Upozorenje

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su debakl na startu ABA Superkupa, što je upozorenje za ono što tek sledi aktuelnom šampionu Srbije i regiona.

PT
Podeli
foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj
foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj

Izabranici Milana Tomića odigrali su veoma lošu utakmicu u četvrtfinalu i zasluženo su izgubili od novajlije – ekipe Primorske (88:82).

Crveno-beli sastavili su jedan od najboljih timova u istoriji, na pripremama je to sve izgledalo sjajno, međutim u prvoj takmičarskoj utakmici mnogi su podbacili.

ABA Superkup mnogi ne gledaju na takmičenje koje mora da se osvoji, ali ma koliko neki negirali značaj, svako bi voleo da počne sezonu s podignutim trofejom.

Zvezda je prošle sezone trijumfovala u Laktašima i u odličnom ritmu je otvorila regionalno takmičenje, u kojem je prvi poraz doživela tek 26. januara od Cedevite.

foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj
foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj

Za ovako dobar start zasluge ima i Superkup, koji je dao dodatno samopouzdanje izabranicima Milana Tomića.

Zato se ne treba pretvarati i govoriti kako je turnir u Zagrebu nebitan, međutim isto tako navijači ne bi smeli da paniče i da odmah krenu sa smenama.

"Čestitam protivnicima na pobedi, igrali su bolje i zasluženo su pobedili. Mislim da u ovu utakmicu niko od 12 igrača nije ušao kako treba. Pristup igri nije bio onakav kako sam hteo da bude", rekao je Tomić.

Pristup je bio glavni problem na meču, što se odmah odrazila na odbranu, koja je bila katastrofalna i na kraju je sve to rezultiralo sa 88 primljenih poena.

"Prosto rečeno, mislim da su nas prebili. Košarkaški. Skok u napadu, tranzicija... U svim delovima igre. Čestitam Primorci na pobedi, ovo je utakmica za nas da se napravi analiza i da nastavimo dalje", istakao je Tomić.

Baš tako, crveno-belima sada sledi analiza i ako se iz ovoga izvuče samo najbolje, nema sumnje da će sezona biti nastavljena na mnogo bolji način.

Osim pristupa, bilo je i košarkaških problema kao što su defanzivan skok i organizacija napada, negde gde smo mislili da će Zvezda biti i te kako jaka ove sezone.

Ispostavilo se da nije tako, bilo je mnogo soliranja u napadu, pogotovo u četvrtoj četvrtini kada je Zvezda konstantno jurila zaostatak. To je pokazatelj neuigranosti ekipe, nije bilo jasnih zamisli i se sve svelo na individualni kvalitet.

Poraz od Primorske treba da bude ipozorenje za ceo stručni štab, ali i košarkaše, koji ne smeju više da ulaze u mečeve s parolom "lako ćemo".

"Nije to preveliko samopouzdanje, oni moraju da znaju da će svako pokušati da pobedi Zvezdu. Nema "lako ćemo" u 2019. godini. Ovde su sve odlične ekipe, nema 'lako ćemo', pogotovo u ABA ligi. Ovo treba da bude nauk i lekcija kako moramo da igramo svaku utakmicu ove sezone", zaključio je Tomić.

ABA Superkup znači, ne treba se praviti lud i reći kako je to nebitno takmičenje čim je Zvezda ispala, ali o njegovom značaju na kraju sezone i na početku sledeće dosta govori situacija s "media day" Zvezde.

Na danu za medije, koji je održan pre nekoliko dana u "Štark" areni, prilikom predstavljanje ekipe, voditelji programa su naveli kako je ekipa s Malog Kalemegdana osvojila dva trofeja prošle sezone.

Trener Milan Tomić odmah je primetio lapsus i upitao: "Zar nismo osvojili tri? ABA Superkup se računa, je l tako?".

Računa se i znači za samopouzdanje ekipe, ali april, maj i jun, kada će se rešavati pitanje šampiona ABA lige i Srbije, su veoma daleko i zbog toga ovaj poraz treba da posluži kao upozorenje, a ne kao katastrofa.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.