Sa Azurne obale najbolje se vidi proleće

Fudbaleri Partizana u 5. kolu grupe D Lige konferencija gostuju Nici na Azurnoj obali.

SS
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Biće to međusoban duel za prvo mesto koje vodi direktno u osminu finala trećeg po rangu UEFA takmičenja, dok će drugoplasirani imati jedan stepenik više i krenuti od šesnaestine finala.

U prvom meču ova dva rivala u Humskoj je bilo 1:1.

Zahvaljujući duploj pobedi nad Kelnom (1:0, 2:0), ali i šokantnom porazu Francuza od Slovackog (1:2), Partizan je usamljen na prvom mestu sa osam osvojenih bodova.

Nica ima pet, a Keln i Slovacko po četiri, a ova dva rivala će se u istom terminu od 18.45 boriti za ulogu "izazivača" u poslednjem kolu, odnosno, poziciju koja bi im dala nadu za prolaz u nokaut fazu.

Partizan je trenutno u najboljoj poziciji, jer osim tri boda viška i prilike da već ove večeri na "Alijanc" stadionu obezbedi mir, ima i "opciju B", a to će biti meč protiv Čeha u Humskoj 3. novembra, kada će Keln dočekati Nicu.

Partizanov momentum nije najsjajniji, uprkos odličnoj pol-poziciji, jer je raspoloženje pokvario krajnje neočekivan kiks u Mozzartbet Superligi Srbije protiv Javora (3:3).

Crno-beli su gubili 0:1, pa preokrenuli na 3:1 i imali rešen meč u nogama, ali su dozvolili da prospu nova dva boda i sada zaostaju sedam za Crvenom zvezdom, što je u srpskom fudbalu veliko kao planina.

Uz to, čelnici Partizana započeli su rat saopštenjima sa svima koji ih "popreko pogledaju", rekli bi neki sa pravom, ali i to svakako odvlači pažnju i ispumpava energiju tima pred meč sa Nicom.

"Sreća u nesreći" je luda smirenost i hladnokrvnost koju poseduje Gordan Petrić i koju obilato prenosi na igrače.

Minuti su delili Partizan od tri boda zaostatka, a zapravo ih ima sedam manje od Crvene zvezde. No, Petrića to ne uznemirava previše.

"Ne mislim da će da se vrate na staro raspoloženje i formu sa početka sezone. Mislim da su oni ušli u taj neki film da moraju da se ponavljaju. Protiv Javora se nismo ponovili, niti odigrali kako možemo. Ne verujem da će u sledećoj utakmici da se vrate na staro. U četvrtak protiv Nice je nova utakmica", reči su trenera Partizana.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Da se kucne u drvo, Petrića služi i kadrovska situacija i glavni igrači su mu konstantno na broju.

Pre svih Bibars Natho koji pokazuje da su godine samo broj, ali i Rikardo Gomeš koji igra gotovo bez pauze i predaha.

Oni će, uz Fusenija Dijabatea i Kvinsija Meniga ponovo biti u startnoj postavi, a svima će leđa čuvati, najverovatnije, Kristijan Belić uz Hamidu Traorea.

Poslednja linija ne bi trebalo da se menja iz dvomeča sa Kelnom, pa će prilaze Aleksandru Popoviću čuvati Marko Živković (Aleksandar Filipović nije otputovao u Francusku zbog povrede), Svetozar Marković, Igor Vujačić i kapiten Slobodan Urošević.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ni Nica nije u idealnom momentumu, ali bi se moglo reći da je od prvog okršaja protiv Partizana u Humskoj makar za pedalj poboljšala formu.

Lusijan Favr je vratio skupocene zvezde u tim i više ne luta toliko u izboru startne postave kao što je činio na početku sezone. Izuzev Endija Dalora koji će ponovo odsustvovati zbog povrede.

U prethodna dva kola u francuskoj Ligi 1 Nica je dva puta remizirala 1:1, s tim da je pre četiri dana bod protiv Nanta na domaćem terenu izvukla u 97. minutu iz penala.

Tek 12. pozicija i samo 13 osvojenih bodova iz 12 mečeva nikoga na Azurnoj obali ne zadovoljava, pa će se sigurno u Evropi tražiti melem za rane.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizan bi pobedom sve rešio, dok bi podela bodova protiv Nice omogućila da remi protiv Slovackog u poslednjem kolu garantuje prvo mesto bez obzira na ostale rezultate u grupi D.

Poraz bi, pak, sve zakomplikovao, ali taman toliko da sve pred poslednju rundu bude u potpunosti otvoreno.

Prema svim procenama, pre svih kladioničarskim, takav ishod je najizvesniji, posebno ako Favr izvede najjači sastav.

Ali, Nica se jednom već opekla protiv Čeha, pa će sada i u "jogurt da duva". Uostalom, pitajte Keln da li je Petrićev Partizan za bilo kakvo potcenjivanje.

Ofanzivno potentni crno-beli će znati da iskoriste svaku šansu, samo je potrebno da i odbrana to isprati i ne dozvoli lake golove kao u prvom meču protiv Nice, odnosno, protiv Javora pre nekoliko dana.

Ako Partizan ponovo izdanja protiv Kelna, čemu se sada svi sa razlogom nadaju, sa Azurne obale moglo bi kristalno jasno da se vidi još jedno evropsko proleće.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu