Novi derbi, nova priča – šta to znači za Partizan?

U nedelju, 6. marta, od 18 časova i 30 minuta na programu će biti košarkaški "večiti derbi".

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Partizana imaju jako turbulentnu sezonu 2021/22, a kada se priča o "večitom derbiju" tu su upisali po poraz na oba odigrana susreta, jedan u ABA ligi kada je Zvezda bila domaćin i drugi u Kupu Radivoja Koraća.

Bilo je mnogo komentara na račun nove ekipe Partizana, ljudi su imali velika očekivanja kada su saznali da Željko Obradović dolazi na klupu crno-belih, ali se čini da to baš i nije bilo realno.

Deo navijača crno-belog tima nije zadovoljan, dok drugi pričaju da nije sve u jednoj sezoni i da treba istrpeti ovu ekipu i maksimalno podržati trenera.

Treba pogledati i drugu stranu medalje. Osim dva izgubljena derbija, Partizan je drugi u ABA ligi sa 16 pobeda i 3 poraza, dok su u Evrokupu takođe drugi sa 9 pobeda i 4 poraza.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Verovatno će izabranicima Željka Obradovića biti u glavi činjenica da su dva derbija izgubili, ali su u Nišu bili bez Alena Smailagića čiji stepen povrede i dalje nije poznat (na ovom derbiju će igrati), dok se Avramović vratio iz Niša sa slomljenim nosem.

Ono što je bio problem i u prvom i drugom derbiju, ali i u nekim drugim utakmicama, jeste produktivnost krila Partizana. Kapiteni Dangubić i Zagorac nisu zadovoljili kriterijume većeg dela publike, ali ništa bolje nije prošao ni Rodions Kuruc.

Kuruc je igrač koji ima pozamašno iskustvo, bio je i u Barseloni i u NBA ligi i dosta se očekivalo od njega, ali je često izostajala završnica baš sa krila što je protivničkim odbranama dozvoljavalo više slobode.

To je pogotovo bio problem dok je jedini pravi centar bio Balša Koprivica, pa su svi protivnici dosta iskakali i vršili pritisak na bekove, pogotovo Kevina Pantera koji je u velikom broju slučajeva bio alfa i omega.

"Zaustavi Pantera, zaustavio si Partizan", komentar koji smo u javnosti često mogli da vidimo.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nije problem Partizanu samo na krilu, ni bekovi se nisu nešto preterano proslavili. Verovali ili ne, Partizan je jedna od lošijih šuterskih ekipa:

U ABA ligi su tek deveti tim po procentu šuta za tri, dok su u Evrokupu na još slabijoj, 16. poziciji i samo četiri tima lošije šutira za tri od ekipe Partizana.

Željko Obradović je toga svakako svestan, ali još uvek nisu izmislili taktiku koja će zameniti dobar šut, pa se Partizanov trener često trudio da njegova ekipa dosta igra u tranziciji što je i rezultovalo lakim poenima i nekim atraktivnim zakucavanjima.

Svašta smo mogli da vidimo od Lesora, Smailagića, pa i Koprivice koji je veritkalni spejsing fantastično koristio i već pokupio brojne simpatije...

Ipak, Dejan Radonjić je u Nišu bio spreman na ove stvari, iskoristio prednosti svoje ekipe (pre svega snagu i čvrstinu) i pametno zaustavljao tranziciju, najčešće faulovima na svojoj polovini na samom začetku akcije.

Foto: ABA/Partizan NIS/Dragana Stjepanović
Foto: ABA/Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Konkretno na tom derbiju, Željko Obradović se odlučio da ide ispod blokova igračima Crvene zvezde, što je rezultovalo da neki igrači imaju potpuno otvorene šuteve, a to je svestan rizik, pa se desilo i da ti šutevi uđu.

Stefan Marković i nije poznat kao neki posebno dobar šuter, ali je u Nišu "namestio nišanske sprave", ali je i Marković bio odličan u odbrani pogotovo uz Holinsa i čuveni "lock and trail" kojim su uspeli da zaustave nalet Kevina Pantera.

Od Zeka Ledeja se očekuje da više koristi prostor nakon dobrog spejsinga, on je svakako igrač koji zna da pogodi veliki broj šuteva iz skraćenog kornera, ali i da protrčava uz čeonu liniju.

Videli smo da je Partizan tokom sezone kretnjom bez lopte na nekim utakmicama znao da napravi dosta problema protivničkim odbranama, a toga je u Čairu bilo malo.

Priča se da je Partizan imao i nekih problema sa zdravljem pojedinih igrača, tačnije da su imali povišenu temperaturu...

Foto: Dragan Stjepanovic/Starsport.rs
Foto: Dragan Stjepanovic/Starsport.rs

Čuveno protrčavanje "Iverson cut" (nazvano po NBA asu Alenu Ajversonu, prim. aut.) je situacija koju Kevin Panter prosto obožava, što možete videti i na video klipu prikazanom ispod.

Ono što je bio problem kod njegove igre jeste što ponekad zna da loptu drži previše dugo u rukama, kao i neke čudne situacije gde deluje kao da igrači baš i ne razumeju šta Željko Obradović traži od njih.

Upravo taj loš tempo, prouzrokovan svim navedenim stvarima, je štetio ofanzivi Partizana i koristio odbrani Crvene zvezde. Često je Partizan znao da poentira kada bi akcija kretala na jednoj strani, a završavala se na drugoj.

Blokovi u leđa na slaboj strani, uz izbacivanje pasa nakon prodora (kada se napravi par koraka i maltene uđe u reket, takozvani drive and kick) je znao da funcioniše, ali za to vam ipak treba malo bolji šut.

Što se ovog derbija tiče, određene su i sudije, a biće to Slovenci Matej Bolteuzer i Milan Nedović, kao i hrvatski sudija Josip Radojković.

U pitanju su arbitri sa evroligaškim iskustvom, a delegat će biti Todor Brajković.

Crno-beli će u okviru 21. kola ABA lige imati priliku za revanš protiv Crvene zvezde koja je slavila u pomenutom finalu.

"Posle izuzetno loše odigrane utakmice u kupu i slike koju smo prikazali, mislim da je trenutak da reagujemo i nadam se da ćemo reagovati. Ono što je krasilo ovaj tim i što bih ja voleo da krasi je borbenost koja je ne maksimalna, nego preko toga. Mi to nažalost nismo imali u Nišu. Želim da se zahvalim navijačima koji su onako odreagovali posle utakmice, siguran sam da ćemo i sutra imati podršku, a ono što bih voleo je da svi mi shvatimo šta znači igrati utakmice protiv Crvene zvezde i šta znači braniti boje Partizana. To je ono odakle moramo da počnemo i da shvatimo da je to jedini način. Košarkaška igra i košarkaška utakmica zahtevaju još mnogo toga, ali prvi preduslov je maksimalna borbenost, motivisanost, a to nam je, čini mi se, apsolutno nedostajalo u finalu kupa", izjavio je Obradović.

Potom se osvrnuo na naredni meč.

"Igramo protiv tima koji igra veoma dobro, ali to je prilika za nas da pokažemo sve ono što imamo i sve ono što nas je krasilo od prvog dana. To je bila ideja, to sam rekao prvog dana kad smo izašli na prvu utakmicu i malo je reći da sam bio razočaran posle finalne utakmice isto kao i igrači. Od srede smo radili na jednom veoma dobrom nivou, odradili četiri treninga i pokušali da se spremimo maksimalno za ovu utakmicu. Pozivam navijače još jednom da nas bodre, da bodre ekipu kao što su stalno do sada radili. Da budu uz nas, nadam se da ćemo uspeti da im vratimo na najbolji mogući način. Nadam se da će pobediti fer i sportska atmosfera, da će se kao i uvek pričati samo o košarci i da sve bude u okviru fer-pleja", zaključio je Obradović.

Foto: ABA/Partizan Nis/Dragana Stjepanović
Foto: ABA/Partizan Nis/Dragana Stjepanović

Partizanu ide u prilog što su mlada ekipa, prosek od 24 godine kaže da je to četvrta najmlađa ekipa ABA lige (iza Mege, FMP i Cibone), dok su ULEB takmičenjima najmlađi sastav.

Ono što im u prilog ne ide je to što su fizički inferiorniji u odnosu na Crvenu zvezdu, a i činjenica da su prethodna dva susreta izgubili od "večitog" rivala i da je poslednje odigrani derbi u Kupu Radivoja Koraća Zvezda lako dobila.

Crno-belima ne odgovara poraz (ako je ikada poraz u derbiju odgovarao), jer bi to dosta komplikovalo prednost domaćeg terena u doigravanjima.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu