Partizan ima dve opcije, ali samo jednu obavezu

Fudbaleri Partizana u četvrtak od 21.00 igraju meč poslednjeg kola grupe D Lige konferencija u borbi za novo evropsko proleće.

SS
Podeli
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Protivnik će biti ekipa Slovackog u Humskoj koja nema nikakvu šansu da se domogne nokaut faze trećeg po rangu evropskog takmičenja.

Česi imaju četiri boda na dnu tabele, tri manje od Kelna, dok Nica i Partizan imaju po osam bodova, s tim da Francuzi imaju bolji međusobni skor od srpskog predstavnika.

Računica je takva da Partizan ove večeri ima dve opcije za prolaza, ali jednu jedinu obavezu, a to je da napadačkim fudbalom ide isključivo na pobedu.

Primarni cilj jeste da se obebedi prolaz, ali će se sigurno ići na prvo mesto u grupi, što Partizanu donosi samo pobeda, uz povoljan rezultat u Kelnu.

Hajde da se pozabavimo najzanimljivijom sportskom zanimacijom u Srba kada dođe do poslednjeg kola bilo kog takmičenja.

Kalkulacije

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nećemo previše dužiti, jer je situacija prično jasna i, reklo bi se, povoljna po Partizan.

Partizan će proći dalje ukoliko osvoji makar bod u Humskoj protiv češkog tima i u tom slučaju bio bi drugi bez obzira na ishod meča u Kelnu.

Za prvo mesto je crno-belima potrebna isključivo pobeda, ali i da Nica ne trijumfuje u Nemačkoj.

Tim Gordana Petrića će bez evropskog proleća ostati samo ukoliko izgubi od Slovacka, a Keln savlada Nicu na "Rajn Enerdži" stadionu.

Slovacko može biti opasan tim

Česi se definitivno ne smeju potceniti. Pokazao je to prvi meč protiv Partizana, kada su vodili 2:0 i imali igrača više (isključenjem Kristijana Belića).

Zatim je tim Gordana Petrića preokrenuo rezultat na 3:2, a pravi "rolerkoster" od utakmice zaokružen je u finišu kada su domaći ipak stigli do 3:3 i osvojenog boda.

Da Slovacko može biti opasan tim posebno se uverila Nica, koja je doživela neočekivan poraz na Azurnoj obali, takođe nakon preokreta.

To je dalo šansu Slovackom da može da se umeša u borbu za izlaz iz grupe, ali je prethodna runda i odloženi meč sa Kelnom ipak izbrisao tu mogućnost.

Na golu je nezamenljiv ove sezone Aleksandar Popović, kao i linija ispred njega: Aleksandar Filipović, Svetozar Marković, Igor Vujačić, Slobodan Urošević.

Najveća dilema je u veznom redu i to ko će uz Hamidu Traorea početi na mestu zadnjeg veznog.

Ljubomir Fejsa nikako ne pronalazi formu od početka sezone, pa su veće šanse da Kristijan Belić ponovo dobije šansu, ali uz izvesno upozorenje da ne ponovi katastrofalan start iz prvog meča i direktan crveni karton već u prvoj četvrtini susreta.

Ofanziva Partizanovog tima najbolji je i najstandardniji deo, pa će tu sigurni ostati Bibars Natho kao organizator, Fuseni Dijabate i Kvinsi Menig po krilima, te Rikardo Gomeo kao najistureniji.

Petrić nema šta da čeka

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Partizan je prošlog decembra bio u sličnoj situaciji i na jedvite jade je izvukao remi protiv Anortozisa na svom terenu (1:1), te je tako prošao u nokaut fazu.

I tada je "parni valjak" bio favorit, imao veći posed i sve na svojoj strani, ali je u poslednjim trenucima meča strepeo kada su gosti sa Kipra imali šansu da šokiraju Humsku.

Sada to ne bi smelo dozvoliti i Gordan Petrić verovatno neće ništa kalkulisati, odnosno, na teren će izvesti najjači sastav.

Reklo bi se i očekivan, imajući u vidu aktuelan momenat u sezoni i važnost meča.

I sam je priznao da ima blagu tremu što će igrati pred 18.000 dece do 14 godina, pošto Partizan odslužuje kaznu zbog dvostrukog prekida meča protiv Kelna usled bakljada.

"Biće toliko dece, za sad 18.000, voelo bih da sve prođe u najboljem redu što se tiče ponašanja i igre, kako bi ova deca zapamtila ovaj dan. Možda će neko od njih biti novi fudbaler koji će igrati za Partizan. Verujem da će mnogo njih posle utakmice navijati za Partizan", izjavio je Petrić.

Zaključak je takav da Partizan možda ima više izbora na koji način da prođe u osminu ili šesnaestinu finala, ali ima samo jednu obavezu.

Niko ne bi želeo da mu se ponovi drama kao protiv Anortozisa, a još manje šokovi poput završnih minuta protiv Augsburga ili AZ Alkmara.

Petrićev Partizan je kupio navijače ofanzivnom igrom u Evropi i njome (do prošlog kola) došao do prvog mesta ispred timova iz "liga petica".

Neka tako bude još jednom.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.