Srbija na skeneru B92.net: Kad kazaljka uđe u crveno

Fudbalska reprezentacija Srbije neslavno je otvorila novi nastup u Ligi nacija, porazom od Norveške u Beogradu (1:0).

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Na polupraznom stadionu "Rajko Mitić" Srbija poraz nije zaslužila, ali isto tako nije bila na potrebnom nivou da se savlada osrednja selekcija iz Skandinavije, bez obzira da veliku zvezdu i strelca jedinog pogotka Erlinga Halanda.

Iako se takav ishod nije očekivao, niti iko može da bude zadovoljan njime, postoje razlozi koji su doveli do prvog neuspeha Dragana Stojkovića Piksija u zvaničnim utakmicama na klupi "orlova".

Mogu se tražiti na nekoliko strana, a prvi i osnovni mogao se naslutiti još pre početka ovog ciklusa, obzirom na momenat u sezoni, ili pauzi između nedavno završene i sledeće koja čeka iza ugla.

Svi igrači koji su se u četvrtak uveče našli na terenu, iza sebe imaju izuzetno naporne sezone, a bez želje da omalovažimo trijumf Norvežana, niti branimo poražene srpske igrače, činjenica je da su oni imali više fudbalera u većim klubovima i sa znatno dužim sezonama.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Najviše se to videlo na primeru Filipa Kostića, najboljeg igrača Lige Evrope, koji je u Beogradu dobio ovacije publike na početku, upravo zbog osvojenog trofeja pomenutog takmičenja.

Ali, Kostić tu podršku nije materijalizovao na terenu, već je bilo primetno da je bio izrazito umoran i da noge nisu htele da slušaju.

Njemu iza leđa pao je odlučujući gol Norvežana, a na drugoj strani terena bio je inferioran i bez ikakvog doprinosa.

Kazaljka je kod njega najviše otišla u crveno.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Slično je bilo i sa Dušanom Tadićem, kao i Sergejem Milinković-Savićem, čija je kreativnost bila svedena na minimum. Kako zbog umora, tako i zbog defanzivno perfektno postavljene taktike Norvežana.

U pojedinim momentima utakmice činilo se da na drugoj strani terena stoji Inter iz 2010. godine, a da je na klupi Žose Murinjo, a ne Stole Solbaken, tvorac još jednog defanzivnog trijumfa baš u stilu "gospodina posebnog".

Reprezentativci Srbije u prvom poluvremenu jalovo su napadali uglavnom preko desne strane i možda jedinog svežeg igrača Darka Lazovića, čiji su svi centaršutevi bili sa lakoćom otklonjeni i ostali su bez šuta u okvir gola.

U drugom delu susreta Dragan Stojković je pokušao kvantitetom da popuni kazneni prostor Norveške i Luka Jović jeste uneo nemir ispred gola Orjana Nilanda.

Imao je šansu odmah po ulasku na teren, potom još bolju nakon promašene lopte Lazovića, a zatim je i udarac SMS-a zaustavio čuvar mreže Norveške.

U završnici lopta jeste fijukala kroz kazneni prostor, sudija Račkovski odbijao je da pogleda VAR kod nekoliko traženih penala, a kada je bilo potrebno, željene energije sa tribina – nije bilo.

Prilično tužno je bilo videti pozorišnu publiku u Beogradu (kako smo primetili, mahom pristigle iz unutrašnjosti) koja je tek u 80. minutu istinski i gromoglasno povikala "Srbija, Srbija".

Aleksandar Mitrović takođe je obeležio sezonu za nama obaranjem rekorda Čempionšipa sa 43 postignuta gola i plasmanom u Premijer ligu sa Fulamom, ali i on je delovao prilično prazno.

Osim svežine, najboljem strelcu u istoriji nacionalnog tima Srbije nedostajalo je gledalaca na tribinama, kojih je bilo tek nekoliko hiljada. I nije skrivao razočaranje zbog toga.

"Očekivali smo više navijača, ali eto izgleda da kako god da igramo i kakve god rezultate da beležimo, neki ljudi to ne cene i ne poštuju“, ogorčeno je zvučao Mitrović.

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

I zaista, kada se podvuče crta, nije se šta moglo zameriti istim onim igračima koji su celu naciju obradovali pobedom nad Portugalijom za direktan plasman na Mundijal.

Jednostavno, ostalo je vrlo malo goriva u rezervoaru i sada je na selektoru da proceni ko ga ima više.

"Delovali su svežije i lakše se kretali. Mi smo pokazivali umor i sporost, što otežava kada želite da razvijete igru. Drugi deo utakmice bio je daleko bolji u našu korist, možda smo nezasluženo izgubili", rekao je Stojković posle utakmice i dodao:

"Ovo je tek početak mini turnira, ima vremena da se isprave greške. Ostajemo pozitivni, nemam šta da zamerim igračima, pokazali su veliko htenje i želju da dodju do gola. Ali ponekad ispadne ovako, bez šansi dođete do gola, a nekad imate mnogo šansi i završi se kao večeras".

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

Sledeća je Slovenija, autsajder u grupi 4 "B" divizije Lige nacija, koja dolazi u Beograd bez najboljeg igrača Josipa Iličića, ali sa bedemom na golu, "hobotnicom" Janom Oblakom.

"Vrlo brzo ide naredna utakmica, nema šta da se kalkuliše. Moramo da pokažemo ovo lice iz drugog poluvremena, taj stil igre i verujem da će se neka od šansi pretvoriti u gol. Idemo na pobedu, potrebna su nam tri boda", rekao je Stojković.

Slovenci su na startu u Ljubljani lako poklekli protiv Švedske koja je odnela trijumf rezultatom 2:0.

Strelci su bili Emil Forsberg iz penala u 39. i Dejan Kuluševski u 88. minutu.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Vredi spomenuti da je debi u "A" reprezentaciji Srbije upisao Strahinja Eraković i dobio veliki aplauz prilikom ulaska u igru.

Mnogo više aplauza tokom meča zaslužio je Strahinja Pavlović, verovatno najbolji pojedinac "orlova" koji je unosio najviše energije svojom borbenošću i klizećim startovima..

Međutim, nedovoljno da se "zarazi" ceo tim.

Možda će neki novi igrači sa klupe to uspeti protiv Slovenije, kao recimo Nemanja Radonjić koji je tako nešto nagovestio sa par probijanja po levoj strani u finišu.

Da reši tu enigmu ostavićemo u amanet selektoru Stojkoviću, a na ljubiteljima fudbala u Srbiji je jedina odgovornost da se ne obrukaju ponovo i da u nedelju od 20.45 dođu u znatno većem broju.

Za bolje sutra, za Katar.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu