Bogdan u prajmu, Nikola na početku – upoznajte jugoistok

Petar TadićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dve godine zaredom ova divizija umalo šalje tri ekipe u plej-of, umalo jer su Šarlot Hornetsi oba puta ispali u plej-inu, dok su Majami i Atlanta timovi sa sigurnim statusom u doigravanju.

Jugoistok čine: Majami Hit, Atlanta Hoks, Šarlot Hornets, Vašington Vizards, Orlando Medžik.

Dve plej-of ekipe, jedna na granici i dve koje se i dalje traže, a ako se stvari poklope mogle bi “da se nađu“ u sezoni pred nama. Krenimo redom.

Pročitajte još:

* Janisova vatra, moćni Klivlend i "toplo-hladni" Bulsi

* Koliko može Jović i da li će Italijan biti najbolji?

* Dončićeva MVP sezona, povratak zveri i "novi" Tim Dankan

* Vraća se sjaj Njujorka? Boston u problemu počinje sezonu

Majami Hit

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Kajl Lauri, Gejb Vinsent, Dru Smit;
SG: Tajler Hiro, Viktor Oladipo, Dankan Robinson, Maks Štrus;
SF: Džimi Batler, Kejleb Martin, Nikola Jović;
PF: Judonis Haslem, Hejvud Hajsmit, Džamal Kejn;
C: Bem Adebajo, Omer Jurtseven, Devajn Dedmon;

Prvoplasirana ekipa Istoka i finalista konferencije u sezoni iza nas.

Majami ima to što Amerikanci nazivaju “kulturom“, ozbiljna franšiza iza koje stoje ozbiljni vlasnici i predsednik Pet Rajli i najbolji trener u ligi Erik Spolstra – barem su tako rekli generalni menadžeri u velikoj anketi ESPN-a.

I ove takmičarske godine biće konkurent, ne samo za vrh istočne konferencije, već i za titulu. Nama će posebno biti zanimljivo da ispratimo razvojni put Nikole Jovića kojem je ovo prva sezona u najjačoj košarkaškoj ligi.

Jović je u predsezoni pokazao raskošan talent i time je stavio do znanja Spolstri da može da računa na njega i tokom sezone. Najviše je korišćen kao četvorka, odnosno krilni centar, i odlično se snašao u ulozi “point forward-a“ – plejmejkera sa visoke pozicije.

Međutim, predsezona je nešto sasvim drugo u odnosu na košarku koja se igra kada takmičarska godina počne, te zato ne treba očekivati mnogo od Nikole.

Pitanje je koliko će minuta imati i kada će ih dobijati. To može da bude na početku utakmice, tokom prve ili početkom druge četvrtine, ali realnije je da, barem na početku, minute ima u trenucima kada je utakmica rešena, ili što bi Amerikanci rekli u “garbage time-u“.

Džimi Batler je nesumnjivi vođa ekipe, Tajler Hiro je dobio ozbiljan ugovor i očekuje se da ima istu, ako ne i bolju sezonu od prethodne.

Reketom dominira Bem Adebajo, a tu su i veterani poput Kajla Laurija koji će biti zadužen za organizaciju igre, Viktor Oladipo koji bi mogao da vrati formu iz perioda kada je nastupao za Indijanu, a ne treba zaboraviti ni Maksa Štrusa, Kejleba Martina, Dankana Robinsona…

Majami je ekipa koje nema top pet košarkaša u ligi, možda ni top 10, jer mnogi Džimija ne vide u toj grupi, ali imaju ekipu, sjajnog trenera i na osnovu toga su došli do finala Istoka. Čini se da je to i plafon ove ekipe i da će teško napraviti iskorak i proći u veliko finale – barem ne sa ovim timom.

Atlanta Hoks

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Trej Jang, Aron Holidej, Trent Foster;
SG: Dežonte Marej, Bogdan Bogdanović, Džeret Kalver, Vit Krejči;
SF: Diandre Hanter, Džejlen Džonson, Tajriz Martin;
PF: Džon Kolins, Frenk Kaminski, Ej Džej Grifin;
C: Klint Kapela, Onjeka Okongvu;

Trejdom za Dežontu Mareja napravili su jedan od najzanimljivijih poteza na tržištu tokom “ofsezone“.

Mnogi ne znaju šta da očekuju od Hoksa zbog uparivanja Janga i Mareja – i to je sasvim u redu. Moramo da ih vidimo na parketu da bismo donosili neke zaključke.

Na prvu loptu mnogima se ne sviđa ovaj spoj, obojica zahtevaju loptu, obojica su imali po devet asistencija u proseku i neko će morati da se “žrtvuje“. Defanzivno Marej ide odlično uz Janga, krpiće i pokrivaće tamo gde ovaj ispadne, ali ofanzivno će biti izazov uklopiti ih.

Dolazimo i do našeg Bogdana Bogdanovića koji je leto iskoristio da se odmori posle operacije kolena i trebalo bi uskoro da zaigra. Bogdanović nije igrao u predsezonskim utakmicama, neće igrati ni na početku sezone, ali ne bi trebalo dugo da odsustvuje.

Pretpostavlja se da će Bogdan zaigrati nekada u novembru i očekuje se da ima istu ulogu – šesti košarkaš koji predvodi klupu, ali i završava utakmice.

Bogdan je u prajmu, ima 30 godina i ulazi u najzreliji period karijere i zato treba očekivati njegovu dobru sezonu. Imaće malo manje lopti zbog Mareja i Janga, a da li će to uticati i njegovu produkciju, videćemo.

Sa Kapelom i Kolinsom, Hoksi imaju jednu od najboljih unutrašnjih linija na Istoku, a od Diandrea Hantera se očekuje da napravi iskorak i pokaže zašto je bio četvrti pik na Draftu…

Atlanta iza sebe ima razočaravajuću sezonu i košarkaši su izrazito motivisani da pokažu da ono finale Istoka iz 2021. godine nije bilo slučajno.

Šarlot Hornetsi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Lamelo Bol, Denis Smit junior, Teo Maledon;
SG: Teri Rozir, Džejm Buknajt, Brajs Mekgovens;
SF: Keli Ubre, Gordon Hejvord, Kodi Martin;
PF: Pi Džej Vašington, Džejlen Mekdenijels, Džej Ti Tor;
C: Mejson Plamli, Kaj Džons, Nik Ričards, Mark Vilijams;

Nisu izgledali Hornetsi nimalo dobro u pripremnom periodu, izgubili su svih pet utakmica i na to se nadovezala povreda Lamela Bola.

Bol će propustiti nekoliko nedelja i zbog toga bi Hornetsi mogli nešto lošije da započnu sezonu. Situacija je daleko idealne i nema mnogo optimizma u redakciji B92.net-a kada je u pitanju uspeh ovog tima.

Ozbiljno ih je poremetilo stanje Majlsa Bridžisa koji neće još dugo videti parketa zbog optužbi za silovanje. Bridžis je trebalo da dobije veliki ugovor od Hornetsa, da sa Lamelom bude budućnost ekipe, ali trenutno nema ekipu…

“Skeri Teri“ ili Teri Rozir imaću veliku odgovornost u odsustvu Bola, Keli Ubre trebalo bi da profitira jer nema Bridžisa, dok kod Gordona Hejvorda nije u pitanje košarkaško znanje, već zdravlje.

Pod košem su Pi Džej Vašington, Mejson Plamli, Kaj Džons… tanko za plej-of i Šarlot bi vrlo lako mogao da ima još jednu osrednju sezonu.

Vašington Vizardsi

PG: Montej Moris, Delon Rajt, Džordan Gudvin;
SG: Bredli Bil, Vil Barton, Džoni Dejvis;
SF: Deni Avdija, Kori Kispert, Džordan Šejkel;
PF: Kristaps Porzingis, Kajl Kuzma, Rui Hačimura, Ajzea Tod, Entoni Gil;
C: Danijel Gaford, Vernon Keri junior, Tadž Gibson;

Jedna od omiljenih franšiza autora ovog teksta, te ne zamerite na maloj subjektivnosti – ako je uopšte bude.

Zanimljiva ekipa Vašingtona, dolascima Monteja Morisa i Vila Bartona dobili su veteransko prisustvo, ali oni nisu, niti će biti ključni za uspeh Vizardsa.

Nekoliko je stvari, a sve kreće od zdravlja i forme Kristapsa Porzingisa. Iako su mnogi izgubili veru u njega, ima nas nekoliko koji i dalje smatraju da Letonac može biti top 15 košarkaš u NBA.

Dugačak je put do toga, Porzingis prvo mora da spoji sezonu bez ozbiljnije povrede, a to do sada nije bio slučaj i pitanje je da li to njegovo telo može da istrpi.

Takođe, Bredli Bil mora da pokaže malo više liderskih sposobnosti, džabe njegovih 30 poena u porazima kada u odbrani ne daje primer drugima, pa samim tim timska defanziva izgleda katastrofalno.

Kajl Kuzma je pokazao znake odlične igre prošle sezone, baš kao i Deni Avdija na nedavnom Evropskom prvenstvu. Takođe, Rui Hačimura se konačno vratio posle sezone za zaborav, te Vašington ima jako zanimljive igrače na krilnim pozicijama.

Igraće dosta “small ball“, Danijel Gaford je prvi centar, ali ne bi trebalo mnogo da igra, 15-20 minuta, te očekujte brzu košarku od Vizardsa.

Vašington će se boriti za plej-of, a da li će se izboriti, na to u ovom trenutku niko ne može da odgovori.

Orlando Medžik

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PG: Kol Entoni, Markel Fulc, Ar Džej Hempton,
SG: Džejlen Sags, Geri Heris, Terens Ros, Kevon Heris,
SF: Franc Vagner, Čuma Okiki, Kejleb Hjuston;
PF: Paolo Bankero, Džonatan Ajzak, Admiral Skofild;
C: Vendel Karter junior, Mo Bamba, Moric Vagner, Bol Bol

Orlando je imao sreće tokom lutrije i dobili su prvog pika kog su nekoliko nedelja kasnije pretvorili u Paola Bankera. Bivši student Djuka pokriva poziciju krila, izuzetno je mobilan i već sada, sa 19 godina, ima odličan napadački arsenal.

Bankero je verovatno i prvi kandidat da osvoji nagradu za novajliju godine i zbog njega će biti zanimljivo pratiti ekipu sa Floride. Naravno, ne samo zbog njega, Franc Vagner je odigrao sjajan Evrobasket i očekuje se da napravi iskorak kada je NBA u pitanju.

Medžik će na početku sezone imati problema na spoljnim pozcijama jer su Džejlen Sags i Markel Fulc povređeni, pa će velika odgovornost pasti na Kola Entonija koji je pokazao da ima 20 poena u rukama.

Vendel Karter junior je starni centar, Mo Bamba “bek-ap“ opcija, dok je Džonatan Ajzak i dalje enigma, te niko ne zna šta se sa njim događa. Ajzak nije igrao dve sezone, ni u ovu ne ulazi spreman i veliki je znak pitanja pored njegovog imena.

Orlando lepo gradi ekipu, zanimljiv su tim, ali su jako mladi i verovatno će ponovo biti među lošijim timovima, što ne znači da neće biti lepi za gledanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu