Partizan na skeneru B92.net: Petrićev doktorat zahvaljujući strancima

Ako je neko sumnjao da je Partizanova pobeda u Kelnu bila slučajnost, posle revanša u Beogradu jasno je da to nije tako.

SS
Podeli
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Partizan je i u revanšu nadigrao "jarčeve", i to kao da je na drugoj strani bio osrednji tim iz drugog kola kvalifikacija nekog evropskog takmičenja, a ne jedan stabilan bundesligaš.

Gordan Petrić je još jednom nadmudrio kolegu Stefana Baumgarta i uz pomoć fantastičnog napadačkog korpusa potpisao svoj doktorat od kako se opredelio za trenerski posao, a tek od pre koji mesec je šef struke na visokom nivou.

Ponovo je promenio formaciju i opet zbunio rivala, a išlo mu je na ruku da još jednom rano postigne pogodak.

Međutim, sada je razlika bila u tome što Partizan nijednog momenta nije paničio i branio se u krilu svom golmanu, već je išao po drugi gol i do njega došao na vreme, te je vrlo rutinirano priveo meč kraju.

Zbog toga je na kraju dobio ovacije celog stadiona i skandiranje njegovog imena, što se u Humskoj nije desilo od Marka Nikolića i "tanga smrti" 2017. godine.

I ovog puta smo analizirali pojedinačan učinak svih igrača Partizana, kao i šefa stručnog štaba.

Golman i odbrana

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Aleksandar Popović – Kao da je onom odbranom u 97. minutu u Kelnu ulio strah napadačima bundesligaške ekipe da bi uopšte mogle da ga savladaju. Ove večeri gotovo da nije imao pravog posla, ali kompletna uigranost i homogenost odbrane podjednako je njegova zasluga kao i štopera ispred njega.

Aleksandar Filipović – Još jednom je kao defanzivniji bek dobio šansu ispred Marka Živkovića i to se ponovo pokazalo boljom opcijom. Uz pomoć Dijabatea je u potpunosti zatvorio desnu stranu i onemogućio bilo kakav vid prolaza "jarčevima".

Svetozar Marković – Za razliku od pojedinih utakmica sa početka evropske sezone, Sveta je protiv najzvučnijeg tima u grupnoj fazi odigrao kao mator. Posle gola i doktorske partije na "Rajn Enerdži" stadionu, u Humskoj je bio možda još bolji, sa nekoliko izvanrednih intervencija koje su bile kao zid za ofanzivce Kelna.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Igor Vujačić – Dan pre utakmice dao je intervju za B92.net u kom je rekao da ga inspirišu velike utakmice i da su mu najbolje dve ove sezone bile protiv Nice u Beogradu i Kelna u Nemačkoj. Možda je bilo sumnje oko toga, ali taj svoj stav potvrdio je na terenu večeras, a ujedno i demonstrirao da sa Markovićem čini sve uigraniji i bolji tandem. Sjajno su se dopunjavali i pokrivali jedan drugog, te na taj način sakrivali greške obojice.

Slobodan Urošević – Više nije nikakva novost da kapiten Partizana igra sjajno u odbrani, a u tom stilu odigrao je i ove večeri. S tim da je imao i pasove koji su podsećali na Nathove u poslednjoj trećini, kao kada je iza leđa odbrane proigrao Meniga u nadoknadi prvog dela, a on potom pogodio prečku.

Vezni red i napad

Hamidu Traore – Odličan posao odradio je Traore, još jednom, baš kao i u Nemačkoj pre sedam dana. Bilo ga je na svakom delu terena, uvek stajao iza lopte i iza igrača koji, po pravilu, nije imao šansu da prođe iza njega.

Kristijan Belić (do 61. minuta) – Počeo je nesigurno, pa se kasnije stabilizovao, ali utisak na svakoj utakmici kvare njegovi pogibeljni startovi. Zbog jednog takvog je i ovaj meč završio sa "žutim znakom" pored svog imena. Ali, kada se kreacija jedne bundesligaške ekipe svede na minimum, onda je njegovo bitisanje ovih sat vremena na terenu imalo osnova.

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

Bibars Natho – Izraelac sa srpskim pasošem još jednom je zaslužio prelaznu ocenu. Iako nije imao gol ili asistenciju, svojom energijom je povezivao linije tima na izuzetan način. Iz lože stadiona u Humskoj moglo se videti kako je komandovao saigračima kako da se kreću i u kom momentu da izvrše presing na poslednju liniju protivničkog tima, što je u startu "seklo" napade Kelna i držalo ih daleko od Partizanovog gola.

Fuseni Dijabate – Kada je na samom startu provukao loptu kroz noge Pedersenu, Humskom su se prolomili uzdasi i odjeknuli mnogo dalje od Autokomande. Najavio je da je raspoložen, a onda mu je Hibers u 15. minutu servirao zicer koji je fudbaler iz Malija pretvorio u vodeći pogodak. Ono što je najbolje kod Dijabatea, njegova produktivnost se ne završava na jednoj strani terena, već je ponovo bio veoma koristan i u defanzivi, u velikoj meri pomagavši Filipoviću.

Kvinsi Menig (do 70. minuta) – Čak tri dobre šanse je imao Holanđanin i ponovo nije dao gol. Nije imao ni sreće, pošto je u nadoknadi prvog dela prečka zaustavila njegov sjajan potez i prijem pre šuta, a u dva navrata je bio izblokiran. Dobar posao je odradio i u odbrani, ali mu se ovog puta nije vratilo na drugoj strani terena. Neće zbog toga mnogo žaliti, više ima pluseva nego minusa pored njegovog prezimena.

Rikardo Gomeš (do 76. minuta) – Čekao je pravu šansu i dočekao je u 52. minutu. Kao poručenu je dobio "sveću" pravo na glavu na petercu, a onda je gotovo ceo stadion znao da će dobiti taj vazdušni duel što se i desilo. Dobio ih je još dosta tokom susreta, ali znatno dalje od gola, što je evidentno bio plan Kelna – da najboljeg inostranog strelca u istoriji Partizana oteraju što dalje od gola. Ipak, desio se taj jedan momenat u kom je Gomeš pokazao klasu i samo to se pamti.

Izmene

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

Ljubomir Fejsa (od 61. minuta) – Van očekivanja, dobio je priliku na terenu pola sata pre kraja umesto Belića kome je "visilo" isključenje, a i požalio se na bolove. Evidentno je da još uvek muku muči sa povredom, u nekoliko navrata je previše kasnio za igračem koga čuva, a onda je već u 80. minutu, ponovo zbog povrede, završio meč.

Patrik Andrade (od 70. minuta) – Za 20-ak minuta stigao je da u 84. minutu spreči gol Kelna koji bi uneo dramu u završnicu.

Andrija Pavlović (od 76. minuta) – Nedovoljno na terenu za veću ocenu, ali raduje što ga Petrić sve češće uvodi u takmičarski ritam posle povrede sa kojom je došao letos.

Trener

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

Gordan Petrić – Rekao je u najavi utakmice da će igrači igrati za sebe i svoje porodice, ali biće da su igrali i za publiku koja se okupila ove večeri u Humskoj. Oko 15.000 navijača je moglo da vidi Partizan koji napada, koji ne paniči kada mora da se brani i koji u svakom trenutku zna šta želi. To je novina u Humskoj i zato je Petrić dobio ovacije na kraju utakmice, kao i ceo tim. Taktički je perfektno pripremio meč i znao kada da izvrši presing na poslednju liniju, a kada da im prepusti prostor i sačeka ih na pravom mestu. Nema šta, ovo će biti njegov doktorat koji će se prepričavati, ali što je u ovom momentu za Partizan najvažnije, u potpunosti će moći da se okrene domaćem prvenstvu i jurnjavi za Zvezdom u šampionskoj trci.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu