Partizan na skeneru B92.net: Deja vu

Finale Kupa Srbije dalo je konačan odgovor ko je između Crvene zvezde i Partizana ove sezone bio bolji.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Nakon osvojene Superlige Srbije, Zvezda je drugu godinu uzastopno kompletirala "duplu krunu" i to svaki put u direktnim duelima protiv najvećeg rivala.

I kao što to treneri i igrači vole da kažu, derbije odlučuju detalji i pojedinci, a još jednom su oni bili na crveno-beloj strani.

Crno-beloj strani ostaje da žali što joj 98 osvojenih bodova u prvenstvu nije bilo dovoljno, kao i da se zapita zbog čega i ovog puta, osim majstorije Slobodana Uroševića, nije bilo više tih detalja i majstorija na njihovoj strani.

I ovog puta smo se kroz B92.net skener osvrnuli na učinak aktera ove utakmice.

Golman i odbrana

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Nemanja Stevanović – Nema mu se šta prigovoriti kod oba gola Crvene zvezde, jer je magija Kataija bila prevelika i za mnogo bolje golmane od njega. Na drugima je krivica što je najbolji Zvezdin igrač uopšte dolazio u situaciju da ga ugrožava, čak i glavom u nekoliko navrata.

Aleksandar Miljković – Ove sezone je često bio kritikovan, ali svidelo se to mnogima ili ne, bolju opciju ove sezone Partizan nije imao na desnom boku. Posebno u utakmicama u kojima je potrebno defanzivno zatvoriti taj deo terena. Bio je žrtva rezultata i već u poluvremenu je zamenjen.

Nemanja Miletić – Do 72. minuta je bio sasvim korektan i dobijao je većinu duela, ali će imati tu nesreću da će svi iz crno-belog tabora posle utakmice uprti prstom baš u njega. Na ozbiljnom nivou onakve greške kod drugog gola Kataija jednostavno su nedopustive i to je cenu koju će skupo platiti i on i Partizan.

Igor Vujačić – Ovo je sezona u kojoj je fudbalski sazreo i, verovatno se, afirmisao za veće izazove. Međutim, nije štoper po svačijem ukusu i zbog toga postoje oprečna mišljenja o njegovim kvalitetima. U ovom finalu se nije previše isticao, a moglo bi se reći da je korektno obavio svoj posao. I ništa više od toga.

Slobodan Urošević – U prvom poluvremenu pomalo odsutan, kao i situaciji kada se njemu i Vujačiću iza leđa izvodi aut i Ohi izbija sam ispred golmana, ali i sve to pada u drugi plan nakon njegovog gola u 61. minutu. Još jednom je pokazao da ima sjajan udarac i da bi mu trebalo omogućiti da češće iz drugog plana dobija situacije da ugrozi protivničkog golmana. Setimo se samo pogotka u Belgiji.

Vezni red i napad

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Saša Zdjelar – Odigrao je veliki broj derbija, i na ovom je izgarao do kraja, ali još jednom je pognute glave napustio najveći srpski stadion. Bez trofeja završava još jednu sezonu i, verovatno karijeru u Humskoj, a može da žali što nije igrao u nekoj boljoj ekipi Partizana.

Marko Jevtović – Igru je napustio posle samo 25 minuta, verovatno zbog povrede. Do tada smo, generalno, gledali, nezanimljiv duel i ispitivanje snaga, a samo minut kasnije je utakmicu otvorio Aleksandar Katai.

Lazar Marković – Kapiten Partizana bio je agilniji nego inače u "večitim" derbijima, a daleko od toga da je uspevao da pravi razliku kao što je nekada i što ga je odvelo čak do Liverpula. Posle nešto manje od sat vremena se "izduvao" i zamenio ga je Bibars Natho.

Miloš Jojić – Kao što smo najavili, ponovo je dobio "ključeve tima" u ruke i – ponovo je podbacio. Bio je primetan nedostatak kreativnosti u ekipi Partizana u uvodnih 25 minuta, a potom je Jojić vraćen unazad da popuni mesto zadnjeg veznog, gde je do tada bio Marko Jevtović.

Kvinsi Menig – Puno započeo, malo toga doprineo ekipi Partizana. Brzinom je cepao defanzivni blok Zvezde u nekoliko navrata, ali uvek mu je falio završni pas i realizacija do tada urađenog. Kao stranac i igrač iz holandske škole, očekivalo se da će više doneti svojim dolaskom.

Rikardo Gomeš – Još jednom je vojevao rovovske bitke sa Dragovićem i Erakovićem, koji su ga "zatvarali u džep" u prvom, odnosno, drugom prolećnom derbiju. Ni u ovom finalu Kupa se nije naigrao, jer su Zvezdini štoperi očigledno pronašli recept kako da obuzdaju najboljeg strelca šampionata.

Izmene

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Filip Holender (od 25. do 78. minuta) – Njegov ulazak sredinom prvog poluvremena sigurno nije bio planiran, a svakako jeste bio iznenađenje da on uđe i promeni početnu koncepciju i taktiku. On je zaigrao na krilu, Jojić se vratio na mesto zadnjeg veznog igrača, a Menig je ušao u sredinu. Mađarski reprezentativac nije doprineo ničim što bi bilo vredno pomena iz ovog susreta. Zato je utakmicu i završio na klupi, jer ga je od 78. minuta zamenio Marko Milovanović.

Aleksandar Lutovac (od 46. minuta) – Ušao je na poluvremenu kao daleko ofanzivniji bek i to je rezultat dalo već posle 15 minuta. Centrirao je u 61. minutu, istina loše i na drugu stativu, ali je imao sreće da lopta "sedne" Uroševiću na levicu i tako je upisao asistenciju. Osim toga, njegova produktivnost nije bila dovoljna za veću razliku na terenu.

Bibars Natho (od 59. minuta) – Najavljeno je da ima problema sa povredom i da ne može da krene od starta, a igrao je i izgledao na teren baš tako, kao da mu nešto fali. Neko će reći da je to svežina, neko brzina, neko kvalitet... Možda je od svega po malo, pa zato ni ovog puta nije zaslužio prelaznu ocenu.

Marko Milovanović i Nemanja Jović (od 78. minuta) – Ušli su kao poslednja nada da se bilo šta promeni, ali nije bilo puno vremena za to.

Trener

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Aleksandar Stanojević – Kada se vratio u Partizan, prva asocijacija navijačima Partizana bila je njegova "specijalnost" da redovno dobija najvećeg rivala, ali posle sedam "večitih" derbija u dve godine i pet poraza uz samo tri postignuta gola, doživeo je čak da mu navijači Zvezde skandiraju "Stanoje, ostani". Ponovo nije bila jasna ideja sa Jojićem kao najkreativnijim igračem, pa njegovo vraćanje nazad posle 25 minuta, tumbanje kompletnog veznog reda... Mnogo toga fali ovoj ekipi crno-belih, od kreativnih igrača na sredini terena, preko defanzivaca koji će biti do kraja sigurni i konstantni u svakom meču, pa do napadača koji će promeniti tok susreta kada ne ide Rikardu. A definitivno mu nije išlo i duelima protiv Zvezde ove sezone, najblaže rečeno. Mnogi će reći da fali i trener koji, ako ništa drugo, može da trgne ekipu i preokrene meč u svoju korist. Stanojević to ove sezone nije bio, ni protiv Zvezde, ni protiv Fejenorda, pa ni Flore, Napretka, Čukaričkog...

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu