Čuvajte se Irvinga i nepredvidivih Niksa

Počeli smo da odbrojavamo. NBA sezona zvanično kreće iza ponoći 23. oktobra po centralnoevropskom vremenu, a portal B92 će vam svakog dana predstavljati po jednu diviziju.

PT
Podeli
Photo by Mike Lawrie/Getty Images
Photo by Mike Lawrie/Getty Images

* Ludo NBA leto i tvit koji bi mogao da ih košta milijarde dolara

Najjača liga na svetu sadrži dve konferencije (istok, zapad) i šest divizija sa po pet ekipa što nam daje broj od 30 timova širom američkog kontinenta.

U naredna tri dana predstavićemo vam istočnu stranu, a krećemo od severa, odnosno Atlantika.

Ova divizija jedna je od najjačih i najtalentovanijih u NBA, s obzirom da u njoj igraju slavne franšize, ali i aktuelni šampion.

Atlantik čine: Boston Seltiks, Njujork Niks, Bruklin Nets, Filadelfija 76ers i Toronto Reptors.

Mnogi ol-star košarkaši igraju u severoistočnoj diviziji, a izdvajaju se Kajri Irving, Kevin Durent, Džoel Embid, Kemba Voker, Paskal Sijakam, Ben Simons...

Krenućemo od Toronto Reptorsa, a potom ćemo proizvoljno opisivati ostale franšize.

Toronto Reptors

Photo by Takashi Aoyama/Getty Images
Photo by Takashi Aoyama/Getty Images

PG: Kajl Lauri, Fred Vanvlit, Kameron Pejn, Patrik Meko, Ajzea Tejlor.
SG: Norman Pauel, Met Tomas.
SF: O Dži Anunobi, Stenli Džonson.
PF: Paskal Sijakam, Rondaj Holis-Džeferson.
C: Mark Gasol, Serž Ibaka, Kris Bučer, Devan Ernandes.

Trener: Nik Nurs.

Aktuelni šampion najjače lige na svetu ovog leta ostao je bez glavne zvezde – Kavaja Lenarda. Popularni "kandža" odlučio je da napusti Kanadu, nakon što im je doneo titulu.

To Reptorse čini dosta slabijom ekipom, ali i pored toga imaju gotovo isti sastav, što samim po sebi donosi dobru hemiju i uigranost. To će biti prednost ekipe Nika Nursa na startu sezone kada bi trebalo da "nabiju" dobar skor.

Međutim, videćemo kako će im igra izgledati posle 1. januara, do kada bi one jake ekipe, ali nešto slabije uigrane, trebalo da uhvate pravi ritam. Njihov plasman u plej-of ne bi trebalo dovoditi u pitanje, ali nezahvalno je pričati koliko bi mogli u doigravanju.

U novoj sezoni dosta se očekuje od Paskala Sijakama koji bi mogao da ima MVP brojke. Košarkaš iz Kameruna mnogo je napredovao, ali ima još dosta prostora i u nedostatku Lenarda trebalo bi da bude predvodnik ekipe.

Sijakam će verovatno predvoditi ekipu u poenima, ali uloga lidera na terenu i van njega pripada i dalje Kajlu Lauriju, ali i Marku Gasolu i Seržu Ibaki. Glas ove trojice iskusnih košarkaša najviše će se slušati u svlačionici.

Jasno je da Toronto nema više potencijalno šampionski tim, ali očekujte da će igrati dobru košarku u ligaškom delu, pogotovo na startu sezone.

Bruklin Nets

Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images
Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

PG: Kajri Irving, Spenser Dinvidi, Džejlen Hends.
SG: Džo Heris, Geret Templ, Tio Pinson.
SF: Kevin Durent, Karis Levert, Torijan Prins, Džanan Musa, David Nvaba.
PF: Rodions Kuruks, Vilson Čendler, Lens Tomas.
C: Džaret Alen, Diandre Džordan, Henri Elenson, Nikolas Klakston.

Trener: Keni Etkinson.

Od ekipe sa najgorom perspektivom do kandidata za vrh Istoka. Za samo nekoliko godina Netsi su uspeli da se vrate iz mrtvih i ponovo postanu konkurenti.

I, ne samo to. Bruklin je ovog leta imao najveći uspeh na tržištu u istoriji, pošto su ubedili Kevina Durenta i Kajrija Irvinga da karijere nastave u njihovoj franšizi.

Sa njima ovo je tim za titulu, ali KD neće igrati u predstojećoj sezoni zbog povrede ahilove tetive. To ostavlja samo Irvinga, koji u prošlosti nije znao da se snađe u ulozi lidera.

Zajedničko Bostonu i Bruklinu, nekadašnjem i sadašnjem timu Kajrija, je to što su pre njegovog dolaska u ekipu imali fantastičnu hemiju. Međutim, ona se znatno pogoršala kod Seltiksa nakon što se Irving priključio i biće zanimljivo ispratiti odnos među igračima u Netsima.

Svi znaju da je Irving MVP kalibar, kada igra na najvećem nivou prosto je nezaustavljiv i zbog toga mislimo da će ovo biti njegova sezona u kojoj će biti kandidat za najkorisnijeg igrača lige.

Prethodne dve godine bile su razočaravajuće i zbog toga bi trebalo da bude gladan kao nikada do sada.

Pored "uncle drew" i Durenta, Netsi imaju odlično jezgro košarkaša u vidu Spensera Dinvidija, Karisa Leverta, Džoa Herisa, Rodionsa Kuruksa, Torijana Prinsa, Džanana Muse, Džereta Alena...

Tu su i veterani Diandre Džordan, Geret Templ i Vilson Čendler koji bi trebalo da ovoj ekipi donesu iskustvo na terenu, ali i van njega. Bruklin je prethodne godine imao sjajnu hemiju i ključno za njihov uspeh je da se ona ne poremeti. To će umnogome zavisiti od Irvinga.

Njujork Niks

Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

PG: Denis Smit junior, Frenk Nilikina, Elfrid Pejton, Kadim Alen.
SG: Ar Džej Beret, Alonzo Trir, Damjen Dotson, Redži Bulok, Vejn Elington.
SF: Markus Moris, Kevin Noks.
PF: Džulijus Rendl, Bobi Portis.
C: Mičel Robinson, Tadž Gibson, Keni Vuten.

Trener: Dejvid Fizdejl.

Kada su Irving i Durent potpisali za Bruklin, činilo se da će Niksi imati još jedno razočaravajuće leto u kojem će dati velike ugovore košarkašima koji nisu ol-star kalibar.

Na iznenađenje svih, to se nije desilo. Netsi su ispred nosa pokupili dva superstara, a Njujork se odlučio za plan B. Čelni ljudi ekipe dovodili su pametno tako što su gotovo svim novajlijama dali 1+1 ugovor, u kojima druga godina nije zagarantovana.

To znači da će Niksi moći da kalkulišu narednog leta i odluče kojeg će košarkaša zadržati još jednu godinu, a kojeg neće. Pored dobrog posla u "transfer roku", Niksi su i na Draftu dobro birali.

Talentovani bek Ar Džej Beret mogao bi za koju godinu da bude ol-star igrač i s velikim uzbuđenjem se čekaju njegove partije u najjačoj ligi na svetu.

Sastav Niksa spoj je talentovanih košarkaša i veterena. Imaju dobro mlado jezgro u vidu Bereta, Robinson, Smita juniora, Nilikine, Rendla i Noksa, a tu su i oni iskusni – Markus Moris, Tadž Gibson, Redži Bulok i Vejn Elington.

Od slavne franšize ponovo se ne očekuje mnogo, ali su veoma nepredvidivi i mogli bi da iznenade. Vodi ih sjajni Dejvid Fizdejl, kojem će ovo biti druga sezona na klupi ekipe iz Medison Skver Gardena.

Boston Seltiks

Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

PG: Kemba Voker, Karsen Edvards, Bred Vonamejker, Tremont Voters.
SG: Markus Smart, Džejlen Braun, Rome Lengford, Džonatan Gibson.
SF: Džejson Tejtum, Semi Odžejle, Grant Vilijams.
PF: Gordon Hejvord, Danijel Tajs, Robert Vilijams treći.
C: Enes Kanter, Danijel Tajs, Vensan Poarije.

Trener: Bred Stivens.

Seltiksi se nalaze pred sezonom punom izazova. Napustio ih je Kajri Irving, ali to ne bi trebalo da bude veliki gubitak u odnosu na izostanak Ala Horforda.

Deni Ejndž, prvi čovek Bostona, ubedio je Kembu Vokera da pređe u njhove redove, što znači da su ol-star igrača zamenili ol-starom, ali za Horforda nisu uspeli da nađu adekvatnu zamenu.

Stigli su Enes Kanter i Vensan Poarije, koji će verovatno dati dobar, možda i odličan doprinos ekipi, međutim ono što je centar iz Dominikanske republike radio defanzivno, ova dvojica će teško pokriti.

Boston je prethodne godine imao slabu hemiju, mnogi su za to krivili Irvinga, ali čini se da glavni problem nije otklonjen – prenatrpanost na bekovskim i krilnim pozicijama.

Markus Smart, Džejlen Braun, Džejston Tejtum i Gordon Hejvord žele dosta minuta i startna mesta, ali to nije moguće. Hejvord i Tejtum će verovatno pokrivati poziciju četiri, ali to je daleko od njihovog prirodnog mesta.

Većina je saglasna da bi Ejndž trebalo da trejduju makar jednog košarkaša kako bi se dobio maksimum od ostalih. Glavni kandidat je Hejvord, međutim on ima ogroman ugovor i pitanje je da li bi neko želeo da trejduje za njega.

Nema sumnje da će Boston biti u igri za prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali izostanak Horforda i loša podela na spoljnim pozicijama mogla bi da ih košta boljeg rezultata u doigravanju.

Filadelfija 76ers

Photo by Mitchell Leff/Getty Images
Photo by Mitchell Leff/Getty Images

PG: Ben Simons, Trej Burk, Šejk Milton, Raul Neto.
SG: Džoš Ričardson, Zair Smit, matis Tibul, Marial Šajok.
SF: Tobajas Heris, Džejms Enis.
PF: Al Horford, Majk Skot, Džona Bolden.
C: Džoel Embid, Kajl O'Kvin, Norvel Pele.

Trener: Bre Braun.

Za kraj smo ostavili verovatno najjaču ekipu na Istoku – 76erse. Fila ima zastrašujuću ekipu i uz Milvoki su glavni kandidat da se plasiraju u veliko finale.

Ekipa Breta Brauna mogla bi da igra najbolju odbranu u ligi, s obzirom da u prvoj postavi ima četiri sjajna defanzivca – Simonsa, Ričardsona, Horforda i Embida. Kada se na to doda vrhunski šuter kao Heris, dobija se, po mnogima, najbolja postava u ligi.

Udarna igla u napadu biće Džoel Embid, koji je verovatno najdominantniji centar sveta. Da li je i najbolji ne znamo, s obzirom na umeće Nikole Jokića, ali da je u vrhu, u to nema sumnje.

Heris će biti zadužen za šut za tri poena, Simons za razigravanje ekipe, dok će se Ričardson i Horford pre svega fokusirati na "peglanje" odbrane. Daleko od toga da njih dvojica nisu pretnja u napadu, ali od njih se najpre očekuje sjajn defanziva.

Filadelfija bi mogla da bude nezaustavljiva ukoliko bi Ben Simons unapredio šut za tri poena. Na snimcima sa treninga videli smo da i te kako može, u predsezoni je i pogodio prvu trojku, ali pitanje je kako će to sve izgledati kada krene takmičarska godina.

Pored startne postave, Fila nema uopšte lošu klupu. Trej Burk, Zair Smit, Džejms Enis, Majk Skot, Kajl O'Kvin, to su sve košarkaši koji bi mogli pošteno da odmore startere kada je to potrebno.

Mnogi kao najslabiju kariku ovog tima ističu trener Breta Brauna, koji će verovatno dobiti otkaz ako ne uvede ekipu u veliko finale. Sa ovakvom ekipom to je i očekivano.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu