Čovek koji je pričao sa Bogom

Put do pakla popločan je dobrim namerama.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Brandon Wade/Getty Images
Photo by Brandon Wade/Getty Images

Ovo će biti jedna od onih priča koje je najteže početi, pa ćemo samo uskočiti usred jednog momenta.

U pitanju je finale američke bejzbol lige MLB, a igraju Teksas Rendžersi i Sent Luis Kardinalsi i u toku je bio 6. meč tog finala, pri kom Rendžersi vode sa 3-2 u seriji.

Situacija je sledeća, igra se 10. ining, rezultat je 7:7 i za udaranje se sprema Džoš Hamilton i pre nego što je protivnički pičer bacio loptu, Džoš je čuo da ga neko zove.

On u tom momentu ima loših 5 udaraca od 24 bačene loptice i bilo mu je potrebno čudo, a upravo se to i desilo jer mu se javio Bog i rekao mu da se usredsredi na lopticu pošto će postići houm ran sa dva igrača u polju.

Ubrzo završenom razgovoru, Džoš je zamahnuo palicom i loptu poslao pravo na tribine za houm ran sa dva igrača i Rendžersi dolaze do vođstva od 9:7.

Delovalo je kao da je teksaški tim na korak od šampionske titule, ali je usledio “choke” i Kardinali su u 11. Iningu ukrali pobedu i izborili sedmi meč u kom su trijumfovali i postali MLB šampioni.

Džoš Hamilton je rođen u Reliju, u Severnoj Karolini i oduvek je sanjao da postane bejzbol igrač, a bio je toliko bolji od ostale dece da je vrlo rano prešao na drvenu palicu, dok su svi ostali njegovog uzrasta koristili metalnu.

Takođe, Džoš je levoruk.

U srednoj školi je bio fenomen. Igrao je fudbal, bejzbol, američki fudbal i bavio se atletikom, kažu da je mit o sjajnom sportisti brujao po čitavoj Karolini i vrlo brzo se odlučio da igra samo bejzbol.

Kada je Toni, Džošov otac, krenuo da meri brzinu njegovih loptica rezultat ga je šokirao – 154 km/h. Srednjoškolci ne mogu da bacaju toliko brzo, pa je dobio nadimak “Čekić”.

Džoš je bio vrlo vezan za svoju porodicu, pa je zanimljiv podatak da je pred svaku utakmicu obavezno poljubio svoju baku.

Kada je kao osamnaestogodišnjak izašao na MLB draft 1999. godine, svi su znali da se radi o talentu koji se pojavi "jednom u sto godina" i očekivalo se da ode već početkom prve runde, što se i desilo.

Credit: Rick Stewart/Getty Images
Credit: Rick Stewart/Getty Images

Tampa Bej Devil Rejsi su ga birali na tom MLB draftu i Hamilton je dobio, tada rekordnih, 3,96 miliona dolara vredan ugovor.

Džoš je tada rekao da će po njegovoj proceni 3 godine igrati u nižim ligama i da će narednih 15 provesti u MLB, a ironično, prvi meč u profesionalnoj karijeri je propustio zbog trovanja hranom.

Kada je napokon kročio na teren, pokazao je zbog čega je vladao toliki hajp oko njegovog dolaska u MLB, a on je nizao houm ranove i ukradene baze dok je porodica sve vreme sedela na tribinama.

Ne samo da su pratili njegove utakmice, nego su živeli svi zajedno, a roditelji su čak dali otkaz na svojim poslovima kako bi pratili razvoj karijere njihovog sina koji je evidentno velika buduća zvezda.

Photo by Victor Decolongon/Getty Images
Photo by Victor Decolongon/Getty Images

Čitava godina je bila sjajna za Džoša da bi već naredne doživeo i prvu ozbiljnu povredu, pošto je "sredio" koleno dok je jurio jednu visoku lopticu i zbog povrede menisksusa morao je na operaciju.

Iako je propustio određeni deo sezone MVP nagradu je podelio sa Džej Ar Hausom.

Delovalo je kao da se potpuno oporavio da bi nešto više od mesec dana pre početka nove sezone Hamilton učestvovao u saobraćajnoj nesreći tokom koje je povredio leđa i čekala ga je nova pauza.

Da stvar bude još gora, njegova majka je završila u komi i kada se oporavila vratila se u rodni grad zajedno sa suprugom i drugim sinom kako bi mogla da dobija neophodnu pomoć.

Džoš je tako po prvi put u životu ostao sam.

Photo by Victor Decolongon/Getty Images
Photo by Victor Decolongon/Getty Images

Kao što ste mogli da pretpostavite, tada su počeli prvi problemi.

Počeo je da se druži sa tatu umetnicima i uskoro dobio prvu tetovažu, da bi se posle kratkog vremena skroz istetovirao i na mnogim mestima na svom telu je imao razne tribale, slike demona, Isusa Hrista i poruke koje ni sam nije najbolje razumeo.

Ne, ovo nije priča o Alisteru Krouliju, ovo je priča o bejzbol igraču koji je napravio neke loše odluke u svom životu i te greške je skupo platio.

Dolazio je na treninge vidno pijan i ponašao se izuzetno čudno, da bi ga tim poslao kod psihologa kako bi se to njegovo ponašanje ispitalo i tamo je priznao da je počeo da povremeno pije, ali i da konzumira drogu.

Džoš Hamilton je pušio krek.

Kada mu je rečeno da su problemi sa drogom i alkoholom nastali jer mu nedostaje porodica on se naljutio i istrčao iz klinike.

Stvari su postale još gore kada se Džoš povredio pošto je uglavnom vreme provodio kod kuće pronalazeći utehu u velikim količinama alkohola i krek kokainu.

Photo by Otto Greule Jr/Getty Images
Photo by Otto Greule Jr/Getty Images

Problemi sa laktom i leđima su se nastavili, Džoš je sve ređe išao na konsultacije sa psihijatrom da bi pred početak sezone 2003 pao na tri doping testa i dobio suspenziju od 12 meseci.

Kasnije je ponovio velike greške, uhapšen je za nasilničko ponašanje pod uticajem opojnih droga i bilo je jasno da je dotakao dno.

Njegova karijera je stavljena na čekanje, vratio se u Karolinu kako bi svoje zdravlje doveo u red i kako bi se skinuo sa kreka posle dve pune godine, na jednoj terapiji je objašnjavao koliko je unosio supstanci i doktori su se šokirali rekavši kako ta količina može da ubije čoveka.

Često je ostajao bez svesti i budio se ne znajući ni koji je dan ni koja godina, ali na njegovu sreću svemu tome će doći kraj.

Photo by Lisa Blumenfeld/Getty Images
Photo by Lisa Blumenfeld/Getty Images

Kako sam kaže u tom periodu se borio sa Đavolom i da su slike koje je viđao bile kao iz horor filma. Kada god bi Đavolu zadao udarac, on bi se pridigao sa osmehom i uzvratio još jače.

Noćne more su dolazile sve češće i ličilo mu je kao da će izgubiti bitku, a onda se pojavio Isus Hrist uz čiju pomoć je savladao Đavola i kaže da je jednostavno znao da će mu se život promeniti posle svega.

Ubrzo su mu stigle vesti da je MLB odlučio da Hamiltonova profesionalna karijera može da se nastavi.

"Kada god Đavo pokušava da mi se obrati, ja mu kažem da je on samo plod moje mašte, pa se Đavo pokupi i ode", rekao je Džoš Hamilton.

Photo by: Jed Jacobsohn/Getty Images
Photo by: Jed Jacobsohn/Getty Images

Kada su se borbe sa Đavolom privodile kraju, Hamiltonoova devojka Kejt postala je njegova supruga, a ubrzo su dobili i ćerku, pa su Džošovi roditelji pomogli da mladi bračni par kupi kuću u kom će nastaviti svoj život.

Kejtin otac Majkl bio je glavna figura u čitavoj priči pošto je bio jedina osoba koja je uspela da dopre do Džoša i da mu pomogne da se izbori sa svojim problemima.

On je izašao na "Rule 5" draft i do današnjeg dana je ostao najveća zvezda koja je ikada otišla na tu vrstu drafta, gde je kao treći izbor pripao Čikago Kabsima koji su ga trejdovali u Sinsinati Redse za novčanu nadoknadu.

Redsi su ga držali u MLB timu među 40 igrača i 2. aprila je debitovao protiv Kabsa, čitav stadion mu je aplaudirao i on je upijao njihovu energiju, da bi odmah po okončanju sezone bio trejdovan u Teksas Rendžerse.

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Hamilton je bio velika želja Rendžersa i odmah po dolasku pokazao je da je uprava napravila pun pogodak kada ga je dovela i to ne samo sa marketinške strane, jer su gotovo svi pričali o dvadesetšestogodišnjaku koji je umalo odbacio svoj život i svoju karijeru zbog droge i alkohola.

Ovo je bila godina u kojoj je Džoš Hamilton bio učesnik "Home Run Derby" i u prvoj rundi imao čak 28 Houm Ranova, pa je Hamilton postao rekorder.

Momentum je imao i tokom sezone, pa je nizao baze i udarao sve češće da bi ga protivnički igrači namerno "šetali" kako mu ne bi davali šansu da postigne novi Houm Ran.

Eto, toliko se Hamilton popravio, a radi se o njegovoj prvoj poptunoj sezoni u MLB. Neverovatno.

Čitav njegov život mogao je da se opiše kao borba između zla i dobra, večita borba dve zaraćene strane u kojoj nikada nema pobednika, a Džoš je bio jedini gubitnik.

Ipak je sve pošlo drugačijom rutom i posle odlične 2009. godine (tokom koje je imap operaciju abdomena) pred navijačima Teksas Rendžersa bila su dva pitanja – da li će tim bankrotirati i da li će Džoš Hamilton nastaviti da bude dobar.

Rendžersi su na privatnoj aukciji dobili novog vlasnika, a po Arlingtonu su počele da kruže priče da se Džoš vratio starim navikama i da je ponovo počeo da pije jer su mu se noćne more u kojima se sa Isusom bori protiv Đavola vratile.

Kada su slike partijanja sa studentkinjama procurile, Džoš se izvinio

Photo by Jim McIsaac/Getty Images
Photo by Jim McIsaac/Getty Images

Džoš Hamilton je 2010. godine propustio 29 utakmica zbog povrede rebara koju je zaradio dok je pokušavao da uhvati jednu lopticu, a pored toga je imao fantastičnu sezonu.

Verovali ili ne, ovo je bila njegova najbolja godina u karijeri. Umesto centralne, pomerio se na levu poziciju u polju i igrao toliko dobro da je dobio poziv na Ol Star i zahvaljujući njemu Rendžersi su imali preko 90 ostvarenih pobeda u izuzetno teškoj diviziji.

On je imao 32 Houm Rana i 100 RBI i potpuno zasluženo je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača MLB lige za 2010. godinu. Da, dobro ste pročitali, Džoš Hamilton je bio MVP.

Isti onaj čovek koji se borio sa drogom i alkoholom je najbolji igrač na planeti. Zvanično.

Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Zbog povrede rebara su svi mislili da će propustiti neke mečeve doigravanja, ali je Džoš bio samouveren da neće rekavši da ga nikakva povreda neće odvojiti od terena protiv Tampa Bej Devils Rejsa.

Džoš je odigrao očajno, ali je pored toga Teksas pobedio i stigli su na duel sa Njujork Jenkisima gde je Hamilton postigao Houm Ran na svom prvom udaranju.

Igrao je kao pravi MVP i navijačima Teksas Rendžersa ulio je nadu da ovaj tim može da se bori za šampionski trofej. Po prvi put u istoriji, Rendžersi su igrali "World Series", ali su San Franciko Džajantsi ipak bili bolji.

Tu dolazimo do 2011. godine. Godina je počela Džošovim dvogodišnjim ugovorom vrednim 24 miliona dolara, ali je u aprilu doživeo povredu koja ga je odvojila od terena dobrih mesec dana.

Ove godine je Hamilton ispisao istoriju postavši tek 16. igrač u istoriji MLB lige koji je na jednoj utakmici imao 4 Houm Rana, a 8. jula se desila velika tragedija.

39-godišnji navijač Rendžersa i vatrogasac je poginuo kada je želeo da uhvati jednu od loptica koju je udario Džoš Hamilton. Hamilton je te godine bio najpopularniji igrač u MLB ligi i na Ol Star je otišao sa preko milion dobijenih glasova.

Ovo je godina koja nas vraća na početak priče i Hamiltonov razgovor sa Bogom, ali to nije bio njegov jedini takav razgovor.

Naime, Džoš je razgovarao sa Bogom o završavanju svoje karijere dok je cepao drva u svom dvorištu.

"Cepao sam drva u svom dvorištu kada sam čuo dobro poznati glas. "Znaš, ti sad možeš da odeš ", rekao je Bog. "Da, mogu, ali šta ću da radim? Igram bejzbol otkad znam za sebe", odgovorio sam. "Znam da je strah jer igraš bejzbol od 3. godine, ali moraš da znaš da imaš nešto mnogo veće od bejzbola, dao sam ti nešto neuporedivo veće", rekao mi je Bog. Odmah sam nazvao svog agenta i rekao mu da ću završiti svoju karijeru i kada me je pitao da li želim veliku konferenciju, rekao sam da neću", ispričao je Džoš Hamilton.

On je karijeru završio 2015. godine u Teksas Rendžersima pošto se u tim vratio nakon neuspešne epizode u Los Anđeles Ejndželsima. Tada je rekao da nikada ne bi ni odlazio iz Rendžersa kada bi mogao da vrati vreme.

Ejndželsi su mu dali petogodišnji ugovor vredan 125 miliona dolara.

Ipak, njegova karijera je bila puna uspona i padova, a problemi sa alkoholom su dolazili i odlazili u nekoliko navrata, a čak se pričalo da je i krek bio prisutan u nekoliko navrata.

Ejndželsi su u više navrata govorili kako su zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje, kako fizičko tako i mentalno i da nisu sigurni da je u njegovom životu baš sve složeno kako treba.

Photo by Nick Laham/Getty Images
Photo by Nick Laham/Getty Images

Drugi mandat nije bio ni izbliza uspešan kao prvi, iako je dobijao ovacije od publike. Posle dve teže povrede bilo je jasno da će se teško vratiti na teren, a posle razgovora sa Bogom i definitivno je odlučio da je kraj.

U februaru 2015. godine je ponovo bio uhapšen, pošto je učestvovao u incidentu pod uticajem alkohola i u krvi mu je pronađen kokain.

Prošle godine je Džoš optužen za nasilje u porodici pošto je svojoj sedamnaestogodišnjoj ćerki naneo lakše telesne povrede.

Džošov trnovit put ne bi svako mogao da pređe, uspeo je da položi najteže ispite, ali i da se vrati lošim navikama iznova i iznova...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu