Igra prestola

U subotu, 24. oktobra, gledaćemo veoma interesantan MMA događaj u Abu Dabiju pod nazivom UFC 254, a glavni akteri su Habib Nurmagomedov i Džastin Gejdži.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Steven Ryan/Getty Images, Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images
Photo by Steven Ryan/Getty Images, Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

UFC 254 je najavljivan kao najbolji događaj godine, ali je koronavirus malo usporio čitavu stvar, pošto možda nemamo jedan od najspektakularnijih "kardova", ali smo vrlo verovatno dobili borbu godine.

Ono što će sve zanimati jeste okršaj Džastina Gejdžija i Habiba Nurmagomedova. Glavni program počinje od 20 časova po našem vremenu, a otvoriće ga Magomed Ankalaev i Ion Kutelaba.

Potom su dame na redu pošto se Loren Marfi bori sa Lilijom Šakirovom, onda Fil Hos ide na Džejkoba Malkuna i onda tri fantastična meča – Volkov protiv Volta Herisa, Robert Vitaker protiv Džeroda Kanonijera i naravno, Habib Nurmagomedov protiv Džastina Gejdžija.

Napokon jedan događaj u "našem" terminu, napokon imamo događaj koji nas ne budi u pola noći i to će gotovo sigurno obradovati sve evropske ljubitelje borilačkih sportova, čak se i Alister Overim obradovao rekavši da napokon iz Holandije može da uživa u borbama.

Da krenemo sa Džastinom Gejdžijem, momkom koji nikada u svojoj karijeri u UFC–u nije dočekao sudijsku odluku, koji se nikada nije borio van teritorije Sjedinjenih Američkih Država i koji je potpuno "upropastio" Tonija Fergusona kao niko nikada ranije.

On je preko Tonija Fergusona došao do titule prelaznog UFC šampiona lake kategorije, bio je zaista dominantan i pokazao da je borac šampionskog kalibra.

Nekako, pomislili smo da je to bila puka sreća, jer se Toni mesecima spremao za Habiba Nurmagomedova, čak je i težinu pogodio za tačan datum, iako je borba u aprilu otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Ma šta Toni rekao, bilo je jasno da je bio pretreniran, ali nemojte me shvatiti pogrešno, ovo ne umanjuje uspeh Džastina Gejdžija koji ima jednog od najboljih MMA trenera na svetu, Trevora Vitmana.

Postoji jedan apsolutno "ludački" podatak vezan za Džastina Gejdžija. Okej, svi znamo kakvi su rvači NCAA divizije 1 i da je Džastin tamo bio izuzetno dominantan i da je uvršten u Kuću slavnih svog univerziteta.

Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images
Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

Naime, tokom svih sedam UFC borbi u kojima ima skor od 5 pobeda i 2 poraza, kada god bi Džastin bio oboren, na podu bi bio zadržan ukupno 17 sekundi, što je osmo najbolje vreme u istoriji UFC–a, a 3. najbolje u lakoj kategoriji.

Džastin nije samo običan rvač, prosto, rvač ne bi mogao onako da izdominira protiv Tonija Fergusona. Toni je pokušao da uhvati neki leg lok (čuveni Imanari rol), da pokuša neki hil huk ili nešto slično, ali jednostavno nije imao čistu situaciju.

Gejdžijev kardio je fantastičan, poznato je da Trevot Vitman posebno vodi računa o tome, pored one njegove opreme koju specijalno dizajnira za borce, a isto tako su radili i na boksu, pošto su njegovi udarci vrlo, vrlo opasni.

Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images
Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

Džastin Gejdži će biti jedan od boraca koji će tražiti sredinu oktagona, tražiće momentum da napravi pritisak i da "izudara" Habiba. Verovatno će glavna stavka biti da se skloni od žice, jer je poznato koliko je Habib tu dominantan.

Kada se nađu na nogama, prednost dajemo Gejdžiju, jer realno gledano, za sada je Habib pokazao da je u parteru neprikosnoven. Ovo će biti prva Džastinova borba u karijeri u kojoj će trpeti veliki pritisak.

Da li je stvarno šampionski kalibar? Da li je do ovde došao tako što je imao sreće? Kako će se snaći protiv još jednog rvača i to dominantnog greplera?

Budimo realni, ako će se ova borba završiti nokautom, Brus Bafer će se prodrati: "AND NEW" i Džastin Gejdži će imati podignutu ruku. Dakle, ponovo, ukoliko Džastin želi da pobedi, moraće brzo da ustaje kada bude bio oboren, moraće da beži od žice na sredinu oktagona i moraće snažno da udara.

Pokazao je da može, ali je Habib je potpuno drugačija životinja. Dastin Poirije je namučio obojicu, a posebno možemo izdvojiti što je otkrio slabu tačku Džastina Gejdžija, koji se bukvalno zatvarao "u kornjaču" na svaki agresivniji niz udaraca.

Orao. Da li će postati G.O.A.T. lake kategorije? Više puta smo govorili o tome koliko je dominantan i da je upitno je li Habib Nurmagomedov uopšte izgubio rundu u najjačoj MMA konkurenciji.

Habib je čovek koji je znao da odradi treninge sa bivšim šampionom srednje kategorije, Lukom Rokholdom i da ga u greplingu vrlo lako pobedi, što je, izuzetno teško.

Jedan od takvih treninga je osvanuo i na jutjubu pre nekih 6 godina.

Takođe je poznato i da je Habib Nurmagomedov jako dobar prijatelj sa Danijel Kormijeom, obojica su deo AKA (American Kickboxing Academy) tima, a jedan njihov sparing pojavio se na jutjubu.

"Di Si" je pitao Habiba kako je pobedio Konora Megregora, pa je "Orao" odlučio da mu to pokaže. Tako ćemo na ovom snimku moći da vidimo čoveka iz lake kategorije koji s lakoćom baca čoveka iz teške kategorije.

Čisto da se zna, Kormije nije tek običan borac, već bivši šampion polu teške i teške kategorije, a svojevremeno je bio kapiten rvačke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i 2004. godine na Olimpijskim igrama završio je kao 4.

Mnogi koji su imali priliku da se ili bore ili treniraju sa Habibom Nurmagomedovim, rekli su da poseduje nadljudsku snagu, da je njegova raspodela težine kada ostvari poziciju nešto što niko na svetu nema.

Kada legne na vas, imate osećaj kao da je automobil na vašim grudima, a ne čovek od sedamdesetak kilograma.

Na momente deluje kao da se ni ne trudi, samo vas pusti da se koprcate i potrošite snagu i poput pravog predatora samo završi započet posao.

"Habib je čudovište. Uopšte nije realno da osoba bude toliko snažna, ništa slično nikada nisam video. On ima toliko snage u sebi da je to potpuno drugi nivo i tije snaga samo jednog segmenta, već šta god da proba, to radi izuzetno snažno. Ima snagu bodibildera", rekao je trening partner i UFC borac, Marlon Moraeš.

Habib Nurmagomedov ima skor 28-0, kao što je već rečeno, upitno je da li je i rundu izgubio. Sada je pred njim izuzetno težak ispit.

On se do sada uglavnom spremao za udarače, za ljude koji isključivo traže sredinu oktagona i uz žicu ih uspešno kontrolisao, čekao da se izmore pa ih davio poput zmije.

Džastin je drugačija životinja, teško ga je oboriti, teško ga je zadržati, pa će biti interesantno da se vidi kakvu će taktiku odabrati, a Havijer Mendes, jedan od Habibovih trenera u AKA objasnio je deo toga.

"Ko god krene da radi grepling sa Habibom, to mu se obije o glavu. Jednostavno je previše dominantan. I onda me neko pita da li će Habib u budućnosti više raditi borbe na nogama, a odgovor je jednostavan. Ne, neće. Zašto bi? On mora da radi ono što radi najbolje, a to je borba u parteru. Niko na svetu nije bolji od njega u tome, garantujem"
, rekao je trener Mendes.

Photo by Francois Nel/Getty Images
Photo by Francois Nel/Getty Images

Habib Nurmagomedov je nedavno ostao bez oca i trenera. Abdulmanap Nurmagomedov, čovek koji je bio najzaslužniji za veliki Habibov uspeh, preminuo je od posledica koronavirusa i to je bio veliki udarac za porodicu Nurmagomedov.

Veliki znak pitanja stoji nad Habibovom glavom. Kako će se snaći bez osobe koja je imala toliko veliku ulogu u njegovom životu, kako van oktagona tako i u njemu.

Gubitak oca je tragedija sama po sebi, a posebno kada se radi o osobi koja brine o vašoj karijeri.

Prošle godine u septembru smo videli da je Dastin Poirije bio jako blizu da iznenadi Habiba Nurmagomedova, samo da je uspeo da prebaci nogu, Dagetsanac bi bio u problemu, ali nije uspeo i onda Orao lako rešava borbu.

Photo by Francois Nel/Getty Images
Photo by Francois Nel/Getty Images

Ukoliko Habib sada ne izgubi, sasvim su velike šanse da u karijeri na zabeleži ni jedan jedini poraz i u tom slučaju bi najverovatnije postao najbolji borac u istoriji lake kategorije.

Džastin je poznat kao tip koji traži nokaut, koji ide samo napred, a Habib se za takve uspešno spremao u dosadašnjem delu karijere.

Ovo će svakako biti borba za pamćenje, verovatno najbolja u 2020. godini.

Čak je i jedan od najboljih fudbalera u istoriji, Kristijano Ronaldo, rekao da će pratiti UFC 254 i tipovao da će Habib Nurmagomedov pobediti.

Čitava sudbina lake UFC kategorije može biti smeštena u samo jedan meč, samo jedan okršaj koji može biti rešen u samo jednoj sekundi, detaljem koji je na prvi pogled nevažan.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu