Red Bulova priča – od "raspada" do borbe za titulu

Pravilnik Formule 1 je za prosečnog gledaoca izuzetno komplikovan, ali u takvom šampionatu oni sitni detalji obično donose prevagu u borbi za šampionsku titulu.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/Christian Bruna
EPA-EFE/Christian Bruna

Adrijan Njui, glavni inženjer ekipe Red Bula u Formuli 1 je u poslednjoj epizodi "Talking Bull" podkasta objasnio slabosti njihovog bolida 2020. godine i kako su tu slabost pretvorili u prednost godinu dana kasnije.

"Imali smo malo problema prošle godine zbog pandemije koronavirusa i to je stvorilo unikatnu situaciju u smislu razvoja našeg bolida. Bili smo limitirani tokenima koje možemo da potrošimo na razvoj i odlučili smo se za kutiju menjača i to nam je dozvolilo određene izmene zadnjeg vešanja. To je bila stvar koja me je mučila jer nije radila najbolji posao na bolidu RB16", rekao je Njui.

Red Bul je pomerio žljebove zadnjeg vešanja koristeći recept Mercedesa i sve se poklopilo, a na fotografiji ispod možete videti i kako je to izgledalo.

Zadnje vešanje je namešteno drugačije, pa su i ostali delovi sa zadnje strane išli u korak sa tim podešavanjem. Naravno, zbog situacije sa tokenima koje možete iskoristiti nisu baš mogli da potpuno modifikuju kutiju menjača, zadnje vešanje i strukturu krila.

Verovali ili ne, ovo je upravo najviše pomoglo inženjerima Red Bula, jer su zbog nemogućnosti da iskoriste tokene i preuzmu sistem Mercedesa morali da razviju svoj aerodinamički koncept koji je u skladu sa pravilima FIA i uspeli su.

"Tokom zimskog edla smo imali promene, pa recimo srednje veličine, u smislu aerodinamike. Tu pre svega mislim na restrikcije vezane za pod našeg automobila i njegov zadnji deo. Nije promena previše velika, ali optimizacija je morala da bude odrađena", objasnio je Adrijan Njui.

Pod je po novom pravilniku imao takozvali Z oblik, a videli smo već na startu sezone koliko je Red Bul bio produktivan i koliko su veliki posao odradili u smislu razvoja svog bolida, performanse su bile fenomenalne i Mercedesu je "bačena rukavica u lice".

Prošao ih je mamurluk 2020. godine, gde su vrlo rano otkrili probleme koje nisu mogli da isprave odmah, ali je Adrijan Njui objasnio koliko im je to značilo u planiranju na "duže staze".

"Kada pogledamo da smo sa RB15 2019. godine prešli na RB16 2020. godine, bilo je određenih stvari na našem bolidu koje nismo baš najbolje razumeli. Čak ni u programu aerodinamičkog tunela i svim alatima simulacija koje posedujemo nismo uspeli da se snađemo, brzo smo se sapleli i posle je bilo teško ustati. Trebalo nam je malo vremena da skapiramo koji je tačno problem koji imamo, ali tako se najbolje nauči. Više izvučeš iz grešaka nego iz dobrih stvari koje napraviš i zbog toga što smo uspeli da shvatimo gde tačno leži naš problem, upravo u tome se krije tajna ovogodišnjih dobrih rezultata", objasnio je Njui.

Efekat zemlje/tla je način na koji se smanjuje nivo prijanjanja koje dobijate pomoću krila i tako se smanjuje sav prljav vazduh koji ostaje iza bolida. U tom periodu osamdesetih godina (neko će reći zlatno doba), bolidi su se gotovo do poda spuštali pomoću određenih difjuzora i to je 1982. godine zabranjeno. Poenta je da se vazduh gura ka podu i stvara bolje prijanjanje. Primera radi, FIA je za ovu sezonu standardizovala izgled poda kako ne bi timovi tumačili pravilo izgleda poda i aerodinamičkog podešavanja koje je doživelo izmenu upravo za ovaj deo.

Vidimo na primeru prednjeg krila da su u Red Bulu i tu imali nekih promena, pošto su "nos" bolida uspeli da suze i to se takođe povezuje sa saznanjima iz aerodinamičkog tunela i ostalih simulacija.

Sistemi Formule 1 su veoma složeni, kada promenite samo jedan mali deo, to često znači da i ostale delove morate da podešavate jer sve može da se "pretumba".

Primera radi, u Red Bulu nisu samo zamenili delove krila ili poda, već su posmatrali i točkove u pokretu kako bi možda uvideli još neku grešku. Homologacija tokena je na prvi pogled učinila stvari težim, ali je zaparvo samo pomogla Red Bulu da napravi kompetitivan bolid i isparvi prošlosezonske greške.

"Rekao bih da je ovo bila najveća promena koju smo iskusili još od 1982. godine kada je 'zabranjen koncept efekta zemlje/tla'. To je revolucija. Jedina stvar koja nam je ostala ista je pogonska jedinica. Sve drugo smo maltene promenili. Morali smo da balansiramo između razvoja bolida za budućnost i napada na šampionsku titulu sada. I nekako smo uspeli da ostanemo skoncentrisani ana obe strane. Ne smemo da ignorišemo godine koje dolaze. Radimo najbolje što možemo da pokrijemo obe sfere, praktično žongliramo sa dve lopte istovremeno. Izmene u budžetu utiču na sve to, što je i logično i to svi znaju, a to je značilo da smo skratili tim u pojedinim sektorima", objasnio je Adrijan Njui.

Trenutno je Luis Hamilton prvoplasirani vozač Formule 1 sa 4 pobede, 8 podijuma i 195 osvojenih bodova. Na drugom mestu nalazi se Maks Ferstapen sa 5 pobeda i 8 podijuma i 187 osvojenih bodova.

Red Bul ima šansu da uzdrma Mercedes i preotme šampionsku titulu, videli smo koliko su napora uložili da za samo godinu dana potpuno preokrenu stvari u svoju korist.

Još oko 10 trka je ostalo do kraja sezone, svašta ćemo još videti... Inženjeri Red Bula su pokazali više puta da su na visini zadatka, međutim, da li je to dovoljno?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu