Nešto je bizarno u državi Belgiji

U nedelju, 28. avgusta, na stazi Spa Frankošamp u Belgiji održana je jedna od najbizarnijih trka u istoriji Formule 1.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Četiri sata čekali, vozili četiri kruga i onda su čelnici Formule 1 otkazali trku.

Manje-više je tako izgledalo na nedeljnoj trci na stazi Spa Frankošamp, gde se pobeda pisala Maksu Ferstapenu iz Red Bula.

Kiša je bila izuzetno jaka, čak se spustila i magla i vidljivost je bila izuzetno slaba, a na pojedinim delovima staze vozači nisu mogli da vide ni lampicu od bolida ispred sebe, a kamoli sam bolid.

Iz bezbednosnih razloga je voženo četiri kruga, sva četiri iza vozila bezbednosti, pa su uz sve napore i čekanja od četiri sata iz FIA rekli da se trka neće ni voziti i da će vozači dobiti samo polovinu bodova.

"Ne postoji mogućnost da se trka odloži za sutra. Najvažnija je bezbednost za vozače i gledaoce. Data nam je mogućnost da završimo trku, ali nismo mogli da predjemo celokupnu udaljenost", rekao je Majkl Masi, direktor trkanja.

Član 6.5 pravilnika Formule 1 kaže:

"Ukolko se sprint kvalifikacije ili trka otkažu i ne mogu da budu održani, vozači ne dobijaju nijedan poen osim u slučaju kada je voženo najmanje dva kruga. U tom slučaju vozači dobijaju polovinu bodova i tako stoji sve do 75 odsto voženih krugova. Kada se pređe 75 odsto krugova u trci, onda vozači stiču pravo na pun kapacitet bodova"

Vozači jesu vozili najmanje dva kruga, ali to nisu bila dva kompetitivna kruga već krugovi iza bezbednosnog vozila, što znači da je preticanje bilo zabranjeno, a i dva puta smo videli crvene zastave i prekid trke, pa su vozači vraćani u boks.

Član 51,14 kaže:

"Ukoliko trka počne i ne bude mogućnosti da se ista završi, tada se kao rezulat uzimaju vremena iz poslednjeg kruga pred crvenu zastavu"

Na taj način je ostala klasifikacija iz subotnjeg dela kvalifikacija i Maks Ferstapen je bio pobednik trke, drugi je bio Džordž Rasel, a treći Luis Hamilton.

Verovali ili ne, najbrži krug trke je imao Nikita Mazepin iz Hasa, ali on nije mogao da dobije dodatni bod, jer se nije nalazio među 10 najbržih vozača.

Dakle, da li smo videli dva kruga? Tehnički jesmo, a realno nismo. Pravila se u ovom slučaju mogu interpretirati tako da trke zapravo nije ni bilo, jer ni jedne jedine sekunde u Belgiji preticanje nije bilo dozvoljeno.

Ipak, vozači su bili na pisti. FIA je zvanično objavila dozvolu za početak trke, pa su krenuli na zagrevanje i ubrzo vraćeni crvenom zastavom posle dva izvezena kruga...

Bilo kako bilo, zvanično Ferstapen prešao "kontrolnu liniju" i vreme se merilo kao da je krug vožen dok su vozači pod crvenom zastavom ulazili u boks.

"Odradili smo sve što je bilo potrebno da se trka završi, voženi su krugovi i bodovi su podeljeni", rekao je Majkl Masi.

U istoriji šampionata Formule 1 bilo je nekoliko bizarnih trka, tako da ovo čak i nije prvi put da se dogodi na stazi Spa Frankošamp.

Vraćamo se u Belgiju 1964. godine, kada je Spa bila još duža pista. Den Gurni je vodio tokom većeg dela trke u svom Brabamu i činilo se da će im doneti prvu pobedu.

Iza njega se vodila velika bitka za drugo mesto između Grejema Hila i Džima Klarka, dok bi se sporadično ubacivao Brus Meklaren, ili je barem pokušavao da se ubaci.

Klark je zauzeo drugo mesto i počeo da sustiže Gurnija kada mu je motor prokuvao i on je morao u boks samo pet krugova pre kraja, pa je tako ostavio Gurnija sa lepom prednošću u odnosu na Hila i Meklarena.

Ipak, Gurni je takođe iskusio neke mehaničke probleme i prilično usporio, pa je Hil to iskoristio i preuzeo prvo mesto samo dva kruga pre kraja, a Gurni je mislio da nema dovoljno goriva i otišao je u boks po još (to je tada bilo legalno), ali tamo nisu imali više goriva...

Pogledali su u rezervoar i rekli da ima dovoljno da završi trku i poslali Gurnija nazad, a on je izašao kao treći i pokušao da uhvati Meklarena kada je na pola kruga pre kraja ostao bez goriva.

Meklaren je imao dovoljno goriva, ali je njegov motor gubio snagu i pumpa za gorivo je sve slabije radila, pa je vrlo pažljivo prolazio kroz finalni deo trke i kada je prošao kroz poslednju krivinu video je Hila sa strane koji je takođe ostao bez goriva.

Da stvar bude još bizarnija, Brusa Meklarena je motor izdao i zahvaljujući inerciji se dokotrljao do kraja, ali je poziciju broj jedan izgubio od Džima Klarka koji je u svom Lotusu proleteo pored njega, a Džek Brabam je završio treći.

To nije sve. Sudije nisu znale gde je pobednik i greškom su mahale zastavom ranije i "krunisan" je čovek koji je kasnio za čitav krug. MIslite da je kraj? Varate se.

Džim Klark nije znao da je pobedio i nastavio je da vozi, da bi potpuno ostao bez goriva na potpuno drugom delu staze, pa je timski kolega Pit Arundel morao da ode po njega.

Sada smo se zadržali na Belgiji, ali definitivno smo mogli da spomenemo i Japan 2007. godine, pa čak i Maleziju koja je u kišnim i bizarnim uslovima vožena...

Jedna od najbizarnijih trka je definitivno Indijanapolis 2005. godine i čitav onaj skandal sa Mišelinovim pneumaticima, kada je samo šest vozača završilo trku.

Ipak, ne možemo sve nabrojati, a šta Vi mislite. Koja bi trka morala da se nađe ovde?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu