Kako je Kobi postao "Crna mamba"?

Kobi Brajant je gotovo uvek važio za neustrašivog košarkaša koji je takođe bio poznat po nadimku "Crna Mamba", ali kako je to sve počelo?

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Photo by Christian Petersen/Getty Images

Svima je jasno da je Kobi imao skoro pa bolesne radne navike, da je bio igrač koji nikada sebi nije znao da kaže ne i koji je svaku vežbu radio "do otkaza".

Ipak, u njegovom košarkaškom životu nije sve bilo idealno. Košarku je zavoleo kao jako malo dete, kada je sklupčane čarape bacao imitirajući svoje idole Medžika Džonsona i Džulijusa Irvinga.

Prve korake je napravio u Italiji, ali je prvi turnir ipak odigrao u Filadelfiji, kada je pred brojnim poznatim košarkašima, skautima i rodbinom ubacio čitavih nula poena.

Da, dobro ste pročitali. Veliki Kobi Brajant je postigao nula poena na svom prvom velikom turniru, a to je otkrio u podkastu "Naklheds" kod nekadašnjih NBA košarkaša Darijusa Majlsa i Kventina Ričardsona.

Takođe je otkrio i druge aspekte svog života, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Kobijev otac Džo je u svemu ovome imao veliku ulogu, pošto je zagrlio svog sina rekavši mu kako će ga isto voleti bilo on dao 0 ili 60 poena, na šta se Kobi nasmejao i odgovorio da je bolje da postigne 60 nego 0.

Od tog momenta, bio je siguran da će promeniti mnoge stvari u svom životu i vežbao je na svojoj igri polako, strpljivo, segment po segment. Prvo šut, pa ulaz, pa ostale stvari...

Malo ćemo preleteti godine i situacije u kojima za njim "balave" supermodeli poput Sidni Kraford i stižemo do najcrnjeg momenta u životu Kobija Brajanta. Kada je optužen za silovanje.

Sama činjenica da je prevario suprugu Vanesu bila je dovoljno mračna, ali pored svega toga, on bi mogao da leži u zatvoru zbog silovanja izvesne Kejtlin Fejber, koja je radila u jednom hotelu.

Kada je njen identitet otkriven, Kejtlin se potpuno povukla iz priče, odustala od tužbe i ni na jednom suđenju se nije pojavila, a Vanesa je čitavo vreme stajala uz Kobija i bila mu podrška.

Ko bi u takvom momentu mislio na košarku? Na prvu misao, svi bi rekli Kobi Brajant, ali ni to nije sasvim tačno. Doduše, delimično jeste.

Kobi je svojevremeno govorio da su mu najveće probleme pravili Alen Ajverson, Karmelo Entoni i Trejsi Megrejdi, da su to igrači sa mnogo ofanzivnog talenta i "manjkom svesti", pa je pravi košmar čuvati ih.

U pitanju je 15. mart 2004. godine i Kobijevo suđenje za silovanje je u toku, pa je samim tim "oštrica nad glavom" i zatvorska kazna.

Trejsi Megrejdi igra "kao besan", ne može ništa da promaši i potpuno dominira u duelu sa Kobijem Brajantom. Uspeo je za poluvreme da postigne 21 poen, uz 7/15 šut iz igre i 6 podeljenih asistencija.

Kobijev učinak nije bio ni blizu ovom. Bliži je bio onom turniru sa početka teksta, pošto je Brajant u tom prvom poluvremenu imao samo 1 poen, 2 asistencije i tek 4 promašaja i Orlando je vodio sa 61:50.

Dakle, Kobi nije pogađao, ali nije ni šutirao. Nije igrao odbranu, nije skakao za loptu, nije radio ništa. Veoma čudno za nekoga takvog mentalnog sklopa, ali s druge strane, kada pogledamo širu sliku sve se slaže.

Zbog ove utakmice pišem ovaj tekst. Zbog ove utakmice Kobija Brajanta znamo kao "Crnu Mambu" i u pitanju je verovatno i utakmica koja mu je odredila dalji tok karijere.

Kada su otišli u svlačionicu, Kobi Brajant je sebi rekao:

"Znaš šta? Postoji velika šansa da izgubiš sve što imaš u životu. I ti si kriv za to. Možda ostaneš bez porodice, bez slobode, ali sam gotovo siguran da nećeš ostati bez košarke. Jer to je nešto što zapravo mogu da kontrolišem. I hoću!"

Jednom rečju, vatra. U drugom poluvremenu desila se vatra. Kobi Brajant je u toj svlačionici "promenio kožu" i izašao kao "Crna Mamba".

Megrejdi je sam rekao da je Kobi delovao kao košarkaš u drugom poluvremenu za razliku od onoga što je pružio u prve dve četvrtine, ponovo je mogao da vidi onaj stari dobri žar u njegovim očima. Tu želju za pobedom koja je veća od bilo čega na ovom svetu.

Kobi je počeo da pogađa sve što je šutnuo, a uspeo je i da izblokira jedan Megrejdijev šut za tri poena. Čovek je bio jednostavno nezaustavljiv. Ubacio je 12 poena u trećoj četvrtini uz nekoliko teških šuteva sa skokom unazad.

U četvrtoj se životinja razgoropadila, postigla, pa sa ove tačke gledišta, simboličnih 24 poena i posle produžetaka pomogla Lejkersima da pobede Orlando. Kobi je utakmicu završio sa čak 37 poena.

Do ove utakmice Kobi Brajant je prosečno beležio 18 poena, a posle ove utakmice prosečno je postizao čak 31.

Ova situacija najbolje opisuje Kobija Brajanta, ovo je taj momenat kada se rodila Crna Mamba. Ponovo je pokazao da u njemu čuči pobednik, da se nikada nije plašio velikih trenutaka, da je svaki put umeo da iskontroliše situaciju i privede je kraju kako on želi.

Zbog toga smo ga i voleli, zar ne?

Stefan Nikolić

Photo by Rob Carr/Getty Images
Photo by Rob Carr/Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu