Rukometašice na Svetskom prvenstvu – koliko mogu bez Andree Lekić?

Ženska rukometna reprezentacija Srbije u subotu od sedam ujutru protiv Angole započinje Svetsko prvenstvo, koje se održava u Japanu od 30. novembra do 15. decembra.

PT
Podeli
EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE
EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Grupa A:

Holandija
Norveška
Srbija
Slovenija
Angola
Kuba

Izabranice Ljubomira Obradovića u Japan su otputovale bez jedne od naših najboljih rukometašica – Andree Lekić.

Lekićeva je doživela tešku povredu bubne opne u nastupu za svoj klub Bukurešt u Ligi šampiona, pa će morati da pauzira najmanje do sredine decembra.

Naše rukometašice pre početka planetarnog takmičenja odradile su solidan pripremni turnir u Južnoj Koreji gde su zauzele drugo mesto.

Srbija je na "Seul kupu" pobedila domaćina Južnu Koreju i Mađarsku, dok je pretrpela ubedljiv poraz od aktuelnih olimpijskih šampionki – Rusije.

"Zbornaja komanda" spada u vrh ženskog svetskog rukometa i u tom duelu, koji smo izgubili 43:25, mogli smo da vidimo da dosta zaostajemo za njima.

Svakako da hrabre pobede nad Južnoj Korejom, a pogotovo Mađarskom, koja je na žrebu za SP bila u drugom šeširu, u kojem su još bile Norveška, Danska i Švedska.

EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE
EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Golmani: Jovana Risović, Kristina Graovac, Katarina Tomašević.

Leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević.

Pivoti: Dragana Cvijić, Slađana Pop – Lazić.

Desna krila: Željka Nikolić, Ana Kojić.

Bekovi: Jovana Stoiljković, Jovana Jovović, Jelena Trifunović, Aleksandra Vukajlović, Kristina Liščević, Marija Obradović, Jelena Lavko, Anđela Janjušević, Dijana Šrevin.

Ekipa Ljubomira Obradovića bila je u trećem šeširu i žreb je hteo da se u grupnoj fazi sastanemo sa Holandijom, Norveškom, Slovenijom, Angolom i Kubom.

Poslednje dve selekcije su autsajderi u grupi, dok će se ostale boriti za plasman u drugu fazu. Od šest selekcija dalje prolaze po najbolje tri, što znači da imamo realne šanse da se nađemo u daljem delu turnira.

Naše dame pre dve godine odigrale su nerešeno sa Holanđankama, koje su uz Norvešku prvi favoriti u našoj grupi.

"Turnir u Seulu nam je baš dobro došao kao priprema za Svetsko prvenstvo. Bilo je potrebno vremena da se oporavimo od vremenske razlike sa kojom smo se suočili. Utakmica sa Mađaricama je bila najbolja. Bile smo borbene u odbrani, a kada je tako, dolaze i golovi. Odbrana je presudila. Imali smo mali pad koncentracije u drugom poluvremenu, ali sve u svemu možemo biti zadovoljne. Bila je ovo dobra proba pred Kumamoto", rekla je rukometašica Srbije Jelena Trifunovićeva za sajt Rukometnog saveza Srbije.

EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE
EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Raspored Srbije u grupnoj fazi SP:

30. novembar:
7.00 Srbija – Angola

2. decembar:
3.30 Kuba – Srbija

3. decembar:

11.30 Norveška – Srbija

5. decembar:

9.00 Srbija – Holandija

6. decembar:

6.00 Srbija Slovenija

Srbija prvi meč igra protiv selekcije Angole u subotu od sedam ujtru.

"Pogledali smo par njihovih utakmica, spremali smo se. U petak ćemo odraditi još jedan trening čisto da osetimo halu u kojoj ćemo igrati. Onda će sve biti spremno za utakmicu. Angola je dobra ekipa, ali spremne smo za njih. Biće zahtevno čuvati pivotmena i golman je veliki, ali ako budemo fokusirane maksimalno, neće biti problema. Želimo da prođemo grupu, ali i što dalje da idemo", rekla je Anđela Janjušević.

Katarina Tomašević, golman i kapiten Srbije, istče da je prva utakmica najvažnija.

"Čeka nas izuzetno nezgodan protivnik Angola. Fokusirane smo na njih, imamo izuzetno tešku grupu, tako da ćemo ići iz meča u meč".

Srbiju posle Angole očekuje meč sa Kubom (2.12), a onda sledi ono najvažnije – Norveška, Holandija i Slovenija.

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Trećeg decembra je duel sa skandinavkama, petog sa Holanđankama, dok će možda i presudan biti onaj poslednji – šestog decembra protiv Slovenije.

Ukoliko Srbija obezbedi plasman dalje, odnosno bude među tri najbolje selekcije, sledi druga faza u kojoj se ponovo stvaraju grupe – dve po šest selekcija, a samo najbolje dve prolaze u polufinale.

Grupa A, u kojoj igra naša selekcija, ukršta se sa grupom B u kojoj igraju Francuska, Danska, Nemačka, Južna Koreja, Brazil i Australija.

Prve tri navedene reprezentacije su i veliki favoriti da se nađu u drugoj fazi, što znači da bi Srbiju eventualno čekale Francuska, Danska i Nemačka.

Ali, otom potom, najvažnija je prva utakmica, baš kao što kažu naše reprezentativke. Još jednom utakmica sa Angolom igra se u subotu od sedam ujutru, a mi im želimo svu sreću i da doguraju što dalje.

Grupe:

A: Holandija, Norveška, Srbija, Slovenija, Angola, Kuba.

B: Francuska, Danska, Nemačka, Južna Koreja, Brazil i Australija.

C : Rumunija, Mađarska, Crna Gora, Španija, Senegal i Kazahstan.

D: Rusija, Švedska, Japan, Kina, Argentina, DR Kongo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu