Ekipa je korigovana i zaigrala je bolje – koji je "plafon" Zvezde?

Košarkaši klub Crvena zvezda ostavio je iza sebe uspešnu, ali i veoma turbulentnu 2019. godinu.

PT
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Crveno-beli uspeli su da se vrate u Evroligu, osvojili su titulu šampiona Srbije i očekivao se korak napred u novoj takmičarskoj godini.

Ekipa je sklopljena u avgustu, treneru Milanu Tomiću su date odrešene ruke, pripremni period je odlično odrađen, ali od starta nešto nije funkcionisalo.

Tim je sastavljen tako da je popunjen na svim pozicijama, ali neki potezi bili su dosta nejasni. Boriša Simanić je iza sebe imao najbolju sezonu, a opet je bačen u treći plan zbog dolaska Derika Brauna i ostanka Mohameda Fajea.

Na poziciji plejmejkera očekivalo se da će Lorenzo Braun od starta biti ovo što je u decembru 2019. bio, međutim od čoveka koji nikada nije igrao u Evropi možda se previše očekivalo.

U međuvremenu Tomić je napustio ekipu i na njegovo mesto doveden je iskusni Dragan Šakota. Za kratki period on je uspeo da poveže redove i učinio je da klub s Malog Kalemegdana zaigra bolje.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zvezda je dočekala i Zo-a, on je sada nesumnjivo lider ovog tima i košarkaš koji u svakom meču "isporuči" svoje. Njegova zamena je Filip Čović oko kojeg se diglo mnogo prašine zbog raznih razloga.

Čović je prethodne godine bio jedan od najvažnijih košarkaša u misiji "Povratak u Evroligu", ali za sada nije dokazao da je kalibar za najjače evropsko košarkaško takmičenje.

Na kraju 2019. povučeni su i potezi – Marko Jagodić Kuridža, Vladimir Štimac i Kevina Panter stigli su u Beograd, dok će isti verovatno napustiti Mo Faje i Derik Braun.

Ono što je najzanimljivije kod crveno-belih jeste što nije poznat potencijal ove ekipe, ne znamo koji im je "plafon", koliko dobro mogu da igraju.

Videli smo koliko loše može da igra, ali ono najbolje još nismo. Bilo je dobrih utakmica, velikih pobeda, međutim i dalje ne znamo potencijal, pogotovo posle korigovanja ekipe.

Šta očekivati dalje?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nova godina, novi izazovi. Zvezdu u januaru očekuje još osam utakmica, što znači da će u proseku na svaka tri dana izlaziti na teren i takmičiti se. Prvi deo ovog meseca mogao bi da bude od ključne važnosti i raduje što je dobro sve krenulo.

Izabranici Dragana Šakote ostvarili su pobede nad Bajernom i Krkom, i do 20. decembra imaju sve protivnike po meri.

Crveno-beli su uhvatili dobar zalet i sada slede dueli protiv ASVEL-a (gost), Žalgirisa (domaćin) i Albe (domaćin) u Evroligi, i Mege i Cibone u regionalnom košarkaškom takmičenju.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Potencijalno klub sa Malog Kalemegdana mogao bi da ostvari svih sedam pobeda, ali polako, Zvezda nas je navikla na nepredvidivost. Ono što raduje navijače jeste što šampion Srbije ima još tri utakmice pred domaćom publikom, a u već dve je slavila.

Iz svega navedenog jasno je koliko će ovih 15-tak dana biti važni za jedinog srpskog predstavnika u Evroligi.

Zvezda bi sredinom ili krajem januara trebalo da bude kompletna pošto će se u tim vratiti pomalo zaboravljeni Stratos Perperoglu, koji je zbog povrede propustio veći deo prvog dela sezone.

Minutaža

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kada pričamo o Evroligi jasno je da Lorenzo Braun mora da igra između 25 i 30 minuta. Filip Čović u prvih 16 utakmica nije uspeo da se nametne, a sada ga muči i povreda.

Zbog toga ne bi trebalo da gledamo mnogo Filipa na terenu u elitnom košarkaškom takmičanju. Tako je, uostalom, bilo na poslednja tri duela – protiv Olimpijakosa je igrao pet minuta, a protiv Zenita osam, a protiv Bajerna nije bio u timu (zbog povrede).

Ako bude potrebe na pleju će pomagati Čarls Dženkins, ali ne očekujte i Kevina Pantera. Novi košarkaš Zvezde ima odličnu kontrolu lopte, ali je pre svega poenter i više gleda da razigra sebe nego druge.

Prošle sezone imao je 1,7 asistencija u proseku u FIBA Ligi šampiona, a imao je većinu vremena loptu u rukama, što nam govori da nije sjajan dodavač.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Dobra stvar kod Pantera je što veoma dobro poznaje Dragana Šakotu i u prva dva meča videli smo da mu neće biti potreban period prilagođavanja, već je odmah krenuo da doprinosi.

U poslednje vreme kapiten Branko Lazić igra veoma dobro, pogotovo u napadu i on je neizostavni igrač u rotaciji. Minute dobijaju i Dobrić i Davidovac, a kada se vrati Perperoglu stvara se gužva na poziciji 2/3.

Tu će glavnu ulogu imati trener na kojem je da raspodeli minutažu i zadrži košarkaše srećnim i motivisanim.

Sitaucija pod košem sada je malo jasnija. Iako su tu Simanić, Kuridža, Gist, Kuzmić, Štimac, Jovanović i Odžo, treneru Šakoti će biti lakše da manevriše.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Lakše iz razloga što nema Derika Brauna, koji je ipak veliku košarkaško ime u Evropi, i mnogo je lakše smanjiti minutažu Kuridži nego nekadašnjem igraču Efesa.

Mo Faje takođe nije registrovan za Evroligu, a na poslednjem duelu (u Evroligi) u timu nije bilo Majkla Odža, dok problem s povredom ima i Gist.

Možda i najveće pojačanje ove sezone je Vladimir Štimac. Pravi "delija", momak kojem je Zvezda u srcu i koji će ostaviti sve na terenu kako bi doprineo pobedi. Zbog toga će Štimac imati veliku ulogu, baš kao što je imao protiv Zenita i Bajerna.

Simanić će imati svoje minute, baš kao i Kuzmić, Kuridža i Gist kada se vrati, ali i Nikola Jovanović koji dobro koristi svaku šansu.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Važno je napomenuti da smo minutažom bavili iz perspektive Evrolige. U ABA ligi treba očekivati da Filip Čović igra mnogo više, baš kao i Davidovac, Dobrić, Simanić, Kuridža, Jovanović...

Iako Zvezda ne igra najbolje u ABA ligi, Šakota će tu opet moći da odmori i više rotira, a da pritom rezultat ne tripi. Pogotovo u januara kada Zvezda igra protiv Mege, Cibone i Igokee, dok je Krku lako pobedila.

Trener Dragan Šakota izjavio je pre nekoliko nedelja kako će Zvezda "iskorigovati" neke stvari i dolascima Kuridže, Pantera i Štimca čini se se to upravo uradilo.

Ponovićemo ono s početka teksta – videli smo koliko loše može da igra ova ekipa, ali koliko dobro – to ne znamo. Zato nas očekuju veoma uzbudljiva druga polovina sezone.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu