Partizan na skeneru B92.net: Dajte nam još Dijabatea!

U 21.02 svi su mislili da se Partizanu sprema nova košmarna noć, ali je utisak negde oko 23.00 značajno drugačiji.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Opet su crno-beli dozvolili sebi "luksuz" da krenu iz minusa i da, vrlo verovatno, sebe uskrate za jedan veliki skalp.

Da je bilo malo više koncentracije od prvog sudijskog zvižduka, Nica bi sigurno pala, jer je Partizan u drugom delu igrao kao da se vrednost njegovih igrača meri sa devet cifara.

Nema diskusije da je ovo bilo najbolje izdanje Partizana ove sezone, a junak je Fuseni Dijabate za koga ne bi bilo iznenađenje da mu u narednom periodu stigne pozivni mejl sa Azurne obale.

Konstatovali smo da je sa njim Partizan neuporedivo bolji, a da je njegova asistencija Rikardu Gomešu završila u mreži, utisak bi bio višestruko bolji.

Osim njega, pohvale zaslužuje i Hamidu Traore, kao i oba beka koja, utisak je, igraju ovih dana na maksimumu svojih mogućnosti.

Njihov, ali i učinak svih igrača, uz trenera Gordana Petrića, analizirali smo u skeneru B92.net:

Golman i odbrana

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Aleksandar Popović – Već posle 90 sekundi je morao da vadi loptu iz mreže, što je sigurno i njemu uticalo na moral. Kasnije nije imao mnogo prilika da se iskaže, ali je u 64. katastrofalno cenio loptu i bio miljenik fortune jer mu se posle njegove očajne procene lopta od stative vratila na ruku.

Marko Živković – Ustalio se na desnom boku kao mnogo bolje rešenje nego Aleksandar Filipović u prvenstvenim utakmicama, ali ni protiv tima iz Lige 1 nije bio inferioran na desnom boku. Njegovi korneri uvek su bili potencijalna opasnost, pa čak i pored štopera kao što su iskusni Dante i skupoceni Todibo.

Svetozar Marković – I ranije smo pisali da on nije igrač koji može da isprati "veći stepen prenosa" i brzinu na ovakvom nivou, a to se potvrdilo još jednom. Iako su izostali Endi Dalor, Ros Barkli i Eron Remzi, mladi Rumun Rares Ilie, Nikolas Pepe i Gaetan Labord bili su dovoljno silni da ih Sveta Marković ne isprati. Na pad samopouzdanja jeste uticao i očajan početak i gol u drugom minutu, gde je kolektivno cela odbrana pala na ispitu.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Igor Vujačić – Slično kao Marković. U pojedinim situaijama početnički je grešio, promašivao lopte, što na ovom nivou ni pod tačkom razno ne sme da se događa. A u njegovom opusu to je redovno. Kao recimo u 57. minutu kada je u stilu Nikole Žigića spustio loptu Pepeu na noge i opasnu kontru.

Slobodan Urošević – Igra kapitena Partizana u ovom susretu može se podeliti u dva dela. Defanzivno je bio skroz korektan i nije dozvoljavao Alžircu Hičamu Budauiju da mu na bilo koji način pripreti, ali je u napadu ostao nedorečen. Po prvi put je za saradnika dobio Patrika Andradea na levoj strani i njih dvojica nisu uradili ništa što bi za rezultat dalo opasnu priliku ili čak gol. Ali kada se posle kornera našao na petercu, ukazala mu se sjajna prilika za kojom će žaliti. Ipak, borbenost mu se ne može osporiti i deluje da je kapitenska traka daleko podigla lestvicu njegovog kvaliteta i maksimuma.

Vezni red i napad

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Ljubomir Fejsa – Postoje oni igrači kod kojih se ne statistički ne vidi učinak, a ima i onih (kod kojih se to možda vidi kroz dodavanja) koji zapravo uopšte nemaju nikakav učinak. Takav je ove večeri bio Ljubomir Fejsa, ali ne samo ove, već nekoliko evropskih mečeva unazad. Kao da ima zabranu da gleda unapred i odigra pas kroz protivnički vezni red. Prvi put kada je izašao napred i izvršio pritisak u finišu, Nica je lako izgubila loptu na svojoj polovini. Ali, za bilo kakav bolji utisak nedostajalo je mnogo više takvih situacija.

Hamidu Traore (do 78. minuta) – Kada je potrebno da se uđe u snažan duel, tu je prvi. Ali, kada treba odigrati pravi pas, tu je često bio kritičan. Sve do 70. minuta kada je "pirlovski" izbacio Dijabatea, a on poslužio Rikarda za šansu utakmice. Imao je Traore i par pokušaja sa distance, ali dosta loših. U svakom slučaju je bolji od Fejse, koji napred gotovo da nikad ne gleda, a tome svedoči i veliki aplauz prilikom izlaska iz igre.

Bibars Natho – Navikli smo na bolje njegove partije. Igra na poziciji koja mu odgovara i ima solidnu saradnju sa Dijabateom i Gomešom, a to se najbolje videlo kod izjednačujućeg pogotka. Rikardo mu veruje i vratio mu je povratan pas, a onda je prosledio ka Dijabateu, izbacio veći deo odbrane i epilog je bila majstorija bivšeg Šmajhelovog saigrača iz Lestera.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Patrik Andrade (do 67. minuta) – Ovog puta dobio je zadatak da igra kao levo krilo, što je takođe potpuno nova uloga i u njoj se nije dobro snašao. Jednostavno, svi kvaliteti koje poseduje tu nisu mogli da dođu do izražaja. Stoga to ne može ni da se pripiše njemu, već treneru koji bi morao da zna kako da iskoristi sve kvalitete svojih fudbalera.

Fuseni Dijabate – Bilo je komentara u loži Partizanovog stadiona da bi komotno mogao da zameni crno-beli sa dresom Nice i da za mnogo veći novac igra u "ligi petice". Odskakao je kvalitetom, maltretirao odbranu gostiju i solo-prodorom kreirao najbolju šansu u finišu prvog poluvremena, ali nije bilo sreće da se lopta nađe u mreži. Ne preterujemo kada kažemo da je Partizan sa njim za barem 30 odsto bolji tim. To smo zapisali početkom drugog dela, a onda je usledio gol koji ga je apsolutno krunisao u trenutno najboljeg igrača Partizana. Šteta je što mu je propala asistencija Gomešu za pobedu.

Rikardo Gomeš – Dosta duela sa Danteom je dobio u prvom poluvremenu, nekoliko lopti mu oteo i stvarao konstantan pritisak. Ponovo će se, kao u "večitom" derbiju pamtiti kao tragičar, jer je promašio najbolju šansu za pobedu. Još bolju od one protiv Crvene zvezde. Uprkos tome što je izostao gol, primetna je sve bolja saradnja sa Dijabateom i Nathom, a to samo može da raduje.

Izmene

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Aleksandar Lutovac (od 67. minuta) – Dosta agilan po ulasku u igru, verovatno na krilima izjednačenja i "mirisa krvi" da bi moglo da dođe do preokreta. U 83. minutu je njegov prizeman centaršut mogao i da dovede do toga, ali je Nica imala sreće.

Samed Baždar (od 79. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Trener

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Gordan Petrić – Već je postao šablon da Partizan pod njim mora katastrofalno da otvori utakmicu, a onda da se razigra i, ne samo izbegne poraz, već žali za pobedom. Onda dođe čoveku da se zapita zašto svaki puta mora da se krene iz minuusa i hoće li se išta uraditi tim povodom. Ono što je veoma pozitivno, jeste trka i energija sa kojom crno-beli igraju u poslednje vreme, a koja je u ozbiljnom delu utakmice učinila da Nica izgleda potpuno inferiorno. To u isto vreme i raduje, ali i ostavlja prostor za žal, jer je bila nikad bolja prilika da se na pleća obori tim iz "lige petica". Čekaće se još na to, ali se sada slobodno može konstatovati da Partizanova "kriva" forme je u primetnom usponu.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu