Tirana se nada iznenađenju – pred Zvezdom zadatak da ga spreči

Fudbaleri Crvene zvezde od 20 časova igraju protiv Tirane meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

PT
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Izabranici Dejana Stanković u utakmicu ulaze kao favoriti i sve osim pobede u prestonici Albanije smatralo bi se neuspehom.

Stankovićev prethodnik Vladan Milojević postavio je visoku lestvicu sa dva uzastopna plasmana u grupnu fazu Lige šampiona i navijači srpskog kluba očekuju minimum prolaz u plej-of kvalifikacija.

Prva prepreka je uspešno okončana, ekipa Gibraltara bila je lak plen za šampiona Srbije, i sada sledi duel sa boljim i organizovanijim protivnikom.

Tirana je u Tbilisiju pokazala da zna da igra na rezultat i puni samopouzdanja dočekuju utakmicu sa crveno-belima.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zvezda večeras (20.00) u Tirani, protiv istoimenog tima, traži plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i favorit je za pobedu s kvotom 1,55. Srpski šampion objektivno je mnogo kvalitetniji, a kvota da će slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 2,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Tirana - Zvezda.

Iz redova albanskog kluba smatraju da su favoriti, ali to je dobro poznata igra rečima i Zvezdi to odgovara, što je, uostalom, potvrdio i Dejan Stanković na konferenciji za medije.

“Tako treba svaki trener da razmišlja. Ako si već prvak u svojoj zemlji, sigurno ti je cilj grupna faza Lige šampiona. Sebe naziva favoritom, prihvatimo to, nikakav problem. Ja sam optimista, verujemo u sebe i znamo naše kvalitete. I ja želim da uđemo u grupnu fazu. Teren će pokazati ko je kakav".

"Videli smo utakmicu u Tbilisiju. Druga lopta, polukontra, kontra. Videćemo kako će oni izaći, iskustvo je važno. Protiv Evrope smo hteli da završimo meč za 15 minuta, a to nije važno. Važno je kako uđeš u meč, da ga kontrolišeš", dodao je Stanković.

Tiranu s klupe predvodi nekadašnji golman Nigerije Emanuel Egbo koji je za albanski klub igrao u period od 2001. do 2004. Upravo je Egbo taj koji širi optimizam.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kvota da će se Zvezda i ove sezone plasirati u grupe Lige šampiona je 3,50, dok je kvota da će igrati u grupama Lige Evrope 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za plasman Zvezde u Evropi ove sezone.

"Protiv Zvezde ćemo igrati kod kuće i to je naša prednost. Očekujem napet meč i ako budemo verovali i pružili 100 odsto, Bog će ponovo biti uz nas".

Da su šanse 50:50 smatra iskusni albanski novinar Kosta Grilo koji je, između ostalog, navijač Crvene zvezde.

"Mislim da su šanse 50:50 jer se igra u Tirani. Tirana nije igrala neko evropsko takmičenje godinama i mislim da je gladnija od Zvezde. Nemaju šta da izgube jer će svakako nastaviti da se bore za Ligu Evrope ako budu poraženi. Čak i da pobede Zvezdu, mislim da je plasman u Ligu šampiona nemoguća misija".

"Zvezda je veoma iskusna ekipa koja je igrala Ligu šampiona prethodne dve godine i do grupne faze su dolazili putem kvalifikacija. Ali, činjenica je i da Zvezda više ne spada među nepobedive timove. Radi se o dobroj ekipi, ali Tirana me je iznenadila u Tbilisiju. Igrali su prost i racionalan fudbal"
, dodao je Grilo.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Potencijalni tim Crvene zvezde:

Borjan – Gajić, Pankov, Milunović, Gobeljić – Sanogo, Nikolić, Kanga, Ben, Katai – Tomane.

Tirana ima svoje adute, poput reprezentativca Severne Makedonije Kristijana Toševskog, međutim teško je saglasiti se da izjavom Grila jer je šampion Srbije ipak veliki favorit.

Ekipa iz prestonice Albanije procenjuje se na oko četiri miliona evra, što je za oko deset puta manje od onoga koliko vredi šampion Srbije. Naravno, novac ne igra utakmice i Zvezda mora maksimalno ozbiljno da uđe u utakmicu.

Kada je reč o sastavu crveno-belih, trener Dejan Stanković izjavio je da zna otprilike 95 odsto tima.

Iako je strateg Zvezde izjavio kako je Rodić spreman za meč, postoji šansa da na levom beku vidimo Gajića. Rodić je na prethodnih nekoliko mečeva zamenjen ranije od očekivanog i dovodi se u pitanje njegova fizička sprema.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U poslednjoj liniji još bi trebalo da igraju Radovan Pankov i Nemanja Milunović, kao i standardni Gobeljić, što znači da će Miloš Degenek najverovatnije ostati na klupi.

Ispred defanzivne četvorke biće Seku Sanogo. Od fudbalera iz Obalane Slonovače očekuje se da uradi veliki posao na sredini terena, pogotovo na svojoj polovini terena.

Videćemo kako će izgledati ofanzivni vezni red srpskog šampiona. Zagrantovano mesto imaju Aleksandar Katai i Veljko Nikolić, dok bi u prvih 11 trebalo da se nađe i Gelor Kanga.

Pod znakom pitanja je El Fardu Ben zbog blaže povrede, ali sva je prilika da će krilni napadač igrati u Tirani.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

"Ben je veliki profesionalac, situacija je korektna. Poznavajući Bena i njegov mentalitet... On je neko ko ne odustaje lako. Nemam dilemu da će Ben biti mentalno 100 odsto spreman, živi za ekipu", rekao je Stanković.

Ako Ben bude igrao na desnom krilo, Kanga i Nikolić u sredini, a Katai na levom boku, da li to znači da Spiridonović neće igrati od starta?

Postoji šansa da "Spidija" vidimo od prvog minuta, ali za sada sve miriše na to da će Tomane biti u napadu, a pomenuta četvorka iza njega.

Kod ovakvih mečeva uvek igra i faktor pritiska jer se sastaju srpski i albanski klub, međutim tenzija gotovo da ne postoji i nadamo se da će tako ostati do, tokom i posle meča.

Utakmicu u Tirani sudiće švedski arbitar Kasper Sjeberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu