Partizan počinje 13. evro jesen – iz Češke se vidi proleće

Utakmicom protiv Slovackog u Češkoj fudbaleri Partizana otvaraju 13. nastup u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

SS
Podeli

* Crno-bela jesen: Bundesligaš, Francuzi od 250 miliona i enigma iz Češke

To je rekord u srpskom fudbalu, budući da se grupne faze pod okriljem UEFA igraju od sezone 1992/1993 kada je ustanovljen aktuelni format Lige šampiona.

Kasnije je Kup UEFA u sezoni 2004/2005 sistem eliminacije zamenio jednokružni grupni sistem, a od prošle sezone je uvedena i Liga konferencija koju Partizan igra drugi put.

Do sada se u Humskoj dva puta igrala Liga šampiona (2003. i 2010. godine), uz čak devet učešća u grupnoj fazi Lige Evrope, redovno od 2009. do 2017. godine, kao i poslednji put 2019. kada se desio čuveni AZ Alkmar u Hagu.

Ovog puta, Partizan će u grupi Lige konferencija igrati protiv rivala koji bi komotno mogli da se nađu i u Ligi Evrope, a to su bundesligaš Keln, skupoceni tim Nice i nimalo slab "izazivač" iz senke, Slovacko.

Upravo u češkom mestu Uhereške Hradište "parni valjak" će zaigrati na stadionu "Miroslava Valenti" kapaciteta 8.121 mesta, gde pritisak sa tribina ne bi trebalo da bude problem.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

U samom dvomeču Partizan jeste bolji i bio bi favorit za prolaz, ali za ovaj prvi meč teško je reći da li se izabranicima Gordana Petrića sme dodeliti takav epitet.

U pitanju je ekipa koja je tek dve sezone u najvišem rangu češkog fudbala i čija je ukupna vrednost igrača manja od 9.000.000 evra.

Trenutno je tek osma na tabeli domaćeg šampionata sa devet bodova iz sedam odigranih utakmica i ne zna za pobedu u poslednje tri utakmice. Ima čak sedam bodova manje od vodećeg tandema Slavija Prag-Viktorija Plzenj.

Slovačko je sezonu počelo u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali su naišli na Fenerbahče i relativno lako su ispali sa 3:0 u Istanbulu i 1:1 u Uhereške Hradištu.

Potom je usledio dvomeč protiv švedskog AIK-a gde su u prvom meču slavili sa 3:0, a onda isto učinili i u gostima 1:0.

U ekipi Martina Svedika nema zvučnih imena, a ističe se samo nekadašnji reprezentativni štoper Češke, 37-godišnji veteran Mihal Kadlec.

Sa druge strane, Partizan stiže u najboljem momentumu ove sezone, posle najubedljivije pobede u sezoni nad Kolubarom – 5:1.

Od dolaska Gordana Petrića crno-beli ne znaju za poraz, a dva remija upisana su na Malti protiv Hamruna za ulazak u grupnu fazu i u "večitom" derbiju gde su u drugom poluvremenu možda čak i zaslužili trijumf.

Petrićeve bilo kakve promene još uvek su teško uočljive u samom sistemu i stilu igre, ali bi se moglo govoriti o boljem psihološkom momentu igrača, nakon što ih je razorio loš početak sezone pod Ilijom Stolicom.

Pomenuti meč sa Kolubarom bio je prvi u kom nije bilo praznih minuta, kao što je bio slučaj u svakom prethodnom duelu, a posebno derbiju sa Crvenom zvezdom gde je od izlaska na teren, pa u prvih pola sata, plašljivi Partizan bio na konopcima.

U nastavku je pokazana reakcija, što je za pohvalu, a kada se na taj boljitak nadoveže smanjena razlika u prvenstvu i još kada bi se pobedom krenulo u Ligi konferencija, promolili bi se poneki zraci sunca i iznad Humske ulice.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Petrić ponovo na raspolaganju nema Andriju Pavlovića (i dalje nije jasno kako je mogao nespreman i povređen da prođe lekarske preglede), te Danila Pantića koji se polako vraća posle teške povrede u januaru, kao i Kvinsija Meniga.

U tim se vraća Aleksandar Filipović, ali je za očekivati da će Marko Živković zadržati prednost na desnoj strani, kao što je na levoj neprikosnoven kapiten Slobodan Urošević.

Tu opet dolazimo do sve češće dileme pred svaki meč – da li će se krenuti sa dvojicom ili trojicom štopera. Uz izostanak Meniga, deluje da je bliži drugoj opciji, sa jačim bedemom pozadi uz Svetozara Markovića, Igora Vujačića i Sinišu Saničanina.

Ispred će pokušati da sredinu terena drži tandem sa "večitog" derbija, Hamidu Traore i Kristijan Belić, dok je Ljubomir Fejsa daleko van forme.

Ispred njih je ponovo mesto rezervisano za Bibarsa Natha, koji bi mogao da bude iks faktor, a u napadu će pokušati za golove da se pobrinu Fuseni DIjabate i Rikardo Gomeš, strelac het-trika pre četiri dana u Lazarevcu.

Nije za očekivati da će Partizan napasti od prvog minuta, kao što nije ni u derbiju protiv Zvezde, iako je svestan da bi mu pobeda omogućila mnogo lakši život u nastavku sezone.

Česi su fizički veoma jaki i tu će potrošnja sigurno biti ozbiljna, pokazali su to ovogodišnji dueli protiv Sparte iz Praga, pa će po Petrićevom "oprobanom" receptu čekati šansu za presudni gol.

Svaki tim koji se sa ovog gostovanja ne bude vratio sa tri boda, u konkurenciji Kelna i Nice, biće u minusu, pa se zato može reći da se iz Uhereške Hradišta vidi proleće u Evropi.

Otuda je važnost ovog meča, koliko god to nekome prerano zvučalo, zaista velika.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu