Partizan napada Evrokup i može li da skine Zvezdu sa trona?

Košarkaši Partizana imaju visoke ciljeve u nastavku sezone, a pored toga imaju i paklenu konkurenciju koja im stoji na putu.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Crno-beli imaju turbulentnu sezonu, a već po okončanju prelaznog roka videli smo da će gospodin Andrea Trinkijeri pred sobom imati respektabilan sastav.

Kori Volden je u redove Partizana došao iz izraelskog šampionata, gde je protekle sezone bio proglašen za najkorisnijeg igrača. On definitivno ne prikazuje te MVP brojke u crno-belom dresu, ali se na nekoliko utakmica videlo koliko je njegov doprinos važan za Partizan.

Markus Pejdž igra dosta bolje nego prošle godine. Vidi se da se prilagodio na evropsku košarku, njegova igra u defanzivi je neuporedivo kvalitetnija nego pre godinu dana, a i trener Trinkijeri ga je kritikovao što nije dovoljno šutirao.

Kada se priča o sjajnim partijama, Vil Mozli je zbog svoje požrtvovanosti već postao miljenik Partizanove publike, na više mečeva mu je čitava hala skandirala puno ime i prezime.

Artjom Parahovski se nikako nije snašao u Partizanu i ugovor je sporazumno raskinut, a nešto sporije se prilagođava i Žanis Pejners, dok imamo i primer Rašona Tomasa koji igra fantastično i jedan je od najboljih igrača Partizana.

Poslednje pojačanje koje je Partizan doveo jeste iskusni Redži Reding, a njegov učinak na ekipu je itekako vidljiv, pošto je uspeo da donese nešto što je crno-belima manjkalo – šut za tri poena.

Partizan je prema izboru portala "Jurohups" imenovan za jednog od najvećih favorita za osvajanje Evrokupa, a kako njihova poslednja lista kaže ispred crno-belih su ostali Virtus Bolonja, Promiteas, Venecija i Unikaha.

Sa Venecijom je "Parni valjak" igrao u prvoj fazi takmičenja, dok će protiv Virtusa igrati u drugoj. Oni su završili grupnu fazu ispred jedne Lokomotive Kuban, ali su bili iza Venecije, ekipe koju su u prvoj utakmici u Italiji uspeli da pobede.

Ta nova Partizanova grupa, sačinjena je od Virtusa iz Bolonje, njihovih sunarodnika Trenta i turskog predstavnika, ekipe Darušafake.

Virtus sa klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Aleksandar "Saša" Đorđević, a glavni igrači ekipe takođe su srpskog porekla – Stefan Marković i Miloš Teodosić.

Nekadašnji evropski šampion u „Palakanestru“ ima skor od 14 pobeda i 2 poraza. Nedavno su ubedljivo pobedili gradskog rivala Fortitudo, a nešto ranije su bili bolji i od Olimpije iz Milana, kada je topao doček imao i Etore Mesina, osvajač dve Evrolige sa Virtusom.

Kada se govori o Trentu, reč je o klasičnoj italijanskoj ekipi iliti ekipi koja je odlična na domaćem terenu. Možda će ovo zvučati kontradiktorno, ali igra Trenta nije baš onakva na šta smo navikli da gledamo od Italijana, pošto su pod vođstvom Mauricija Buskalje izgradili identitet defanzivno orijentisanog tima.

Buskalja je napustio ekipu ovog leta posle devet godina i preuzeo Ređo Emiliju, kao i reprezentaciju Nizozemske (nekadašnja Holandija), a na klupu Trenta seo je Nikolo Brienca, čovek koji je prethodnu deceniju proveo na klupi Kantua u ulozi asistenta.

Brienca je "služio" trenerima poput Stefana Sakripantija, Karla Rekalkatija, Rimasa Kurtinaitisa, pa i sadašnjeg trenera Partizana Andree Trinkijerija.

Trento igra veoma promenljivo ove sezone. Imaju 7 pobeda i 9 poraza u Palakanestru, dok su u Evrokupu završili grupu sa po 5 pobeda i poraza, dovoljno da se nađu ispred Budućnosti i Aseka.

Verovatno i prva zvezda tima je Alesandro Đentile, momak koji je svojevremeno važio za jednog od najvećih talenata evropske košarke. Tu je i sjajni defanzivac Aron Kraft, kao i Davide Paskolo i naravno iskusni "Toto" Foraj.

Poslednji tim u grupi je istanbulska Darušafaka. Oni su ostali bez velikog sponzora i dosta se o njihovoj sudbini govorilo, čak toliko da je spominjan i odlazak u niži rang, međutim oni su i dalje konkurentni u Evropi i u Turskoj.

Dačka je poslednji svoj nastup u Evrokupu ovekovečila šampionskom titulom, kada ih je na svojim leđima nosio Skoti Vilbekin.

Sada nemaju baš takva imena, ali se radi o sjajnim košarkašima poput Dorona Lemba (brat NBA igrača Džeremija), isksunog Sinana Gulera, pa Džeroda Džonsa, portorikanskog plejmejkera Gerija Brauna, koji je učenik čuvenog koledž trenera Boba Haginsa.

Darušafaka je u Evrokupu dosta bolje igrala u gostima nego što to čini u Turskoj. Oni su na 5 gostovanja ostvarili čak 3 pobede i pokazali da se ne plaše igranja u tuđim dvoranama.

Andrea Trinkijeri je po mišljenju portala "Jurohups" jedan od najboljih trenera u Evrokupu, a kako smo već rekli na početku teksta, smatraju i da Partizan ima izgledne šanse da daleko dogura.

Crno-beli možda i nisu favoriti za osvajanje prvog mesta u ovoj grupi, tako nešto se i ne čini kao nemoguća misija. Ulog je veoma veliki pošto će osvajač Evrokupa izboriti nastup u Evroligi naredne sezone.

Poznato je već da se ovo takmičenje nekada zvalo "Kup Koraća", a crno-beli su ga osvajali u tri navrata – prvi put 1978/79, kada su u finalu savladali Bosnu u Banjaluci pod patronatom Ranka Žeravice.

Već naredne sezone, gospodin Dušan "Duda" Ivković uspeo je da odbrani trofej i da u finalu u Beogradu sruši Arigoni Rieti, tim koji je posle 51 godine postojanja ugašen zbog finansijskih problema.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

ABA liga je u proteklih nekoliko godina donosila mesto u Evroligi svom šampionu, ali Partizan finale regionalnog takmičenja nije igrao još od sezone 2012/13 kada su crno-beli i osvojili šampionski prste.

Godinu dana kasnije je Cibona osvojila ABA ligu na krilima Darija Šarića, tada su u finalu savladali ekipu Cedevite koja je onim košem Nolana Smita sa pola terena pobedila Partizan.

Crno-beli su ABA ligu osvajali ukupno šest puta i sada se nalaze u jako dobroj situaciji, pa bi možda i mogli da sruše Crvenu zvezdu sa trona.

Ono što im nikako nije išlo na ruku na startu sezone je raspored, jer su izabranici Andree Trinkijerija uglavnom igrali u gostima sve do decembra meseca. Ipak, oni su iz svega uspeli da isplivaju i pored odličnih partija u Evrokupu na deobi su prvog mesta sa ekipom Budućnsoti.

Imaju skor od 11 pobeda i 3 poraza i pozicija broj 1 na kraju regularnog dela sezone uopšte nije tako daleko za Trinkijerija i njegove igrače.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Kao što svi znate, aktuelni šampion ABA lige je ekipa Crvene zvezde koja igra vrlo promenljivo i baš nije u idealnoj situaciji, a i po trenutnom stanju na tabeli nema mesto u doigravanjima.

Budućnost je tim koji već dve godine igra finale sa Zvezdom, a u šta se njihovo rivalstvo pretvorilo je ipak tema za neki drugi tekst.

Ekipa iz Podgorice je u ovom delu sezone već pobedila Partizan u "Morači", ali ruku na srce, bilo je to pod vrlo sumnjivim okolnostima, a zbog nezadovoljstva je i trener Trinkijeri bio isključen pa će revanš u Beogradu biti dodatno interesantan.

Cedevita je u nekoliko navrata bila „kamen spoticanja“ za Partizan, jedna situacija je već spomenuta, a bilo je zanimljivih serija i u "eri" Aleksandra Džikića i tada je Rajan Boutrajt bio Partizanov "dželat".

Imaju beogradski crno-beli respektabilan sastav, sjajnog trenera i gomilu navijača uz sebe, a videćemo da li će kockice uspeti da se spoje pa da naprave i savršenu sezonu. To bi podrazumevalo i četvrtu krunu Evrokupa, kao i sedmu titulu šampiona ABA lige.

Može li Partizan da bude šampion?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu