Kingsi žele da prekinu loš niz, NBA bi volela Pelikane, a pitaju se i ostali

Posle predstavljanja ekipa sa istočne konferencije, pred vama je Zapad i velika borba za plasman u plej-of.

PT
Podeli
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Photo by Christian Petersen/Getty Images

* Vizardsi i Netsi zalutali – može li Fila korak napred?

* Žestoka borba za Istok

Čak šest ekipa konkuriše za osmu mesto, a kako je samo osam utakmica pred nama, ovim timovima će svaki duel biti kao da je plej-of.

U pitanju su: Memfis Grizlis, Nju Orleans Pelikans, Sakramento Kings, Portland Trejl Blejzers, San Antonio Spars i Finiks Sans.

Najbolju poziciju imaju Grizlisi koji se nalaze na osmom mestu i imaju prednost od 3,5 pobede, što im u ovom trenutku ne bi bilo dovoljno za plej-of. Da se danas završava ligaški deo sezone Memfis i Portland bi igrali plej-in turnir za popunu osme pozicije jer je razlika manja od četiri pobede.

NBA je donela pravilo da se plej-in igra jedino ako je razlika između osmog i devetog manja od četiri pobede.

Ka tome streme sve ekipe iz donjeg doma i danas je na redu njihovo predstavljanje.

Memfis Grizlis

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Memfis Grizlis:

PG: Dža Morent, Dientoni Melton, Tajus Džons;
SG: Dilon Bruks, Grejson Alen, Marko Gudurić, Džon Končar;
SF: Kajl Anderson, Džastis Vinslou*, Džoš Džekson, Juta Vatanabe;
PF: Džeren Džekson junior, Brendon Klark, Entoni Toliver;
C: Jonas Valančunas, Gorđi Đeng, Džontaj Porter.

Ekipa Memfisa verovatno je najveći gubitnik sistema koji je odabrao NBA. U opciji je bilo da se odmah igra plej-of i da je tako bilo Grizliji bi igrali u doigravanju.

Ipak, Memfis će pokušati da tokom osam utakmica održi prednost u odnosu na rivale i ne dođe u situaciju da igra plej-in turnir za mesto koje vodi među najbolje.

Ekipa predvođena "rukijem" Dža Morentom igra odličnu košarku s obzirom na mogućnosti i zasluženo se nalazi na osmoj poziciji. Eksplozivni plejmejker verovatno će biti i "ruki" sezone i narednih godina jedan od boljih plejmejkera lige.

Za Grizlije igra i srpski košarkaš Marko Gudurić, međutim ove sezone nije nastupao na mnogo mečeva i pitanje je da li će dobiti šansu kada se takmičarska godina nastavi. Gudurić je imao neke dobre partije, ali nije uspeo da se izbori za veću minutažu u prvoj godini.

Photo by Christian Petersen/Getty Images )
Photo by Christian Petersen/Getty Images )

Raspored:
31.7: Portland
2.8: San Antonio
3.8: Nju Orleans
5.8: Juta
7.8: Oklahoma
9.8: Toronto
11.8: Boston
13.8: Milvoki

Uz Morenta, veoma važan košarkaš za igru Memfisa je momak kojem je ovo druga godina u ligi – Džeren Džekson junior. Talentovani krilni centar ima još mnogo prostora za napredak, pre svega u skoku i zajedno s Morentom čini jedan od najboljih mladih parova u ligi.

Važan igrač tima je i Litvanac Jonas Valančunas koji je imao neke monstruozne partije tokom sezone, te se od njega očekuje da bude na nivou kada sezona krene.

Ekipu s klupe vodi Tejlor Dženkins, a među pomoćnim trenerima nalaze se dobro poznata lica košarkaškim poznavaocima s ovim prostora – Hrvat Neven Spahija i nekadašnji plejmejker Zvezde i Cibone, Skuni Pen.

Najvažnije utakmice za Memfis slede na startu jer u prva tri meča igraju protiv direktnih protivnika za osmo mesto – Portlanda, San Antonija i Nju Orleansa. Posle toga slede dueli sa realno boljim ekipama od Grizlisa i prva tri duela daće nam odgovor koliko Grizliji mogu.

Nju Orleans Pelikans

Photo by Jonathan Bachman/Getty Images
Photo by Jonathan Bachman/Getty Images

Nju Orleans Pelikans:

PG: Lonzo Bol, Frenk Džekson, Sindarijus Tornvel;
SG: Džru Holidej, Džej Džej Redik, Etvajn Mur, Džoš Hart, Nikel Aleksandar-Voker;
SF: Brendon Ingram, Kenrič Vilijams, Zilan Čithejm;
PF: Zajon Vilijamson, Nikolo Meli;
C: Derik Fejvors, Džekson Hejs, Džalil Okafor;

Ekipa koju bi NBA najviše volela da vidi na osmom mestu jer bi to značilo da će u prvoj rundi plej-ofa igrati Lejkersi sa Pelikansima, odnosno Lebron Džejmsa protiv Zajona Vilijamsona.

Rejtinzi bi skočili do neba, a to je čelnim ljudima najjače košarkaške lige na svetu najvažnije.

Činjenica je da Pelikansi imaju veoma atraktivan tim i da imaju kvalitet za osmo mesto, pa neće biti iznenađenje ukoliko se nađu na toj poziciji. I raspored im je solidan, te spadaju među favorite za poslednje mesto koje vodi u doigravanje.

Nju Orleans je potpuno drugačija ekipa sa i bez Zajona Vilijamsona. Videćemo da li će talentovani krilni košarkaš igrati na startu jer je bio nekoliko dan van kampa zbog hitnog slučaja u porodici.

Photo by Jonathan Bachman/Getty Images)
Photo by Jonathan Bachman/Getty Images)

Raspored:
30.7: Juta
1.8: Klipersi
3.8: Memfis
6.8: Sakramento
7.8: Vašington
9.8: San Antonio
11.8: Sakramento
13.8: Orlando

Vilijamson nije igrao pripremne utakmice i pitanje je koliko je spreman, te postoji šansa da propusti ili ima limitiranu minutažu u prvim mečevima.

Tu su i drugi nosioci ekipe, Brendon Ingram i Džru Holidej, a mnogo će zavisiti i od raspoloženja Lonza Bola i Džej Džej Redika. Redik je veoma važan u napadu jer je igrač koji serijom trojki može da vrati ekipu ili prelomi meč.

Za Pelikanse je od velikog značaja što će u "Dizni svetu" biti trener Alvin Džentri. Njegovo prisustvo dovodilo se u pitanje jer ima 65 godina i spada u grupu rizičnih zbog koronavirusa.

Džentri je dugogodišnji šef stručnog štaba i dobro je što će biti u Nju Orleans jer je to dodatni plus za ekipu. Najvažnije utakmice za ovaj tim biće protiv direktnih rivala, a to su Memfis, San Antonio i Sakramento (2x).

San Antonio Spars

 (Photo by Christian Petersen/Getty Images)
(Photo by Christian Petersen/Getty Images)

San Antonio Spars:

PG: Dežonta Mari, Derik Vajt, Peti Mils;
SG: Brin Forbs, Loni Voker junior, Marko Belineli, Keldon Džonson, Kuinderi Viterspun;
SF: Demar Derozan, Rudi Gej;
PF: Trej Lajls, Dru Jubanks, Čimezi Metu, Luka Šamanić;
C: Jakob Peltl, Tajler Zeler;

Iako su u miksu za plej-of, Sparsi će teško doći u poziciju da se bore za osmo mesto.

Ekipa Grega Popoviča došla je u Orlando bez Lamarkusa Oldridža (povreda) i to je veliki udarac za ekipu. Oldridž, iako ima 35 godina, bio je važan igrač tokom sezone i neko ko je u svakom trenutku mogao da ubaci 20+ poena.

Glavnu reč vodiće Demar Derozan, ali pitanje je koliko će moći da vuče ekipu bez tog još jednog lidera, koji je svakako bio Oldridž.

Sparsi imaju talentovane igrače, poput Marija, Vokera, Vajta, ali teško je očekivati od njih neke spektakularne partije.

 (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)
(Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

Raspored:
31.7: Sakramento
2.8: Memfis
3.8: Filadelfija
5.8: Denver
7.8: Juta
9.8: Nju Orleans
11.8: Hjuston
13.8: Juta

Rudi Gej, kao jedan od najiskusnijih, trebalo bi da bude važan za igru Sparsa, međutim ni on nije briljirao tokom godine i jasno je da polako gubi onaj osećaj od ranije.

Sparsi imaju ujednačen raspored, ne igraju ni protiv najboljih (Baksi, Lejkersi, Klipersi), ali ni protiv najslabijih (Vašington, Bruklin), te će u svakoj utakmici imati neku šansu, na njima je da je iskoriste.

Najveća prednost ovog tima je stručni štab na čelu sa Gregom Popovičem, ali ni on nije svemoguć i teško će ovakav uvesti u doigravanje.

Sva je prilika da će Sparsi posle ove sezone krenuti u "reizgradnju" tima, odnosno da će trejdovati glavne košarkaše i pokušati da stvore nešto novo.

Sakramento Kings

(Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images)
(Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images)

Sakramento Kings:
PG: Dieron Foks, Kori Džozef, Jogi Ferel;
SG: Bogdan Bogdanović, Badi Hild, Kajl Gaj, Džastin Džejms;
SF: Herison Barns, Kent Bejzmor, Kori Bruer, Dakuan Džefris;
PF: Nemanja Bjelica, Marvin Begli junior*, Džabari Parker;
C: Rišon Holms, Heri Džajls junior, Aleks Len;

Nama najzanimljivija ekipa jer je iz fotelje vode Vlade Divac i Peđa Stojaković, a na terenu predstavljaju Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Kingsi su bili u odličnom momentumu kada se sezona prekinula i od otpisane ekipe uspeli su da uđu u miks za plej-of.

Sada je situacija potpuno drugačija i krećemo ispočetka. Znamo da prošlogodišnji početak, odnosno start sezone 2019/2020 nije bio najbolji za Kingse i zbog toga se nadamo drugačijem ishodu.

Kingsi su dugo lutali sa postavom, a od kada je Badi Hild prebačen na klupu, a Bogdan Bogdanović u prvu postavu, krenuli su da igraju bolje. Ne zbog spektakularnih partija srpskog košarkaša, već je pronađen pravi balans i rezultati su se brzo pokazali.

Photo by Allen Berezovsky/Getty Images
Photo by Allen Berezovsky/Getty Images

Raspored:
31.7: San Antonio
2.8: Orlando
4.8: Dalas
6.8: Nju Orleans
7.8: Bruklin
9.8: Hjuston
11.8: Nju Orleans
13.8: Lejkers

Bogdanović je vrlo važan za tim i ako on bude bio na nivou, Kingsi će imati čemu da se nadaju. Takođe, veliki posao biće na Bjelici koji će dobiti ogromnu minutažu jer je Marvin Begli junior završio sezonu.

Ipak, najvažniji za tim biće Dieron Foks i Badi Hild. Njihov kvalitet je nesporan, ali znaju da budu neracionalni, brzopleti i to često košta ekipu.

Sigurnost u ekipu trebalo bi da unese, sada već, iskusni Herison Barns koji zna kako se igra u plej-ofu i sigurno će biti od velikog značaja za Kingse.

Kada se pogleda roster, Sakramento nema "rupa", na svakoj poziciji su dobro popunjeni, ali su lideri tima neiskusni i to je najveća mana ekipe iz prestonice Kalifornije.

Podsećamo, Sakramento je ekipa u ligi koja ima najduži post neigranja u plej-ofu. Prošlo je čak 14 godina kada su poslednji put igrali u doigravanju.

Portland Trejl Blejzers

(Photo by Abbie Parr/Getty Images)
(Photo by Abbie Parr/Getty Images)

Portland Trejl Blejzers:

PG: Demijan Lilard, Enferni Sajmons, Džejlen Adams;
SG: Si Džej Mekalum, Geri Trent junior;
SF: Karmelo Entoni, Mario Hezonja;
PF: Zek Kolins, Nasir Litl;
C: Jusuf Nurkić, Hasan Vajtsajd, Venjen Gabriel;

Po imenima prvi favorit da zauzme osmo mesto, ali po igri i ne baš. Portland tokom sezone nije igrao najbolje zbog mnogih povreda i za vrlo kratak period došli su od ekipe koja je igrala finale Zapada do ekipe koja se bori za plej-of.

Veliki plus za Blejzerse je povratak Jusufa Nurkića. Centar iz Bosne i Hercegovine mnogo znači i sa njim su potpuno drugi tim. Problem će biti uklopiti Nurkića i Vajtsajda jer su obojica centri koji žele i zaslužuju da igraju.

Lilard i Mekalum moraće da budu konstantni, što se i očekuje, a veliki znak pitanja je Karmelo Entoni. Melo je daleko od onog košarkaša s početka 2010-tih i moraće da bude racionalniji kada je u pitanju napad.

Entoni bez sumnje poseduje kvalitet i znanje, ali mora mnogo bolje ukoliko želi da Portland u njemu ima opasno oružje.

(Photo by Emilee Chinn/Getty Images)
(Photo by Emilee Chinn/Getty Images)

Raspored:
31.7: Memfis
2.8: Boston
4.8: Hjuston
6.8: Denver
8.8: Klipersi
9.8: Filadelfija
11.8: Dalas
13.8: Bruklin

Ekipa Terija Stotsa je verovatno ima najveću disproporciju kada je u pitanju odnos startera i igrača koji ulaze s klupe. U petorci se nalazi zvezda do zvezde, a rezervisti su veoma tanki.

Hezonja, Sajmons, Trent junior i drugi moraće dobro da igraju jer će u suprotnom protivničke ekipe praviti veliku razliku kada su oni na terenu.

Mnogi za Portland kažu da mogu da iznenade Los Anđeles Lejkerse u plej-ofu i to ne zvuči toliko nerealno, ali da bi došlo do te pozicije moraju da savladaju nekoliko prepreka.

Raspored im je jedan od najtežih i u svakom meču moraće da idu sa sto odsto, ako ne i sa više.

Finiks Sans

Photo by Christian Petersen/Getty Images
Photo by Christian Petersen/Getty Images

Finiks Sans:
PG: Riki Rubio, Taj Džerom, Elie Okobo, Kameron Pejn, Džejlen Lekju;
SG: Devin Buker, Kameron Džonson, Dževon Karter;
SF: Mikel Bridžis, Keli Ubre junior;
PF: Dario Šarić, Frenk Kaminski;
C: Diandre Ejton, Eron Bejns, Čeik Dialo;

Uz San Antonio ekipa kojoj se najmanje daju šansu za borbu za osmo mesto. To Sansima odgovara i pokušaće da iznenade.

Činjenica je da će biti veoma teško Finiksu jer moraju da pobede na većini utakmica kako bi uopšte imali šansu, ali u košarci je sve moguće i videćemo rasplet.

Od Devina Buker se očekuje da predvodi ovaj tim u svakom pogledu i velike su šanse da će on svoje isporučiti, međutim zna se da jedan košarkaš ne čini tim.

Vreme je da Diandre Ejton pokaže zašto je bio prvi pik na NBA draftu na kojem je, između ostalo, izabran Luka Dončić. Centar Sansa mora da bude na izuzetnom nivou da bi ekipa imala šansu za plasman u osam.

 (Photo by Christian Petersen/Getty Images)
(Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Raspored:
31.7: Vašington
2.8: Dalas
4.8: Klipersi
6.8: Indijana
8.8: Majami
10.8: Oklahoma
11.8: Filadelfija
13.8: Dalas

Takođe, Riki Rubio, MVP Svetskog prvenstva u Kini, imaće ulogu da organizuje saigrače na najbolji mogući način i ako to bude radio na elitnom nivou, Sansi će izgledati dobro.

Pažnju treba obratiti i na defanzivnog specijalca Mikela Bridžisa, kao i hrvatskog košarkaša Darija Šarića koji ima šansu da se još jednom dokaže, nakon što je igrao loše u Minesoti.

Tu je i Keli Ubre za kojeg ne znamo koliko je spreman. Talentovani košarkaš imao je tešku povredu kolena, nalazi se u Orlandu i treninzi su mu limitirani. Ubre je imao sezonu karijere i ako nekako uspe da bude spreman, dosta će značiti Sansima.

Generalno, Sansi i Sparsi imaju najmanje šanse, ali sve karte su u igri.

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu