"Slomi ti se srce kada jedan od tvojih heroja ovako završi život"

Bivši članovi američke ABA lige su u jako lošoj situaciji i trenutno se određeni ljudi bore da im se stvari u životu makar malo olakšaju.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džordž Karter, američka košarkaška legenda, preminuo je prošlog novembra od posledica raka grla u Las Vegasu u 77. godini i povodom toga je ESPN napravio izuzetnu priču.

U blizini je imao samo jednog prijatelja, ženu koja mu je pomogla oko nekih stvari uključujući i pisma fanova koja je dobio 44 godine nakon završetka profesionalne karijere.

Karterova smrt je bila vest kada su mnogi ljubitelji košarke po prvi put čuli njegovo ime, a bivši saigrači ka pamte kao sjajno krilo i velikog atletu koji je u ABA ligi igrao punih sedam godina.

Karter je nakon karijere, pred smrt, imao pomoć neprofitne organizacije koja pomaže ABA ligašima u penziji, jer su mnoge stvari u njihovim životima povezane sa manjkom finansija prouzrokovane lošom organizacijom lige u teškim vremenima.

"Slomi ti se srce kada jedan od tvojih heroja ovako završi život. Za mene je ovo kao da mnogi čuju da je Majkl Džordan umro sam i u teškoj situaciji", rekao je Džon Abrams bivši doktor Indijana Pejsersa i ko-osnivač "Dropping Dimes" neprofitne organizacije koja pomaže bivšim košarkašima.

Deo problema je u tome što su igrači ostali bez ičega kada se ABA liga ugasila, tačnije spojila sa NBA ligom i pomenuta organizacija se bori da bivši igrači dobiju penziju od NBA lige, uglavnom kako bi se platili bolnički računi.

"Već neko vreme smo u kontaktu sa NBA ligom, ali Džordžov slučaj nas je nekako zbližio", rekao je Bob Kostas, bivši komentator utakmcia u ABA ligi i u modernom sportu komentator mnogih sportskih događaja.

Manje od 150 igrača koji su nekada igrali u ABA ligi je danas živo, pa se vredno radi na tome da se pomogne ljudima kojima je pomoć neophodna da bi se makar ti poslednji dani života olakšali i izbegne situacija sa Džordžom Karterom.

ABA liga je osnovana 1967. godine i imala ogromni uticaj na razvoj košarke kao Ol Star vikend ili šut za tri poena,koji u NBA ligi nismo videli do 1979/80 sezone i dolaska Medžika Džonsona u ligu, a setimo se samo priče o zakucavanjima Džulijusa Irvinga, Džordža Gervina, Artisa Gilmora, Dejvida Tompsona i Lerija Kenona...

Setimo se samo da je pedesetih i šezedesetih u NBA ligi bilo nepisano pravilo da u ekipi ne smeju da budu više od dva crna igrača, a u ABA ligi je taj mit razbijen i igralo se po zasluzi.

Doduše bilo je više tuča i problema sa drogom i alkoholom, kao u čuvenom slučaju Marvina Barnsa o kom smo pisali, a više o njemu saznajte OVDE.

"Ekonomska situacija u profesionalnoj košarci 70-ih godina je bila užasna. Skoro svi su bankrotirali, a niko nije razmišljao na duge staze", rečeno je u čuvenoj knjizi "Loose Balls" koju je Teri Pluto pisao o ABA ligi.

Kada su se NBA i ABA spojile, "preživeli" su samo Denver Nagetsi, San Antonio Sparsi, Njujork Netsi i Indjiana Pejsersi i prilično dugo su imali nešto inferiorniji položaj.

Svojevremeno su dve lige bile u ratu i 1970. godine podnele tužbu koja je završena 1976. godine i došli su do dogovora da svi igrači koji iz ABA dođu u NBA imaće privilegije ostalih NBA igrača u vidu plata, penzija osiguranja i slično, ali ostali koji nisu došli do NBA lige su bili u problemu.

Postalo je još gore 1978. godine kada je ABA liga i parvno ugašena, a sa njom i penzioni fond velkog broja igrača koje su čekale ogromne isplate posle 40. godine života, što je bilo i garantovano Dolgofovim ugovorom (određeni deo novca sada, a određeni kada igrač napuni XY broj godina)

Tri advokatske kancelarije su se udružile 2014. godine i u ime 204 oštećena igrača podnele tužbu protiv NBA lige, pa je sud presudio u jnihovu korist i naređeno je da se ispati 800.000 dolara, što je nešto manje od 4.000 dolara po osobi.

Primera radi, minimalac u NBA je 56.988 dolara za godinu dana.

U NBA ligi penziono osiguranje postoji od 1965. godine, a od 1988. godine je dodatno poboljšano pa svako ko odigra makar 5 godina ima pravo na punu penziju od 1946. do 1965. godine su svi bili uključeni – osim ABA lige.

Penziona situacija u SAD nije sjajna ni u jednoj ligi, a 2014. godine je "Dropping Dimes" organizacija predložila da se 400 dolara mesečno isplaćuje osobama kojima je to bilo izuzetno potrebno, a proveli su barem 3 godine u ABA ligi i bilo je njih 143, pa je ta suma bila oko 28.000.000 dolara i garantovala bi pokrivanje troškova lečenja za njih.

Ta kompenzacija po osobi bi i dalje bila manja od minimalne isplate u NBA ligi, ali predlog nije dobio pozitivan odgovor. Sada te osobe imaj između 67 i 85 godina i pojedini su u jako lošem stanju, zdravstveno.

Mnogima je neophodna medicinska nega poput Morisa MekHartlija koji je sa 79 godina preživao dva srčana napada i penzija bi mu mnogo značila, jer se za sada o njemu jedino brine "Dropping Dimes" organizacija.

NBA je tek od 2012. godine počela da odaje priznanje ABA ligi kada su igarči u februaru nosili dresove ABA ligaša, a isti ti se u prodavnicama prodavali za 90 dolara i liga je imala profit od toga.

Naravno, bivši igrači čiji su dresovi nošeni i prodavani nisu dobijali novac od toga, a jedan od njih je i gospodin Karter spomenut na početku teksta, a jasno je koliko bi mu taj novac značio za lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu