Zvezda za potvrdu dominacije, Partizan za utehu

U četvrtak se od 18.00 na stadionu "Rajko Mitić" igra finale nacionalnog Kupa Srbije između Crvene zvezde i Partizana.

SS
Podeli
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

* Stanković produžio ugovor sa Zvezdom!

Drugu godinu uzastopno ovi timovi sastaće se na istom mestu u borbi za isti trofej, a braniće ga izabranici Dejana Stankovića.

I ove godine situacije je ista kao i prethodne, jer "večiti" u ovaj meč ulaze u različitim raspoloženima – Zvezda četiri dana nakon proslave pete uzastopne titule šampiona Srbije, a Partizan sa velikim razočaranjem jer je ispustio pet bodova prednosti i nastaviće da gleda u leđa najvećem rivalu.

Finale Kupa Srbije:
18.00 Crvena zvezda – Partizan

Stadion: "Rajko Mitić"
Sudija: Miloš Milanović

Zvezda je uvertiru u utakmicu napravila u sredu produžetkom ugovora sa trenerom Stankovićem do 2025. godine.

"Zvezda daje obavezu da budeš pravi. Tako će biti i ovog puta. Da, sezona je bila teška, iscrpljujuća, na momente si bio sateran uza zid, taj stres smo izneli junački“, rekao je Stanković i dodao:

"Sigurno da su igrači umorni, ali imaju problem što imaju ludog trenera koji ne odustaje, koji ne želi to da prihvati kao razlog. Momenat za slavlje je bio, prošao i očekuje nas mnogo jaka važna utakmica, a to je derbi“.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

* Stanković: Igrači su umorni, ali problem je što imaju "ludog" trenera VIDEO

Ako je bilo sumnji oko Stankovićevog umeća u velikim utakmicama, posebno nakon što je u polufinalu Kupa pre dve godine izgubio od Sava Miloševića (1:0), u poslednje vreme je ozbiljno popravio učinak u najvećim utakmicama.

Ostvario je dve pobede, uz četiri remija, od kojih je jedan na kraju završen pobedom posle penala, a poslednji je praktično označio osvajanje titule

Ali, stoji činjenica da nema nijedan poraz od Aleksandra Stanojevića.

Partizanov strateg, pak, ozbiljno je pokvario svoj učinak i nestao je epitet "specijaliste" za utakmice "večitog" derbija.

* Stanojević: Ko je u VAR sobi? Je li to normalno? VIDEO

Za 540 i kusur minuta njegov tim uspeo je da postigne samo dva pogotka protiv najvećeg rivala.

U svoju odbranu, ističe da je ovo peti derbi koji će se igrati na popularnoj "Marakani“, a takođe je apostrofirao sudije koje će u finalu biti zadužene da dele pravdu, kako na terenu, tako i iz VAR sobe.

"Prethodne konferencije su bile plod razočaranja zbog stvari koje se dešavaju. Sve to utiče na nas. Nije nam prijatno ni kad vidimo ko sudi i kako je izabrana ta ekipa sudija. Videli ste i da je u VAR sobi sudija koji je sudio šest od sedam utakmica Zvezde. A drugi je sudija VAR-a sudija koji nas je oštetio direktno u borbi za tituli. I kako da budem raspoložen? Ne tražim alibi niti vršim pritisak. Samo pričam činjenice. Osobe koje su direktno uticale na prvenstvo dele pravdu u finalu. Žao mi je što smo došli u tu situaciju. Da li je to normalno?", pita se Stanojević.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

* Stanković o izjavi Stanojevića: Nemam komentar

Prošlog maja izvodili su se jedanaesterci nakon 120 minuta relativno dosadnog fudbala i bez ijednog pogotka, a penal-rulet na kraju se zaustavio na crvenoj boji.

Sa 11 metara su promašili Miloš Jojić i Nikola Štulić, dok su svi igrači u crveno-belom bili precizni, uz "meč-viner" potez mladog Nikole Krstovića koji je isprovocirao Vladimira Stojkovića i tuču među igračima.

Nakon toga su usledila dva promašaja Partizanovih igrača, a onda i nesportski potezi Marka Gobeljića i Gejlora Kange kada su protivnicima pokazivali polne organe umesto gestove poštovanja.

* Jojić o "grobarima": Ne znam iz kog razloga su navijači takvi

Ove sezone imali smo tri "večita" derbija u Linglong Superligi Srbije. Prvi je u Humskoj završen rezultatom 1:1 kada je Bibars Natho bio strelac za crno-bele, a Aleksandar Katai za crveno-bele.

Potom su tokom proleća usledila dva duela na stadionu "Rajko Mitić", od kojih je samo prvi vredan pomena.

Tada je Zvezda golovima Ohija i Kataija slavila rezultatom 2:0 i, ispostavilo se, prelomila šampionsku trku.

* Terzić: Dzjuba nas više ne zanima

U 1. kolu plej-ofa prvenstva nije bilo golova, a Partizan će još dugo da žali za šansom koju je u prvom poluvremenu imao Nikola Terzić kada je sa nekoliko metara promašio prazan gol Milana Borjana.

Mada, mogao bi da žali za manjkom energije i viškom letargije koju su pokazali u drugom poluvremenu, baš onda kada su morali da napadnu svim raspoloživim snagama.

Jedna od njih, Bibars Natho, ušao je u igru tek u 88. minutu pomenutog duela, iako nije bio povređen, niti "uvređen".

Sada jeste, povređen, pa je za očekivati da će i u finalu Kupa početi sa klupe. Stanojević je najavio i da je najbolji strelac Rikardo Gomeš rovit, ali bi on trebalo da stisne zube i startuje od prvog minuta.

Partizan (mogući sastav): Stevanović – Miljković, Miletić, Vujačić, Urošević – Jevtović, Zdjelar – Marković, Jojić, Menig – Gomeš.

Ostatak tima Partizana ne bi trebalo da bude velika enigma.

Na golu se ustalio Nemanja Stevanović, a ispred njega četvorka u sastavu: Miljković, Miletić, Vujačić, Urošević.

Iako se puno puta do sada pokazalo pogrešnim rešenjem, a od nedavno je redovno čašćavan zvižducima sa tribina, Miloš Jojić ponovo će u ruke dobiti "ključeve tima" da sa pozicije ofanzivnog veznog irača bude bude glavni čovek organizacije igre.

Leđa će mu osiguravati Marko Jevtović i Saša Zdjelar, kome će ovo vrlo verovatno biti poslednja utakmica u crno-belom dresu, budući da je sam poručio da želi da napusti Humsku i oproba se u jačim evropskim ligama.

Po krilima će dejstvovati kapiten Lazar Marković i Kvinsi Menig, što znači da "parni valjak" u ovom susretu neće početi sa "bonus" igračima.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Crvena zvezda (mogući sastav): Borjan – Gajić, Eraković, Dragović, Rodić – Sanogo, Srnić – Katai, Kanga, Ivanić – Ohi.

Ni kada je tim Zvezde u pitanju ne bi trebalo da bude previše dileme, jer je u pitanju sastav koji se u ključnim utakmicama sezone pokazao najboljim.

Na golu je, naravno, kapiten Milan Borjan, a ispred njega Milan Gajić, novopečeni reprezentativac Srbije Strahinja Eraković, Aleksandar Dragović i Milan Rodić.

Na sredini terena će bitku vojevati Seku Sanogo i Slavoljub Srnić, verovatno ključna figura jedine pobede Zvezde ove sezone u derbijima.

Kreativna trojka biće Aleksandar Katai, Gejlor Kanga i Mirko Ivanić iza najisturenijeg Norvežanina Ohija.

Stankovićeva opcija sa klupe biće El Fardu Ben, kao i Milan Pavkov, u velikom broju slučajeva pravi izbori za "džokera" kada ne ide u napadu.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Iznenađenjima gotovo da nema prostora, jer se i jedni i drugi previše dobro poznaju, ali ostaje floskula da jedan detalj ili momenat mogu da odluče pobednika.

Nama ostaje uverenje da će tu odluku doneti isključivo igrači na terenu.

Ako nas pritom počaste revijom golova, što odavno ne pamtimo u "večitim" derbijima – bićemo oduševljeni.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu