Lester opet kvari zabavu bogatašima

Lester siti nakon 11. kola Premijer lige ima više bodova nego što ih je imao u novembru mesecu šampionske 2015/16 sezone.

Milan Tomić
Podeli
Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Dok fudbalsku javnost zanima koliko može četa Brendona Rodžersa, dobra igra, rekordi i 23 osvojena boda raspiruju dodatni optimizam kod navijača "lisica", ali i svih zaljubljenika u fudbal koji svoju naklonost uvek daju uslovno rečeno manjim ekipama.

Od 2016. okolnosti su se promenile. Višaj Šrivadanaprabha, vlasnik Lestera, tragično je poginuo prošle godine, dok je Klaudijo Ranijeri samo sezonu nakon istorijskog uspeha dobio otkaz.

Od tima koji je pre tri godine šokirao svet i osvojio prvu titulu prvaka Engleske, ostala su samo dvojica koji su i dalje važne karike – golman i napadač, Kasper Šmajhel i Džejmi Vardi.

Tu su još i četvorica člana šampionske generacije: kapiten Ves Morgan i Danijel Amarti uglavnom su van protokola, dok Mark Olbrajton i Kristijan Fuks mečeve provode na klupi za rezerve.

Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Neki su završili karijere, neki su naprosto nestali sa velike scene, dok su drugi, opet, koliko-toliko "naplatili" tu čudesnu sezonu i obezbedili velike ugovore u "većim" ekipama od Lestera – pravi primer za to su Ngolo Kante i Rijad Mahrez.

Kasper Šmajhel – ostao u klubu; prvi golman, kapiten
Mark Švarcer – u penziji
Riči de Laet – igra u Antverpenu
Deni Simpson – otpušten ovog leta, igra za Hadersfild
Ves Morgan – ostao u klubu, izgubio mesto startera
Robert Hut – nakon teške povrede, penzionisao se u januaru ove godine
Marčin Vasilevski – igra za Vislu Krakov od 2017.
Kristijan Fuks – ostao u klubu, ali je u drugom planu kod Rodžersa
Mark Olbrajton – ostao u klubu, uglavnom „greje klupu“
Ngolo Kante – igra za Čelsi, u međuvremenu postao šampion sveta sa Francuskom
Deni Drinkvoter – otišao u Čelsi gde se nije naigrao, trenutno je na pozajmici u Barnliju
Endi King – na pozajmici u Rendžersu
Danijel Amarti – ostao u klubu, ali nakon teške povrede kolena ne dobija šansu
Džef Šlup – igra za Kristal Palas od 2017.
Rijad Mahrez – nakon duge transfer sage, od 2018. je u Sitiju sa kojim je osvojio PL
Šinđi Okazaki – otpušten ovog leta, igra u Segundi za Malagu
Leonardo Uljoa – promenio je dosta klubova, trenutno igra za Rajo Valjekano
Andrej Kramarić – sa uspehom igra za Hofenhajm
Džejmi Vardi – ostao u klubu, trenutno najbolji strelac Premijer lige

Klaudio Ranijeri vs Brendon Rodžers

Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Poređenje 15/16 i 19/20:

Posed lopte: 42% - 59%
Kratki pasovi: 3696 – 5862
Duge lopte: 696 – 559
Uspešnost pasova: 71% – 82%

Kao i svaka ekipa pod vođstvom italijanskog stratega i Lester je svoju igru bazirao na "cilj opravdava sredstvo" paroli, odnosno u prvom planu nikako nije bila lepota fudbala, već borbenost, disciplina, duge lopte i kontranapad što se te 2015/16 pokazalo i te kako efikasnim.

"Ova ekipa deluje mnogo fluidnije i ima mnogo više napadački orijentisanih igrača u timu. Lester iz 2016. je bilo teško pobediti, branili su se sa niskim blokom, dozvoljavali su ubačaje u kazneni prostor, pošto su imali dva ogromna štopera (Hut i Morgan) koji su "čistili" sve što dolazi pred gol. Takođe, imali su i dva igrača svetske klase, Kantea i Mahreza. Današnja ekipa Lestera ima mlade, atletske igrače. Ako moraju, oni mogu dobro da se brane i igraju na kontru protiv jačih timova. Ali isto tako mogu držati loptu u svom posedu i u potpunosti kontrolisati igru kada je na drugoj strani slabija ekipa", navodi se u analizi BBC.

Danas "lisice" pod Brendonom Rodžersom igraju mnogo raznovrsnije nego lani, kontrolišu loptu, imaju posed, više napadaju, a i statistika je na njegovoj strani.

Primer radi, Ranijeri je sa svojom ekipom u prvih 11 kola "sakupio" 22 boda, uz gol-razliku 23:19, dok je "današnji" Lester znatno uspešniji, 23 osvojena boda, 27 postignutih, odnosno osam primljenih golova.

Rodžersova odbrana je, uz Šefild junajted, najbolja u ligi, a samo je napad šampiona Mančester sitija efikasniji od Vardija i družine.

Atraktivan i fudbal bez kalkulisanja i "kočnice", izabranici bivšeg stratega Liverpula i Seltika dokazali su pre nekoliko sedmica na meču sa Sautemptonom. Oni su slavili sa 9:0 i tako postavili novi rekord – najubedljiviji trijumf na gostovanjima ikada u Premijer ligi.

Brendonove lisice

Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Photo by Catherine Ivill/Getty Images

Tabela posle 11. kola:

1. Liverpul 31 (25:9)
2. M. Siti 25 (34:10)
3. Lester 23 (27:8)
4. Čelsi 23 (25:17)
5. Arsenal 17 (16:15)

Brendon Rožers je u februaru ove godine zamenio Kloda Puela i iz utakmice u utakmicu videlo se da ekipa koja je važila za limitiranu polako napreduje.

Lester je završio u gornjoj polovini tabele, a u letnjem prelaznom roku uloženo je oko 100.000.000 funti u jačanje ekipe.

U klub su stigli Ajose Peres (Njukasl, 30 miliona), Denis Praet (Sampdorija, 19 miliona), Džejms Ostin (6 miliona), dok je ugovor Jurija Tilemansa iz Monaka otkupljen za oko 40.000.000 funti.

Što se odlazaka tiče, svakako je najznačajniji Megvajerov u Mančester junajted za 78.000.000 funti, čime je 26-godišnji štoper postao najskuplje plaćeni defanzivac u istoriji fudbala. Klub su napustila i neka dobro poznata imena poput Šinđija Okazakija, Endija Kinga, Denija Simpsona Rašida Gezala, odnosno Islama Slimanija.

Pretpostavka da će selidba Megvajera u "crvene đavole“ u mnogome uticati na defanzivni učinak ove ekipe pokazala se kao netačna. "Isplivali" su neki novi klinci, pre svih turski internacionalac Čanglar Ujundžu, koji uz prekaljenog Džonija Evansa stasava u odličnog štopera.

Odbrambeni bedem ispred gola Kaspera Šmajhela čine još i Rikardo Pereira, odnosno Ben Čilvel (22), koji "preti" da uskoro postane "broj jedan" i na levom boku engleske reprezentacije.

Photo by Naomi Baker/Getty Images
Photo by Naomi Baker/Getty Images

Lista strelaca:

1. Dž. Vardi - 10
2. T. Abraham - 9
3. S. Aguero - 9
4. P. Obamejang - 8
5. R. Sterling - 7

Takođe, činilo se da "lisice" za francuskog "Durasela“, u vidu omalenog Ngoloa Kantea, teško mogu naći zamenu, međutim, Vilfred Ndidi izrastao je u pravog ratnika, "hobotnicu" koja skuplja "ničije" lopte po terenu.

Ispred nigerijskog reprezentativca potpuna sloboda ostavljena je Juriju Tilemansu i Džejmsu Medisonu, dok po krilima važnu ulogu u snabdevanju Vardija upotrebljivim loptama imaju Harvi Barns i Ajose Peres.

Što se tiče Džejmija Vardija, on je trenutno najbolji strelac Premijer lige (10 golova na 11 mečeva). Veliki buntovnik se dosta mučio pod Klodom Puelom, ali sa dolaskom Brendona Rodžersa je u potpunosti "procvetao".

Iako je delovalo da se sezona 32-godišnjeg napadača iz Ranijerijeve ere ne može ponoviti, iskusni golgeter je to uspeo da demantuje. "Najveći problem za Lester bila bi povreda Vardija. Da, Peres može da igra u špicu, ali Vardi je talija", navodi se u analizi BBC.

Mogu li do novog čuda?

Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Lester igra odlično i optimizam je opravdan. Ali, ovoga puta, za raziliku od pre tri godine, konkurenti su oprezniji i svakako jači, tako da bi za "lisice" velikih uspeh bio kada bi ostali na mestu koje vodi u Ligu šampiona.

Sezona je duga, nije prošla ni trećina prvenstva. Liverpul, aktuelni prvak Evrope ima osam, a Mančester siti, branilac titule, dva boda više od Lestera. Ponavljanje 2016. godine teško je izvodljivo, ali izabranici Brendona Rodžersa imaju pravo da sanjaju.

Vardi i ekipa moraju ići korak po korak, a prva naredna prepreka je Arsenal, koga dočekuju na King pauer stadionu u subotu od 18.30.

Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu