Partizan na skeneru B92.net: Stanojevićeva razbijena vojska

Partizan je u 166. "večiti" derbi ušao sa pet bodova prednosti i boljim momentumom od Crvene zvezde, ali nije pokazao ni izbliza igru dostojnu šampiona.

SS
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

U redu, prvenstvo se ne rešava u jednoj utakmici i prvo mesto još uvek je u vlasništvu crno-belih (+2), ali ovakvi porazi još kako umeju da peku.

Zvezda je u svim segmentima nadigrala tim Aleksandra Stanojevića koji je izašao previše defanzivno i za taj pristup bio vrlo brzo kažnjen.

Odbrana, u koju se strateg crno-belih uzdao, poklekla je početnički u dva navrata, a napad u koji se "kleo" da postiže dosta golova i igra efikasan fudbal, u potpunosti je zakazao na čelu sa najboljim strelcem lige Rikardom Gomešom.

I ovog puta smo pojedinačno analizirali učinak Partizanovih aktera derbija:

Golman i odbrana

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Aleksandar Popović – Neiskustvo je došlo izražaja i najveći deo Ohijevog gola ide na njegovu dušu, jer ili hvataš ili izbijaš loptu, nikako je ne spuštaš na nogu protivničkom napadaču na dva metra od sopstvenog gola. Nakon toga mu se uvukla dodatna nesigurnost, uostalom kao i celom timu Partizana. U poslednjem minutu sprečio potpunu katastrofu odbranom šanse Mirka Ivanića.

Nemanja Miletić – Od početka je delovao nesigurno i sa nekoliko paničnih intervencija, koje nikako nisu doprinosile samopouzdanju njega, ali i cele poslednje linije. Nikako nije uspevao da obuzda Milana Rodića po svojoj strani. Ostavljen u svlačionici već posle 45 minuta.

Igor Vujačić – Aleksandar Katai je postao noćna mora za Vujačića i ponovo mu se, kao i u prethodnim derbijima, volšebno ubacio za šut glavom koji je prethodio vodećem golu Zvezde. Loše postavljanje i ispadanje iz linije "talasalo" je kompletnu defanzivnu četvorku sa njim na čelu.

Siniša Saničanin – Od početka nije delovao staloženo, kao recimo pre tri dana protiv Sparte, te je umesto da spusti loptu na zemlju često slao "balone" na drugu stranu, preskačući sredinu terena i poklanjajući loptu rivalu. Ako je to bila taktika Partizana, bila je potpuno pogrešna. Spavao je kod gola Ohija kada je ukopan gledao kako njegov igrač zakucava loptu u mrežu.

Slobodan Urošević – Nije puno grešio, ali ni isticao. Nekako se uklopio u kompletno sivilo odbrane i zajedno sa svim saigračima će što pre želeti da zaboravi ovaj meč.

Vezni red i napad

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Saša Zdjelar – Nakon što je dominirao protiv Sparte u dvomeču, Partizanov "specijalista za derbije" je u ovaj ušao vidno nervozan i rano je zaradio žuti karton. To ga je navelo da zaigra mnogo opreznije, ali i nervoznije, a onda se nadovezala i loša intervencija kod gola Kataija kome je lošim izbijanjem namestio loptu na nogu. Na kraju je vrlo lošu partiju zaokružio očajnim startom sa dve noge i crvenim kartonom.

Miloš Jojić – Tih, neprimetan, a i prekidi koji su mu najbolje oružje bili su veoma loši. Zvezda je ovaj meč dobila na sredini terena, jer je ubrzavala kada je njoj to odgovaralo u prvom, odnosno, usporavala tempo u drugom poluvremenu. Vezisti u crno-belom se ništa nisu pitali, a krivicu za to snosi i Jojić.

Bibars Natho – Mnogo može kreativni Izraelac, ali samo kada nije u pitanju "večiti" derbi na "Marakani": Šta se to desi sa Nathom kada kroči na tlo našeg najvećeg stadiona? Kao da zaboravlja da igra fudbal i deluje potpuno odsutno, izgubljeno i nepovezano. Još jedna veoma loša partija za koju je zaslužio kritike.

Nemanja Jović – Očekivalo se da će "bonus" biti Nikola Terzić, ali je Stanojević iznenadio izborom Jovića i – potpuno promašio! Krilni napadač se nije video u prvom poluvremenu, a nije ni pomagao svom beku koji je bio na vetrometini. Dobio je neočekivano veliku minutažu i ništa posebno nije pokazao.

Kvinsi Menig – Jedini koji se trudio nešto više od ostalih, ali nije imao sreće da u 20. minutu realizuje šansu i, možda, usmeri "večiti" derbi i celo prvenstvo u potpuno drugom smeru. Nepravedno zamenjen već na poluvremenu.

Rikardo Gomeš – Udario je u tvrdo, i to baš tvrdo, Aleksandra Dragovića! Igrao se nedavno sa neiskusnim štoperima Sparte, a onda mu je došao igrač renomea Bundeslige i žargonski ga "spakovao u džep". Svaki duel dobio je reprezentativac Austrije, ostavljao Gomeša na travi i "u prašini", tek da mu pokaže da postoji čovek koji može sa lakoćom da zaustavi strelca 20 golova ove sezone u Linglong Superligi Srbije.

Izmene

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Lazar Marković (od 46. minuta) – Ni ovog puta bivši igrač Liverpula i Benfike nije doneo ništa ušavši sa klupe. Jeste Partizan u nastavku bio ofanzivniji, ali to nije bila zasluga njegove energije koju je doneo, već okolnosti i smislenog Zvezdinog "gušenja" utakmice.

Marko Jevtović (od 46. minuta) – Ušao je na dva gola zaostatka na poziciju zadnjeg veznog u situaciji kada Zvezda nije imala preterane ambicije da napadne, tako da je i njegov posao na terenu bio prilično lak.

Marko Živković (od 46. minuta) – Jeste doneo ono što se od njega očekivalo i nekoliko prodora i centaršuteva po desnoj strani. Da je od početka napadao Milana Rodića, možda bi ga više udaljio od Partizanove polovine i potencijalno ishod prvog poluvremena ne bi bio kakav jeste.

Filip Holender (od 72. minuta) – Ništa vredno pomena nije uradio za 20-ak minuta na terenu.

Marko Milovanović (od 76. minuta) – Bez konkretnog učinka za 15-ak minuta provedenih u igri.

Trener

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Aleksandar Stanojević – U uvodu utakmice rekao je da "pet bodova nije ništa, da je osam već nešto", a onda na "Marakanu" izveo defanzivnu i, može se reći, kukavičku postavku da od početka do kraja brani remi. Niti je imao odbranu za to, niti je pogodio sa izborom igrača, a nisu ni energetski odgovorili zahtevima ovako velike utakmice i epilog je bio potpuni kolaps u prvom poluvremenu.

Čim je naredio ofanzivu u drugom delu, videlo se da može i drugačije. Stoga ostaje pravo pitanje zašto tako nije igrao od početka, jer su svi bili mišljenja da je Partizan u boljem momentumu u formi u odnosu na najvećeg rivala. Potpuni podbačaj ove večeri, ako imamo u vidu ranije pripreme i vođenje "večitih" derbija od strane Stanojevića.

Pripremio – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu