Pakujte kofere

Kako opisati igru Sakramento Kingsa u Orlandu? Loša, bezidejna, nesigurna, očajna, katastrofalna?

PT
Podeli
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images

Ekipa iz Kalifornije igrala je veoma dobru košarku u momentu kada se sezona prekinula i to je dalo navijačima nadu da tim može da dođe do plej-ofa kada dođe do nastavka.

Sakramento je na poslednjih deset utakmica pre prekida slavio na čak sedam i od ekipe koja nije imala velike šanse za doigravanje došli su u solidnu poziciju.

Dobra igra u februaru i martu obezbedila im je učešće u "mehuru", međutim ono što prikazuju u njemu nije ni blizu plej-of ekipe.

Tri utakmice, tri poraza – 375 primljenih poena, 125 u proseku. Istina je da se u Orlandu ne igraju neke odbrane, gledamo mečeve na dosta poena, ali ovakva izdanja potpuno su neprihvatljiva za tim koji želi među osam najboljih.

Sakramento nije izgubio sve šanse za plej-of, teoretski i dalje mogu da ga obezbede, međutim ako ovako nastave bolje da počnu da pakuju kofere za odlazak iz "Dizni sveta".

Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images

Najviše bismo voleli da grešimo i da se za deset dana vratimo na ovaj tekst i pogledamo koliko smo grdno pogrešili što smo stavili naslov "pakujte kofere".

Da bi se to desilo Sakramento mora da pobedi na minimum četiri od pet utakmica, ako ne i na svih pet, a protivnici su im dva puta Pelikansi, jednom Lejkersi, Roketsi i Netsi.

Priznaćete, dosta nepovoljna situacija.

Ne treba još upirati prstom ni u koga jer, kao što smo napisali, teoretski imaju šanse za plej-of, ali ako nastave sa sličnim partijama neko će morati da preuzme odgovornost.

Isto tako ne očekujte otkaze, ipak je Luk Volton tek prvu godinu na klupi Kingsa, ali, iako ovo zvuči dosta grubo, za godinu dana uradio je veliko ništa.

Nasledio je ekipu od Dejva Jejgera koji je od Sakramenta napravio najprijatnije iznenađenje lige. Kao takva (ekipa), očekivalo se da će napraviti korak unapred u ovoj sezoni.

Photo by Allen Berezovsky/Getty Images
Photo by Allen Berezovsky/Getty Images

To se nije desilo iz prostog razloga – Vlade Divac, generalni menadžer tima iz Kalifornije, dao je otkaz šefu stručnog štaba. Ne ulazimo u odluku, Divac je sigurno imao jak razlog, ali je prosto nemoguće da nije mogao da pronađe zajednički jezik sa trenerom koji je vratio Sakramento na košarkašku mapu.

Godinama unazad radi se o prosečnom timu, navijači ove franšize plej-of nisu videli od 2006. i konačno je došao jedan strateg koji je posložio tim i uneo optimizam.

Plej-of je izmakao "za dlaku", ali i to je uspeh kada uzmemo u obzir da je ekipa mlada i da joj niko pre početka sezona nije predviđao borbu za osam.

Ali... Jejger je imao više sukoba sa Divčevim pomoćnikom, navodno situacija nije mogla da se reši i šta je uradio proslavljeni srpski košarkaš? Dao otkaz obojici.

Tu na scenu stupa Volton koji pravo iz Lejkersa dolazi u redove nekada ljutog rivala (danas to rivalstvo ne postoji jer su Kingsi godinama mediokritet).

Photo by Kim Klement - Pool/Getty Images
Photo by Kim Klement - Pool/Getty Images

Elem, Volton dolazi i zatiče ekipu koja mora da napravi napreduje, ali ne ide baš to tako lako. Od starta nije bila neka atmosfera, sećate se svi situacije oko ugovora Badija Hilda.

Hild je na sva usta govorio kako zaslužuje novac, a u jednoj izjavi bio je i brutalno iskren kada je rekao da Sakramento mora da mu da oko 100 miliona dolara jer – koji će vrhunski slobodan košarkaš da potpiše za Kingse?

Ovo je tačno, zvezde ne dolaze u Sakramento i to iz više razloga, te je Hild, iako nije zvezda, imao poentu mislivši da zamenu poput njega teško mogu da nađu na tržištu.

Divac je "odrešio kesu" i dao oko 90 miliona dolara, i sezona je mogla da počne.

Nije moglo gore za Kingse – pet utakmice i pet poraza. Nešto slično kao i sada u Orlandu. Kako je sezona odmicala Kingsi su igrali bolje, ali to je daleko bilo od onoga što smo gledali za vreme Dejva Jejgera.

Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images

Ekipa je konačno zaigrala bolje kada je Volton doneo odluku da ubaci Bogdana Bogdanovića u startnu postavu, a Badija Hilda prebaci na klupu. Pronašao je bolji balans i rezultati su počeli da dolaze.

Ovo se uopšte nije svidelo beku s Bahama.

"Utisak je da smo svi zbunjeni, treneri i svi... Imamo problem, treneri kao da su prestali da veruju u nas. Čoveče, tako je kako je. Oni (treneri) imaju igrače na terenu i jednostavno moraju da ih podržavaju. Da li sam iznenađen (što sam malo igrao)? Mislim da uopšte nisu želeli da me ubace u igru. Razlog zašto sam ušao jeste jer smo gubili tri i bila nam je potrebna trojka", rekao je Hild u decembru prošle godine.

Iako su svi igrači isticali da je atmosfera u ekipi dobra, ovakve izjave čine da se ona upravo pogorša. Jednostavno nije u redu kada košarkaš javno iznosi ovakve stvari.

Očigledno da su bili obavljeni razgovori sa bekom Sakramenta i to je uradilo plodom jer je tim konačno krenuo da igra onako kako su svi očekivali. Na početku teksta spomenuli smo da su imali skor 7/3 u poslednjih deset mečeva pre pauze.

Međutim, desila se pandemija, koja i dalje traje, a NBA je pronašao način da se sezona nastavi. Kingsi su dobili šansu da se bore za osam, ali po ovome što gledamo – bolje da nisu.

Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images)
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images)

Prva utakmica protiv Sparsa i nije bila toliko loša. Jesu primili 129 poena, ali je napad solidno funkcionisao i mogle su neke pozitivne stvari da se izvuku.

To za drugu utakmicu ne možemo da kažemo... Kingsi su igrali protiv Medžika, ekipe koja na papiru nije mnogo bolja od njih, i doživeli debakl.

U trećoj četvrtini razlika je išla i do +36. Čak 113 poena primila je ekipa Luka Voltona za tri četvrtine... Jeste do košarkaša, ali za ovakav pristup najviše je kriv trener.

Volton očigledno nema nikakav autoritet, deluje prilično nemoćno kraj aut linije i potez Vlada Divca da ga dovede već sada može da se prokomentariše kao neuspeh.

Poslednji meč protiv Meveriksa nećemo mnogo komentarisati jer ste pretpostavljamo svi koji ovo čitate gledali. Ako niste, u kratkim crtama – ispuštena dvocifrena prednost i pobeda, Bogdanović 1/15 iz igre, mučenje na oba kraja terena.

Jednostavno ovim Kingsima treba dati još godinu dana. Kada to kažemo mislimo na celokupnu franšizu, od Divca, preko Voltona, pa do igrača.

Ako ne ide, ne ide. Ostavke na sto, a vlasnik da vidi šta će jer ako Sakramento ni sledeće godine ne bude igrao plej-of, što će biti ravno 15 godina od poslednjeg učešća među najboljima, postavlja se pitanje – da li ovaj grad treba da ima NBA ekipu?

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu