Partizan na skeneru B92.net: Popović "ispustio" prvo mesto, ofanzivci zakazali

Partizan je remijem protiv Slovackog obezbedio drugo mesto i prolaz grupne faze, što jeste bio primarni cilj. Ali, gorak ukus ostaje.

SS
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kada je Keln stigao od 0:2 do 2:2 protiv Nice, sve je bilo "nacrtano" da Partizan kao prvi ode direktno u osminu finala.

Međutim, sopstvenom letargičnošću i greškama, pre svih golmana Aleksandra Popovića, to je ispustio i kao drugi na tabeli će morati u šesnaestinu finala.

Gordan Petrić "poklekao" je pred tremom koju je imao zbog 18.000 dece u Humskoj, te crno-beli nisu napadali kao što su morali.

I ovog puta smo analizirali pojedinačan učinak svih igrača, kao i šefa struke.

Golman i odbrana

Aleksandar Popović – Iako je Partizan odlučio da na početku prepusti loptu gostima, njegov čuvar mreže nije imao nijednu pravu priliku da se istakne u prvom delu. Par puta je dobro reagovao na bočne lopte, tek toliko da se zagreje u prohladnoj beogradskoj noći. Ipak, u drugom poluvremenu je bio mnogo zaposleniji. Najpre je početkom tog dela skinuo zicer, da bi u 73. minutu kardinalno loše boksovao loptu, pravo u noge Mihalu Tomiću koji je izjednačio rezultat.

Aleksandar Filipović – Dobio je priliku u startnoj postavi sa zadatkom da zatvori prilaze Popoviću i to je u većem delu meča učinio, s tim da je početkom prvog dela prošao centaršut na drugu stativu iz kog je Slovacko imalo prvu pravu šansu na meču.

Svetozar Marković – Česi su najjači u skok igri, a tu im je Sveta Marković najviše parirao ove večeri. Međutim, dešavalo se i da dune promaja između njega i golmana, što je u par navrata moglo skupo da košta beogradski tim.

Igor Vujačić – Njegov rast forme je evidentan, a ove večeri još jednom je bio na pristojnom evropskom nivou. Preko njega Slovacko nije uspevalo da napadne i ugrozi Partizan. Sigurno će biti interesovanja i ove zime za njegove usluge.

Slobodan Urošević – Za razliku od nekih prethodnih utakmica, kapiten crno-belih ove večeri se nije preterano često ponavljao po svojoj strani terena, a ni je u odbrani nije uradio Bog zna kakav posao. Već je ušao u fazu rutine odrađivanja posla, a u samom finišu su gosti imali fenomenalnu šansu baš na mestu gde je Urošević zakasnio da pokrije igrača i milimetri su spasli njega i Partizan poraza.

Vezni red i napad

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Hamidu Traore – Polovičan učinak. Ponovo odličan u duel igri i osvojenim loptama, ali vrlo kritičan kada dođe u situaciju da podeli pas. Čak i ako je najbliži saigrač udaljen svega pet metara. Ipak, piše mu se velilki plus jer je udarcem glavom iznudio jedanaesterac iz kog je crno-beli tim poveo.

Kristijan Belić (do 72. minuta) – Posle prve utakmice u Češkoj kada ju je završio posle 20 minuta, sada je bio znatno sigurniji i bolji, a na početku je verovatno sprečio čist pogodak izvanrednim klizećim startom. Pohvalno je čak i to da nije zaradio ni žuti karton, što je za njega postala retkost ove sezone.

Bibars Natho (do 90+4. minuta) – Već duže vreme kruži priča da nije promašio penal od obdaništa i taj mit i dalje je na snazi. Ipak, iz igre nije bio preterano efikasan i njegove lopte u većini slučajeva nisu pronalazile svoju metu. Znamo i za njegova bolja izdanja.

Fuseni Dijabate – Evidentno je bilo da su ga Česi odlično skautirali i udvajanjem, a nekad čak i sa trojicom na njemu, uspevali da ga zaustave. U 36. minutu je imao odličan centaršut ka Gomešu, ali je malo nedostajalo da to pretvori u asistenciju. Baš kao i Natho, navikao nas je na bolja izdanja. Ovo nije bila njegova noć.

Kvinsi Menig (do 89. minuta) – Trudio se, ali još jednom to na evropskom nivou nije bilo dovoljno za ozbiljniji učinak. Zato su i Natho i igrači iz poslednje linije uglavnom pogled bacali na desnu stranu ka Dijabateu, umesto ka Holanđaninu na levoj strani napada.

Rikardo Gomeš (do 89. minuta) – Taktika Partizana bila je takva da je Gomeš dobijao malo upotrebljivih lopti, a verovatno najbolja koju je u 36. minutu dočekao od Dijabatea završila je pola metra pored leve stative. Slično je bilo i u drugom delu kada opet nije imao sreće da donese pobedu, ali je ovog puta golman Slovackog bio spreman.

Izmene

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Andrija Pavlović (od 72. minuta) – Nije imao pravu šansu za 20-ak minuta na terenu, ali jeste uspeo da jedan poluvolej sa ivice kaznenog prostora u samoj završnici deganžira visoko u vazduh, umesto da ga nekako uputi ka golu.

Aleksandar Lutovac (od 89. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Samed Baždar (od 89. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Siniša Saničanin (od 90+4. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Trener

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gordan Petrić – Izjavio je pre utakmice da ima tremu zbog 18.000 dece koja su zaista došla na stadion u Humskoj, a mi smo u najavi utakmice da Partizan ima dve opcije za prolaz, ali samo jednu obavezu da napada. To u većem delu susreta nije bio slučaj i mora se izneti kritika Petriću za takav pristup. Na domaćem terenu se očekivalo da Partizan ide po pobedu, ali čak i posle izjednačenja nije bilo potrebnog pritiska. Epilog jeste obezbeđeno zimovanje u Evropi, ali ostaje gorak ukus u ustima jer je propuštena prilika za prvo mesto i direktan plasman u osminu finala. A kada je tako onda krivica najviše ide na dušu šefa struke.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.