Sa vrha na dno tabele – zašto je Botas odabrao Alfa Romeo?

Valteri Botas, finski vozač Formule 1, odabrao je da karijeru nastavi u ekipi Alfa Romea.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA
EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Nedavno smo pisali o Kimiju Raikonenu koji je objavio završetak karijere nakon ove sezone i tako ostavlja prazno mesto u Alfa Romeu.

To mesto biće popunjeno drugim finskim vozačem, čovekom koji je pre Mercedesa vozio za Vilijams – Valterijem Botasom i na sajtu Formule 1 odrađena je kvalitetna analiza.

Već duže vreme je "javna tajna" da je Valteri Botas završio svoje u Mercedesu i čekamo samo momenat kada će "Srebrna strela" promovisati mladog Džordža Rasela iz Vilijamsa u Mercedes, baš kao nekada Botasa.

Rasel je impresionirao više puta, počevši od Formule 2 i bitke sa Landom Norisom, pa i Bahreina prošle godine kada je uleteo umesto Luisa Hamiltona i umalo pobedio, pa i ovogodišnje vožnje u Belgiji.

Toto Volf nije krio oduševljenje, pa je Botas već počeo pregovore sa Vilijamsom i Alfa Romeom, a postavlja se pitanje zašto je odabrao Alfu?

Ima 32 godine, menja Kimija Raikonena i ima još mnogo toga da pokaže kako sebi tako i celokupnoj F1 zajednici, a u Alfi će mu šef biti Fred Vasur čovek koji mu je već bio šef na početku karijere.

"Imamo odlične odnose i godinama smo bili u kontaktu iz ličnih razloga, nisam nikada hteo da Valteriju uništim odnose u Mercedesu, poštujem i njega i ekipu, ali kada se stvorila šansa da sarađujemo odmah sam krenuo direktno i ubedio ga da dođe", rekao je Vasur za F1.com

 EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Botasa ne zanimaju kratkoročni ugovori, želeo je nešto na šta može da se osloni i ekipu koja bi mu pomogla da izgradi bolid, a Alfa ima fabriku iza sebe i Valteri je odlučio da je to odlična opcija.

Kimi Raikonen je godinama bio pouzdana opcija, pa je Fred Vasur morao da pronađe adekvatnu zamenu i Botas je delovao kao logično rešenje, a s obzirom da se odlično poznaju još iz vremena ART i nižih kategorija, ovaj potez i ne čudi.

"Radili smo zajedno tri godine i 2011. godine uzeli titulu. Sećam se da je bilo teško u početku, imali smo tehničke i mehaničke probleme i onda je on pogrešio u Turskoj na kvalifikacijama... Bio je to odličan šamar, stvar koja nas je probudila i vratila u šampionsku trku. Valteri je bio sjajan, reakcija je bila neverovatna. Ubedio me je da ia čvrst karakter, da je brz i kvalitetan i ono najvažnije ubedio je me je da mogu da mu verujem. Savršena kombinacija", priča Vasur.

Takođe važno pitanje, šta Alfa Romeo zahteva od Botasa? Oni su prošle sezone bili 8. u trci konstruktora, kao i sezonu ranije i sada su pali na mesto broj 9 jer Vilijams ubire dosta bodova, pogotovo u Mađarskoj i Belgiji.

Saradnja sa Zauberom je postala dugoročna nakon nove obnove ugovora i Vasur je znao koji je sledeći potez, a još jedna stvar je bitna – od 2022. godine se menjaju tehničke regulacije i tu je uvek vaša šansa da zablistate.

EPA-EFE/DAVID W CERNY / POO
EPA-EFE/DAVID W CERNY / POO

Vasur želi da Botas bude vođa Alfa Romea, da končano izađe iz senke Luisa Hamiltona i pokaže koliko je dobar vozač.

"On je izuzetno motivisan. Sa Luisom je doneo čak četiri od ukupno osam konstruktorskih titula Mercedesu, a svi pričaju da je Luisov timski kolega. Novo poglavlje počinje sa nama, kada će pokazati kakav je kao vođa. Ne volim situacije sa vozačem broj 1 i vozačem broj 2, neću nekoga da guram pod tepih. On ima veliku odgovornost na svojim leđima i mora da se pokaže kao vođa"

Trenutno nije poznato ko će voziti sa Botasom, aktuelni vozač Antonio Đovinaci ima šansu da ostane deo tima, ali se takođe spominju Guanvu Žu, Aleks Albon i Nik de Vriz.

Konkurencija je paklena – Žu je fantastičan u Formuli 2, Aleks Albon je već vozio za Alfa Tauri i Red Bul i videli smo da je izuzetno talentovan vozač koji se i sada odlično snalazi u Red Bulovom DTM timu, a tu jei Nik de Vriz šampion Formule E...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu