Kako je Hjuston propustio šansu da ima najbolji tim svih vremena?

Hjuston Rokitsi su 1984. godine propustili priliku da izgrade verovatno i najbolji tim ikada viđen na košarkaškim terenima.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Allsport/Getty Images
Photo by Allsport/Getty Images

1984 je ime najpopularnijeg romana Džordža Orvela, ali je isto tako i godina u kojoj smo videli jednu od najboljih generacija košarkaša svih vremena, ako ne i najbolju ikada.

Kao prvi pik tada je biran Hakim Oladžuvon, drugi je bio famozni Sem Bouvi kome su povrede ugasile vrlo perspektivnu karijeru, treći je bio GOAT Majkl Džordan, a iza njega su išli Čarls Barkli, Alvin Robertson, Otis Torp, Kevin Vilis, Džon Stokton...

Današnja priča vraća nas neposredno pred NBA draft 1984. godine, kada su čelnici Portland Trejl Blejzersa silno želeli da dovedu stamenog centra Ralfa Sempsona iz redova Hjuston Roketsa.

U to vreme su centri bili najvredniji igrač na terenu, a Roketsi su Sempsona mogli da upare sa Hakimom Oladžuvonom kako bi oformili čuveni "tandem tornjeva", koji se pokazao jako dobro, jer su već u drugoj sezoni igrali u finalu NBA lige.

Tada su, na njihovu žalost, poraženi od Boston Seltiksa (4-2 u serijama je tada bilo za Boston) koje je predvodio Leri Brd, a tu dekadu obeležilo je Birdovo rivalstvo sa Lejkersima i Medžikom Džonsonom.

Majkl Džordan, Hakim Olajdžuvon i Klajd Dreksler

Mike Powelll/Allsport
Mike Powelll/Allsport

Nego, da se vratimo na priču.

Portland Trejlblejzersi su toliko želeli Ralfa Sempsona da su Hjustonu poslali ponudu koja je sadržala: Drugi pik sa aktuelnog drafta i Klajda "Glajda" Drekslera.

Drugi pik na tom draftu bio je Sem Bouvi, kako je gore navedeno, a Klajd Dreksler je kasnije stigao u Hjuston kako bi pomogao Roketsima da odbrane naslov šampiona i mnogi stručnjaci misle da je upravo on bio taj deo slagalice koji je "Raketama" nedostajao.

Roketsi su ponudu odbili, ali da su pristali mogli bi da izaberu jednog od tri igrača koji se smatraju za neke od najboljih svih vremena.

Samo zamislite ovaj trio – Majkl Džordan, Hakim Oladžuvon, Klajd Dreksler. Mnogi kultni istorijski momenti se ne bi desili, kao npr "shrug game" i tih 8 trojki za poluvreme u velikom finalu.

Ko zna da li bismo i u kom obliku imali "Džordanova pravila" iliti čuvenu taktiku Detroit "Bed Bojs" Pistonsa za čuvanje Majkla Džordana. Tandem dva sjajna beka i vrhunskog centra bi verovatno značio nezaustavljiv tim Hjuston Rokitsa.

Naravno, postoje tu pitanja oko hemije, ugovora i ostalih stvari koje bi morale da se poklope, ali sa ovakvom ekipom bi Rokitsi delovali nezaustavljivo.

Džon Stokton, Hakim Olajdžuvon i Klajd Dreksler

Photo by Lisa Blumenfeld/Getty Images
Photo by Lisa Blumenfeld/Getty Images

Džon Stokton je preko 20 godina bio startni plejmejker Juta Džeza i sa njima je dva puta igrao finale, ali nikada nije uzeo prsten. Radi se, verovatno, o najboljem pik end rol igraču koji je NBA ikada video.

Pravio je šou sa Melounom, a zamislite samo šta bi radio sa Oladžuvonom...

Džon Stokton je inače lider NBA lige svih vremena u kategoriji asistencija i ukradenih lopti. Ukoliko bi osoba koja je ispod njega, Džejson Kid, odigrala još tri pune sezone u NBA ligi trebalo bi mu 15 asistencija u proseku kako bi ga stigao.

Poziciono gledano, ova ekipa bi možda čak i više odgovarala Hjustonu, pošto su i Majkl Džordan i Klajd Dreksler "vokalno" bekovi, dok je Stokton čist plejmejker.

Da li bi Pistonsi imali način da zaustave ovu ekipu? Kako bi se ponašali Boston i Lejkersi? Koliko bi tek Majkl Džordan mogao protiv ove aždaje?

Stokton je inače jedan od "dželata" Hjuston Rokitsa, pošto je njegovom trojkom u poslednjim sekundama utakmice finala Zapada 1996. godine eliminisao Hjuston i to je bilo poslednje finale koje su oni igrali do onog duela sa Voriorsima.

Čarls Barkli, Hakim Olajdžuvon i Klajd Dreksler

Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Čarls Barkli je kao i Klajd Dreksler u jednom momentu svoje karijere završio u Hjuston Rokitsima, ali se njegovo plej of putešestvije završilo na gore pomenutom linku i u toj situaciji.

Barkli se borio sa Majklom Džordanom i u Finiksu, ali je tada u velikom finalu izašao kao poraženi da bi kasnije gubio bitke od Hakima i Rokitsa, kada je Hjuston dobio tu seriju, iako je izgubio prva dva meča.

Čarls Barkli je jedan od najboljih skakača u istoriji lige, iako je bio izuzetno nizak za svoju poziciju. Čovek se namerno ugojio pred draft pošto je u velikim količinama konzumirao brzu hranu kako bi ga Filadelfija preskočila na draftu.

Oni su ga ipak birali, a to se završilo kako se završilo. Ovo možda ne bi bio tandem tornjeva, ali bi bio tandem koji bi bilo jako, jako teško braniti, sa sve Klajdom Drekslerom koji bi sa spoljnih pozicija kažnjavao svako skupljanje protivničkih odbrana.

Hjuston jeste propustio veliku šansu da oformi najbolji tim svih vremena, ali se radi o ekipi koja je sa dva šampionska prstena zlatnim slovima ispisala istoriju NBA lige.

Mada, kada pogledamo samo ove tri kombinacije ne možemo da se ne zapitamo – šta bi bilo kad bi bilo?

Koga bi od navedenih Hjuston birao sa pozicije broj dva? Da li bi i oni propustili sve navede i birali baš Sema Bouvija ili bi se odlučili za čvrstog Alvina Robertsona?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu