata na čak sedam uspeli da stignu do polufinala (dva srebra, dve bronze, tri puta 4. mesto).

Interesantno, jedini put kada nisu stigli do završnih borbi za medalju bilo je prošlo Evropsko prvenstvo, koje se igralo upravo u Hrvatskoj.

Oni na ovaj turnir stižu oslabljeni neigranjem nekoliko važnih igrača, pre svih najboljeg igrača prethodnog juniorskog Mundijala Ivana Martinovića. Lino Červar, takođe, neće moći da računa ni na Lovrea Mihića, Frana Miletu i Luku Šebetića.

Selektor Hrvatske Lino Červar ističe da je grupa samo na prvi pogled lagana za njih, te da u drugu fazu žele da se plasiraju sa prve pozicije i sa dva boda u džepu.

"Šteta je što što nam se zaređalo toliko povreda, ali iz ove kože ne možežmo. Verujem da će mladi igrači koji su dobili priliku znati da to iskoriste, da su gladni uspeha i medalja. Imali smo još jedan dugačak i iskreni razgovor i spremni smo za EURO. Grupa u kojoj se nalazimo u Gracu samo je na prvi pogled lagana. Mi jesmo favoriti, ali svakog protivnika moramo maksimalno ozbiljno da shvatimo, jer želimo da dođemo u Beč sa dva boda", kaže Červar.

Foto: Rukometni savez Srbije
Foto: Rukometni savez Srbije

Golmani: Vladimir Cupara I Tibor Ivanišević.

Bekovi: Ivan Mošić, Stefan Vujić, Stevan Sretenović, Nikola Crnoglavac, Aleksa Kolaković, Miljan Pušica, Lazar Kukić, Nemanja Zelenović.

Krila:Milan Đukić, Bogdan Radivojević, Nemanja Ilić, Vanja Ilić.

Pivoti: Živan Pešić, Zoran Nikolić, Mijajlo Marsenić.

Drugi rival izabranika Nenada Peruničića je selekcija Crne Gore, koja, baš kao i Hrvatska, na završni turnir dolazi bez nekoliko važnih igrača.

Pivot Nebojša Simović i levo krilo Miloš Vujović sigurno neće igrati, dok je srednji bek Miloš Božović pod znakom pitanja.

Izabranici Zorana Roganovića se, bar po kladionicama, najslabije kotiraju u ovoj grupi, ali to ih neće sprečiti da pokušaju da poremete planove pre svega Srbiji i Belorusiji.

Na poslednja tri kontinentalna prvenstva, Crna Gora je prošla poprilično loše, pošto je završavala na poslednjem mestu u kontinuitetu.

Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

U grupi A je još i selekcija Belorusije, naš prvi protivnik na turniru i ekipa koja se nikako ne treba potcenjivati.

Ova bivša sovjetska republika nas je na prošlom Evropskom prvenstvu rutinski savladala sa 32:27, dok naši igrači i dalje pamte poraz od Belorusa u Nišu (27:36) u kvalifikacijama za taj EURO.

Belorusija je poslednjih godina dosta napredovala kada je u pitanju rukomet, a imaju i svog predstavnika u Ligi šampiona – Meškov Brest.

Osnovu nacionalnog tima čine upravo igrači ovog kluba, stoga Peruničić upozorava pred duel sa ovim rivalom.

"Belorusija je jedna dobra, kompaktna ekipa. Suština njihove igre je bazirana na bekovskoj liniji i imaju mnogo dobrog pivotmena. Analizu smo odradili i pojedinačno o svakom igraču i kolektivno. Jaki su jedan na jedan, imaju šut spolja. Odbrana im je dobra, ali malo manje pokretljiva što nama može da odgovara ako iskoristimo to sa bržim igračima. Nadam se da ćemo otvoriti prvenstvo pobedom", kaže Peruničić.

Photo by Jörg Schüler/Getty Images
Photo by Jörg Schüler/Getty Images

Grupa A, u kojoj se nalazi naša selekcija, ukršta se sa grupama B i C.

Grupa B, koja se igra u Beču, nije naročito kvalitetna, ali jeste ujednačena. Nju čine selekcije Češke, Severne Makedonije, Austrije i Ukrajine.

Što se tiče grupe C, tu je slika mnogo jasnija, u Trondhajmu bi samo čudo moglo da poremeti planove Nemačkoj i Španiji u susretima sa Letonijom i Holandijom.

Iz preostalih grupa, koje se igraju u Trondhajmu, Malmeu i Geteborgu, gotovo sigurno će proći Francuska, Danska i Švedska, a njima će se, kada se već bavimo prognozama, najverovatnije pridružiti još i selekcije Norveške, Islanda i Slovenije.

Evropsko prvenstvo traje od 9. do 26. januara, a čast da turnir svečano otvore imaće reprezentacije Srbije i Belorusije, odnosno Nemačke i Nizozemske u četvrtak od 18.15.

Grupe:

A: Srbija, Belorusija, Hrvatska, Crna Gora

B: Austrja, Češka, S. Makedonija, Ukrajina

C: Nemačka, Španija, Letonija, Nizozemska

D: Bosna i Hercegovina, Francuska, Norveška, Portugal

E: Danska, Mađarska, Island, Rusija

F: Poljska, Slovenija, Švajcarska, Švedska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu