Sudar srpskih titana – detalji koji će odlučiti derbi

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana sastaju se u polufinalu Kupa Radivoja Koraća (21.00).

Podeli
Foto: Starsport/Ilustracija Petar Tadić
Foto: Starsport/Ilustracija Petar Tadić

B92.net u Nišu – Petar Tadić

Malo pre toga u prvom polufinalu snage će odmeriti Mega i FMP (17.00), i na tom susreta takođe nas čeka sjajna košarka, ali jasno je da će sve oči biti uprte u 21 čas kada počinje “večiti” derbi.

U 21. veku crveno i crno-beli nikada nisu bili ujednačeniji, što govore i evroligaški derbiji u kojima su slavile gostujuće ekipe, te nam to garantuje i sjajnu košarku u “Čairu”.

Oba kluba prošetala su se do polufinala, Partizan pobedom protiv Spartaka, dok je Zvezda bila bolja od čačanskog Borca, i kako je žreb hteo da se “večiti” ukrste u polufinalu, dobili smo dugo iščekivani duel.

Kao što su svi ovogodišnji derbiji, jedan abaligaški i dva evroligaška, bili drugačiji, tako će i ovaj u Nišu biti različit - iz puno razloga.

"Znamo se dovoljno dobro, igrali smo dovoljno utakmica. Sve je to izanalizirano. Svaka je utakmica bila različita, biće i sutra. Mi smo došli da dobijemo tri utakmice ovde", rekao je Duško Ivanović posle plasmana u polufinale.

Pred četvrti ovosezonski derbi izdvojili smo nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Poeni posle izgubljenih lopti

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizan je u nedavnom derbiju iskoristio sve poklone crveno-belih, a bilo ih je, što se najbolje vidi u statistici.

Ekipa Željka Obradovića postigla je čak 22 poena posle izgubljenih lopti Zvezde, a bilo ih je dosta - čak 16 lopti “prodali” su igrači kluba sa Malog Kalemegdana. U poređenju, Zvezda je postigla samo tri poena, nakon što su crno-beli izgubili posed.

Kada izgubite utakmicu pola koša, jasno je da je razlika od 22-3 prevelika i da Zvezda tu treba tražiti jedan od razloga za poraz.

Kako je Partizan dobro koristio greške ljutog rivala, tako je i ekipa Duška Ivanovića isto uradila u prvom evroligaškom derbiju.

Zvezda je tada postigla 19 poena posle izgubljenih lopti igrača Partizana, dok su crno-beli svedeni na osam takvih poena.

U ovom slučaju matematika je prosta, u oba derbija slavila je ekipa koja je manje gubila lopte i koja je bolje kažnjavala greške.

Atmosfera

U evroligaškim derbijima prisustvo gostujućih navijača mnogo je značilo ekipama, ali u petak veče očekuje nas nešto potpuno drugačije.

Sa jedne strane “grobari”, na drugoj “delije”, situacija 50:50. Zato je Kup i poseban i zato ga zaljubljenici u košarku vole.

Radi se o atmosferi koju je teško opisati rečima, to je svakako nešto što morate da okusite ukoliko volite igru pod obručima.

“Grmljavina” sa obe strane, padanje u ekstazu kada vaš tim postigne koš, ali i u depresiju kada primite - miks emocija kakav samo sport može da donese.

Prisustvo Kampaca i Martina

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Hasan Martin mnogo je značio Zvezdi u prvom evroligaškom derbiju kada je gotovo neutralisao Lesora, nakon što je ovaj radio šta je hteo protiv Mitrovića i Petruševa.

Lesor je isto činio i u drugom u kom Duško Ivanović i saradnici nisu imali rešenje za njega, a razlog je i odsustvo Martina. Centar Zvezde nije igrao na tom susretu i to je automatski bio problem za unutrašnju liniju.

Ni sada nije na 100 odsto, ali u timu je i odigrao je poslednje dve utakmice, te će biti od velike važnosti za igru Zvezde. Ukoliko uspe da bude produktivan za vreme dok je na parketu, crveno-beli dobiće veliko pojačanje.

Takođe, ovo će biti prvi “večiti” derbi za Kampaca. Argentinski plejmejker za dva meseca nije imao mnogo izazova, eventualno Budućnost u “Morači”, ali ni Podgoričani nisu kao što su pre.

Tako da, ovo će mu biti prvi pravi ispit u dresu aktuelnog šampiona Srbije i regiona. O Kampacu je suvišno trošiti reči i nema sumnje da će biti pojačanje za Zvezdu - i to veliko.

Forma Partizana

Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Najveće oružje crno-belih u petak neće biti Egzum, Lesor, Panter ili neko četvrti - to je forma, odnosno samopouzdanje.

Crno-beli nalaze se u seriji od devet pobeda zaredom u svim takmičenjima i trenutno su među najboljim ekipama Evrope.

To kako Partizan igra u poslednjih mesec dana… retke ekipe mogu da se pohvale, eventualno Olimpijakos i Real Madrid, a kada jedan klub poredite sa takvim imenima, onda vam je jasno o kakvom se kvalitetu radi.

Istina, Partizan će biti bez Papapetrua i Madara, ali Jam već nedeljama nema veliku ulogu u važnim utakmicama, dok će izostanak grčkog reprezentativca biti problem i osetiće se.

Međutim, Partizan igra sa tolikim samopouzdanjem da izgleda nepobedivo, a to uostalom i jeste u poslednjih devet utakmica.

Kolika će prednost Zvezdi biti Kampaco i Martin, toliko je i za Partizan ta forma u kojoj se nalaze, tako da nas očekuje spetakularna utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu