Neka borba za trofeje počne

Utakmicama između Partizana i Mega Bemaksa, odnosno Crvene zvezde i Primorske kreće treće izdanje ABA Superkupa.

PT
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Mnogo se očekuje ove sezone od pojačanog tima Zvezde, koji će premijeru u zvaničnim mečevima imati večeras (20.00) protiv Primorske na ABA Superkupu u Zagrebu. Kvota da će crveno-beli slaviti s više od 15,5 poena razlike je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Primorska.

Trofej iz prethodne sezone brani ekipa Milana Tomića, koja je u finalu savladala Budućnost, a kakav će rasplet biti ove godine videćemo u naredna četiri dana.

Ove godine regionalno košarkaško takmičenje izgleda veoma jako, a na Kupu pre početka ligaškog dela, učestvovaće ekipe koje će se boriti za vrh Jadrana.

Novu sezonu košarkaši Partizana otvaraju danas (17.00) utakmicom četvrtfinala ABA Superkupa u Zagrebu. Kvota na crno-bele je 1,20, a na njihovu pobedu s više od 9,5 poena razlike 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Mega.

Učesnici ABA Superkupa, koji se igra u Zagrebu, su: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija, Mega Bemaks, Primorska, FMP i Cibona.

Žrebom je odlučeno da već u polufinalu možemo da gledamo potencijalan duel crveno i crno-belih, odnosno Budućnosti i novonastale ljubljanske ekipe.

Ali, da bismo u borbama za finale gledali na papiru najjače ekipe, potrebno je da prvo favoriti opravdaju takvo zvanje. U nastavku teksta napravićemo kratku analizu četvrtfinalnih parova.

Partizan – Mega Bemaks

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

ABA Superkup:

Četvrtfinale:

26.9. (A1) Partizan – (A2) Mega Bemaks (17.00)
26.9. (A3) Crvena zvezda – (A4) Primorska (20.00)
27.9. (A5) Cedevita Olimpija – (A6) FMP (17.00)
27.9. (A7) Budućnost – (A8) Cibona (20.00)

Košarkaši Partizana u duel s mladom ekipom Mege ulaze kao apsolutni favoriti. Crno-beli iza sebe imaju odličan pripremni period i spadaju među glave kandidate da podignu pehar Superkupa.

Najtrofejniji srpski klub odradio je dobar posao na tržištu i u znatno jačem sastavu, u odnosu na prethodnu sezonu, dočekuju meč s Megom.

Kao najveća pojačanja izdvajaju se Amerikanci Kori Valden i Rašon Tomas, odnosno Artjom Parahovski i Nemanja Gordić, a pored njih, među crno-bele došli su i Žanis Pejners, Vilijam Mozli i Stefan Birčević.

ABA Superkup:

Polufinale:

28.9. (E1) A1/A2 – (E2) A3/A4 (17.00)
28.9. (E3) A5/A6 – (E4) A7/A8 (20.00)

Dugo se čekao još jedan košarkaš na spoljnoj poziciji, međutim za sada se odustalo od potrage za bekom koji ima “sigurne poene u rukama“.

Kada to sve stavimo na papir, Partizan je veliki favorit protiv Mege, koja će ponovo imati veoma mlad sastav.

Od pojačanja se izdvajaju Trifunović, Simonović i Tanasković, a u timu su ostali, između ostalog, Mišković, Atić i Ašćerić od kojih se očekuju da budu nosioci ove ekipe.

Partizan u prošlosti nije imao velikih problema protiv Mege i teško je očekivati da ekipa Dejana Milojevića može da iznenadi izabranike Andree Trinkijerija.

Crvena zvezda – Primorska

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

ABA Superkup:

Finale:

29.9. E1/E2 – E3/E4 (20.00)

Ako je Partizan veliki favorit protiv Mege, onda je Crvena zvezda još veći u duelu sa predstavnikom Slovenije, koji će prvi put u istoriji igrati ABA ligu.

Aktuelni šampion regiona i Srbije neporažen je na prijateljskim utakmicama i s velikim samopouzdanjem ulazi u novu sezonu.

Zvezda je sklopila jedan od najjačih, ako ne i najjači tim u istoriji kluba i sve osim dobrog rezultata u Zagrebu bio bi neuspeh za ekipu Milana Tomića.

Na Mali Kalemgdan ovog leta došli su Derik i Lonzo Braun, Džejms Gist, Čarls Dženskin i Ognjen Kuzmić, dok su ugovori produženi sa gotovo svim ključnim igračima iz prethodne sezone.

Crveno-beli imaju tim pun veterana, koji iza sebe stotine evroligaških utakmica i s razlogom su prvi favoriti na Superkupu, ali i u ABA ligi.

Međutim, protivnik iz Slovenije ne sme se potceniti. Radi se o mladom klubu, koji je nastao 2016. godine, i za kratak period uspeli su da dođu do elite na Balkanu.

Zadržali pojedine igrače iz prethodne sezone, a timu su pridodali Žigu Dimeca, Nejca Bariča, Aleksandra Lazića i Stefena Holta, koji će biti udarna igla ovog tima. Tu su još Ivan Marinković i Jagodić-Kuridža, i sve u svemu ova ekipa mogla bi da bude prijatno iznenađenje ABA lige.

Ipak, protiv Zvezde će teško uspeti da se naigraju i sve osim pobede kluba iz Beograda bilo bi ravno senzaciji.

Cedevita Olimpija – FMP

Foto: ABA league/ 2019/20 Cedevita Olimpija
Foto: ABA league/ 2019/20 Cedevita Olimpija

Prvi meč u istoriji Cedevita Olimpija odigraće protiv ekipe iz Železnika. Proleća ove godine Cedevita iz Zagreba i ljubljanska Olimpija su se fuzionisale i nastala je Cedevita Olimpija. Klub s velikim ambicijama, sa sedištem u Ljubljani.

“Sokići“ ili “Zmajevi“, kako god hoćete, sastavili su prilično respektabilan sastav, a sa klupe ih predvodi hrvatski stručnjak Slaven Rimac.

Ljubljanska ekipa ima sjajan bekovski par, Rajana Boutrajta i Kodija Milera Mekintajera, koji će biti nosioci ovog sastava i od kojih će mnogo zavisiti u igri.

Tu su još imena poput Jake Blažiča, Eda Murića, Marka Simonovića i Andrije Stipanovića, koji će dati određenu čvrstinu, ali i iskustvo ovom timu.

Međutim, i pored zvučnih imena, u četvrtfinalu ih očekuje nimalo lak zadatak. Klub iz Železnika, predvođen Vladimirom Jovanovićem, imaće svoju šansu protiv Cedevite.

Ovog leta u ekipu su došli Marko Tejić, Marko Pecarski, Aleksa Radanov, Ilija Đoković, Okben Ulubaj... a ostali su Rit, Uskoković, Jeremić, Pot, Đorđević, Momirov, Šešlija...

FMP mnogi vide kao iznenađenje u ABA ligi, a to bi mogli da najave protiv ljubljanske ekipe, koja ne deluje nepobedivo, ali je s razlogom favorit protiv “pantera“.

Budućnost – Cibona

Foto: ABA league/ 2019/20 Buducnost VOLI
Foto: ABA league/ 2019/20 Buducnost VOLI

Poslednju utakmicu četvrtfinala odigraće domaćin Superkupa i Budućnost.

Na papiru, ekipa iz Podgorice nema zvučan tim kao prethodne sezone, međutim nisu imali ni one kada su postali šampioni ABA lige. Budućnost je ovog leta pametno dovodila i sastavila je zanimljiv tim.

U klub su došli Džastin Kobs, Skot Bemfort, Hasan Martin, Martin Mejers i Skot Vud, od kojih se očekuju da imaju veliki doprinos na igru Podgoričana.

Od stranaca iz prošle sezone nije ostao nijedan, što znači da ćemo gledati neku novu Budućnost u regionalnom košarkaškom takmičenju.

Kada je reč o ostanku, tu su i dalje, između ostalog, Petar Popović, Nikola Ivanović, Aleksa Ilić i Danilo Nikolić, odnosno Zoran Nikolić i Suad Šehović.

S druge strance, Cibona je uspela da sklopi tim u granicama finansijske mogućnosti. Zagrepčani su veliki autsajderi protiv Budućnosti, ali će sigurno pokušati da opravdaju domaćinstvo.

Matic Rebec biće glavni igrač Cibone, igrač koji će verovatno imati svu slobodu u napadu, a tu su još vremešni Marin Rozić i Ivan Novačić, kao i vunderkind Roko Prkačin.

Prkačin ima samo 17 godina, igra na poziciji krilnog centra i važi za velikog talenta. Ipak, ekipa Cibone izgleda veoma prosečno i realno je da gledamo Budućnost u polufinalu ABA Superkupa.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.