Protiv Majamija se niko neće naigrati

Nastavljamo predstavljanje NBA ekipa uoči nove sezone, a nakon premijere ovog B92 serijala sa Atlantik i Central divizijom, na redu je Jugoistok.

PT
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Brynn Anderson
Tanjug/ AP Photo/Brynn Anderson

Čeka vas opis jedne od najslabijih, ako ne i najslabije divizije, s obzirom da je prošle godine samo jedna ekipa iz ovog dela igrala u plej-ofu.

Radi se o Orlando Medžiku, a tu su još i Šarlot Hornetsi, Vašington Vizardsi, Atlanta Hoksi i Majami Hit.

Daleko od toga da se ne radi o zanimljivim ekipama, ali jedino timovi sa Floride imaju realnu šansu da se nađu u doigravanju, dok će ostali pokušati da se iz drugog plana domognu igranju u postsezoni.

Majami sa Džimije Batlerom biće ekipa koja će se teško pobeđivati, kod Orlanda je pitanje da li mogu da ponove partije iz prethodne godine, Hoksi su mlada i uzbudljiva ekipa, dok će Vizardsi i Hornetsi verovatno biti pri dnu.

Krenimo od Medžika, a potom ćemo proizvoljno opisivati ekipe.

Orlando Medžik (prošle sezone 42/40)

(Photo by Michael Reaves/Getty Images)
(Photo by Michael Reaves/Getty Images)

PG: Di Džej Ogustin, Majkl Karter-Vilijams, Markel Fuls, Džoš Medžet.
SG: Evan Furnije, Terens Ros, Melvin Frejzer junior.
SF: Džonatan Ajzak, Ves Ivundu.
PF: Eron Gordon, Al-Faruk Aminu, Amajl Džeferson.
C: Nikola Vučević, Mo Bamba, Kem Birč, Čuma Okeke.

Trener: Stiv Kliford

Orlando je prethodne sezone predvođen Nikolom Vučevićem igrao u plej-ofu prvi put još od kada im je glavni igrač bio Dvajt Hauard. Ova generacija Medžika uspela je da vrati franšizu tamo i gde joj je mesto, samo je pitanje da li mogu da ponove isti rezultat.

Prednost ekipe Stiva Kliforda je uigranost, odnosno činjenica da su zadržali gotovo sve košarkaše, od kojih se najviše izdvaja centar reprezentacije Crne Gore koji je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 100 miliona dolara.

Dugi niz godina igraju zajedno, u isto vreme im se razvijaju talentovani mladi košarkaši i iz te perspektive trebalo bi da gledamo bolji Orlando.

Najslabiji su na poziciji plejmejkera, ali ukoliko bi Markel Fulc, nekadašnji prvi pik na NBA draftu, uspeo da ostane zdrav i ostavi sve iza sebe, Medžik bi mogao da bude miran na toj poziciji narednih nekoliko godina.

Dosta se očekuje i od razvitka Džonatana Ajzaka, ali i Erona Gordona. Radi se o košarkašima sa sjanim fizičkim predispozicijama koji bi mogli da se dopunjuju na razne načine.

Orlando bi mogao da igra sjajnu odbranu s obzirom da su doveli i Al-Faruk Aminua, koji dodatno daje ekipi na dužini, odnosno ima veliki raspon ruku, baš kao pomenuta dvojca iz prethodnog pasusa.

Vučević je prethodne godine bio Ol-star, isto želi i ove, i od njegove igre dosta će zavisiti uspeh Medžika. Trebalo bi da igraju bolju košarku, ali sa ekipama koje odigraju jednu dobru godinu, uvek treba biti oprezan.

Atlanta Hoks (prošle sezone 29/53)

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)
(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

PG: Trej Jang, Diandre Bembri, Brendon Gudvin.
SG: Kevin Huerter, Kem Rediš, Alen Krab.
SF: Diandre Hanter, Vins Karter, Evan Tarner, Čendler Parsons.
PF: Džon Kolins, Džabari Parker, Aleks Pojtres.
C: ALeks Len, Damijan Džons, Bruno Fernando.

Trener: Lojd Pirs.

Hoksi bi mogli da budu jedna od najatraktivnijih ekipa za gledanja, s obzirom da su veoma mladi i da na poziciji imaju "mađioničara" Treja Janga.

Nekadašnji plejmejker Univerziteta Oklahoma nagovestio je da bi vrlo brzo mogao da bude Ol-star igrač i biće zadovoljstvo gledati ga kako upravlja napadom Atlante.

Hoksi su skockali sjajnu ekipu, na Draftu su birali Diandrea Hantera i Kema Rediša, koji imaju "visok plafon", a u transfer roku doveli si nekadašnjeg drugog pika Džabarija Parker.

Parkera su dosta omele povrede kolena, ali talenat ima i mogao bi da pronađe ritam u ekipi Lojda Pirsa. Ne sme se nikako zaboraviti Džon Kolins koji će biti drugo rešenje u napadu, odmah posle Janga.

Tu je i mladi Kevin Huerter. Nekadašnji bek Merilenda imao je neke blistave partije prethodne sezone i Atlanta se nada da u njemu i Jangu ima buduće Ol-star igrače, nešto poput Karija i Tompsona.

Kao što smo i napisali, a kao i što može da se vidi iz priloženog, veoma su talentovana ekipa, a možda najslabija karika im je Aleks Len, odnosno pozicija centra.

Kao igrača koji bi mogao da napravi "bum" izdvajamo Kema Rediša. Radi se o fenomenalnom šuteru koji će uz dobru radnu naviku sigurno postati "paklen" igrač. Nikako ne smemo zaboraviti legendarnog Vinsa Kartera, koji će odigrati poslednju sezonu u karijeri u 42. godini života.

Teško je prognozirati kakav bi skor mogli da imaju, biće tu verovatno dosta uspona i padova, ali će nam sigurno prirediti zanimljiu košarku.

Šarlot Hornets (prošle sezone 39/43)

Photo by Streeter Lecka/Getty Images
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

PG: Teri Rozir, Devonte Grejem, Kobi Simons.
SG: Dvejn Bejkon, Malik Monk, Kodi Martin.
SF: Nikola Batum, Majls Bridžis, Majkl Kid-Gilhrist.
PF: Marvin Vilijams, Pi Džej Vašington, Džalen Mekdenijels.
C: Kodi Zeler, Bizmak Bijomvo, Vili Ernangomes, Tomas Velš.

Trener: Džef Borego.

Hornetsi su ovog leta izgubili igrača koji ih je vratio na košarkašku mapu – Kembu Vokera. Sjajni plejmejker proveo je devet sezona u Hornetsima i bio je ubedljivo najbolji igrač.

Ipak, kako ekipa nije pravila dobre poteze i kako nema neku perspektivu, odlučio je da ode i pređe u Boston. Kao njegova zamena doveden je Teri Rozir, koji bi mogao da iznenadi sve ljubitelje košarke.

Eksplozivni plejmejker pokazao je u pretprošloj sezoni da može da se nosi sa ulogom startnog igrača. Međutim, Hornetsi neće prodisati dok se ne reše katastrofalnih ugovora Batuma, Bijomba, Vilijamsa, Kid-Gilhrista i ostalih.

Ekipa iz Severne Karoline ne želi da ide u proces reizgradnje, ili na američkom "ribilda", ali čini se da je to neminovno.

Narednog leta mogli bi da dođu malo do vazduha, s obzirom da ističu pojedini loši ugovori, ali važno je da se ne ponavaljuje greške iz prošlosti.

Batum nije odavno košarkaš koji će svake večeri imati 15/6/6, dosta je tu i osrednjih igrača, a jedini koji obećavaju su Malik Monk i Majls Bridžis, koji bi mogli da izrastu u dobre košarkaše.

Šarlot nema nijednu zvezdu i zaista ne vidimo kako bi u nekom scenariju mogao da bude konstantan i da se bori za plej-of.

Vašington Vizards (prošle sezone 32/50)

(Photo by Rob Carr/Getty Images)
(Photo by Rob Carr/Getty Images)

PG: Džon Vol, Iš Smit, Ajzeja Tomas, Džastin Robinson, Ajzak Bonga.
SG: Bredli Bil, Džordan Mekre, Troj Braun.
SF: Si Djej Majls, Admiral Skofild.
PF: Rui Hačimura, Davis Bertans, Džalen Džons.
C: Tomas Brajant, Jan Mahinmi, Anžejs Pasečniks.

Trener: Skoti Bruks.

Vizardsi će verovatno kompletnu sezonu biti bez Džona Vola. I sa njim ova ekipa bi teško ušla u plej-of, a ovako gotovo da nema šanse.

Prva zvezda ekipe Bredli Bil odlučio je da ostane u prestonici SAD, što je i potvrđeno novim ugovorom. On je jedan od najboljih bekova lige, ali će teško uspeti da prosečnu ekipu dovede do doigravanja.

Prethodne sezone imao je neverovatne partije, ali čini se da traći vreme i talenat u Vašingtonu. Ipak, niko mu ne može zameriti što je odlučio da ostane lojalan franšizi.

Vizardsi bi mogli da budu zanimljivi zbog "rukija" Ruija Hačimure, prvog Japanca u najjačoj ligi na svetu. Hačimura je na Svetskom prventvu nagovestio da bi mogao da bude zvezda u NBA.

Pažnju bi trebalo obratiti i na Ajzeju Tomasa koji će verovatno imati štošta da dokaže ljudima u NBA. Tomas je za kratko vreme došao od kandidata za MVP do igrača koji igra za minimum, i sigurno je motivisan da dokaže drugima da nisu bili u pravu.

Bertans i Majls će biti zaduženi za šut s polja, na poziciji plejmejkera igraće i Iš Smit, a Anžejs Pasečniks mogao bi dobro da se uklopi. Talentovani centar igrao je sjajno za Gran Kanariju i videćemo kako će se prilagoditi na NBA.

Čak i ako Tomas pronađe ostatke iz stare forme, a Hačimura oduševi u ruki sezoni, odnosno Bil ponovi sjajne partije, Vizardsi će teško do plej-ofa.

Majami Hit (prošle sezone 39/43)

Photo by Streeter Lecka/Getty Images
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

PG: Goran Dragić, Kendrik Nun, Daril Mejkon.
SG: Tajler Hiro, Dion Vejters, Dankan Robinson, Davon Rid.
SF: Džimi Batler, Džastis Vinslou, Derik Džons junior.
PF: Keli Olinik, Džejms Džonson, KZ Okpala.
C: Bem Adebajo, Mejers Lenard, Judonis Haslem, Kajl Aleksander.

Trener: Erik Spolstra.

Verovatno i najbolja ekipa iz ove divizije iako prethodne godine nije igrala u plej-ofu. Doveden je Džimi Batler koji će biti alfa i omega tima, nešto što traži tokom čitave karijere.

Batler će konačno imati svoju ekipu, a sada je na njemu da se dokaže. Poznato je šta on donosi na terenu – pre svega čvrstinu, jaku odbranu i pobednički mentalitet.

Goran Dragić se očigledno nalazi u padu karijere i ovo mu je možda poslednja šansa da pokaže da je i dalje među najboljim plejevima na svetu.

Posebno obratite pažnju na "rukija" Tajlera Hiroa. Nekadašnji bek Univerziteta Kentaki oduševio je u Letnoj ligi i na pripremnim utakmicama, i mogao bi da bude odličan u prvoj sezoni.

Videćemo šta možemo da očekujemo od Diona Vejtersa, koji je bio veliki talenat, ali su ga povrede omele da ispuni potencijal.

Džastis Vinslou raste iz godinu u godinu, Bem Adebajo se izborio za mesto startnog centra, dok bi Olinik i Mejers trebalo da daju dodatnu širinu u napadu.

Majami ima pravu ekipu da se, žargonski rečeno, potuče s protivnikom. Mnogo je tu čvrstih igrača, koji vam neće dati miri kada ste u napadu. Fali ima talenat, još neki Ol-star uz Batlera, ali ko zna – možda ga dobiju u Tajleru Hirou.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu