Najteži ispit

Pred Partizanom su dve odlučujuće utakmice za rasplet u grupi B Lige konferencija.

SS
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

I biće to najveći ispit u dosadašnjem toku sezone, mnogo teži od Sočija ili Santa Klare, jer je protivnik za klasu bolji od Rusa i Portugalaca.

Gent u Beogradu i kroz dve nedelje u Belgiji je takođe maksimalan posle prva dva kola i na deobi prvog mesta.

Ono donosi značajan benefit i direktan plasman u osminu finala, ali i finansijski bonus koji nije zanemarljiv.

Posle pobeda nad Anortozisom i Florom, Partizan večeras (21.00) dočekuje rivala za prvo mesto u grupi - Gent. Tri boda bi crno-belima donela veliku prednost u ovoj trci. Kvota na keca je 2,35, iks je 3,30, a dvojka 3,35.


Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Gent.

Prvo mesto u grupi donosi dodatnih milion evra, a svaka pobeda po 500.000, pa osim rezultatskog motiva, u Humskoj imaju još čemu da teže u četvrtak od 21.00.

I ne samo to, nego će crno-beli imati želju i da sruše negativnu tradiciju protiv klubova iz Belgije, jer nemaju nijednu pobedu protiv njih, izuzev slavlja protiv Anderlehta 2010. godine posle boljeg izvođenja penala (dva puta bilo je 2:2).

Od osam utakmica protiv Belgijanaca, crno-beli nisu dobili nijednu – nerešeno su igrali tri puta, pet puta su gubili.

Zbog toga se predstojeća utakmica nemeće kao idealna za probijanje mnogih barijera.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ali, neće biti lako. Bez obzira na loše rezutlate Genta u belgijskoj Župiler Pro ligi i trenutno 15. mesto na tabeli sa četiri pobede, dva remija i pet poraza, tim Hejna Vahnezebruka može da bude vrlo neugodan.

Posebno u ofanzivnom delu, koji i izvlači ekipu u dosadašnjem toku sezone. Iako su u donjem delu tabele, imaju gol-razliku 18:13 i veliki broj ofanzivaca na raspolaganju.

Čak sedmorica su doputovala u Beograd, a za očekivati je da će ih Vahnezebruk izvesti trojicu na travu stadiona u Humskoj ove večeri.

Nije lako izdvojiti njihova imena, jer su retke utakmice u kojima je Gent izlazio na teren u istom sastavu, a najčešće su to Depotr, Lemajić i Mboje.

Ali, ta rotacija i nepoznanica kako će na terenu izgledati može da bude prednost belgijskog tima.

Foto: Profimedia/Matteo Cogliati / Hans Lucas.
Foto: Profimedia/Matteo Cogliati / Hans Lucas.

Partizan bi svoje vrline u odnosu na mane Genta mogao da traži po bokovima, što je indirektno i najavio Aleksandar Stanojević na konferenciji za medije u sredu.

"Igramo kod kuće, pokušaćemo da nametnemo naš stil igre, da pokušamo da anuliramo njihov stil. Znamo koje su mane tog sistema, biće sistem na sistem. Imamo spremnu ‘B’ varijantu ako budemo imali većih problema. Igraćemo ofanzivnije, imamo trening, detaljnije ćemo analizirati protivnika. Reći ću im kako ćemo igrati, a naravno da znam sastav i ko će igrati od bekova, imam jasnu sliku kako ćemo igrati, ofanzivno", rekao je Stanojević.

Time je, između redova, odgovorio na pitanje hoće li se odlučiti za ofanzivne Marka Živkovića i Ivana Obradovića ili nešto povučenije Aleksandra Miljkovića i Slobodana Uroševića.

Trebalo bi da preovlada prva opcija i da se Gentov sistem 3-4-3 ili 3-4-1-2 probije po strani, odnosno, da Partizanovi ofanzivni bekovi udare na napadački nastrojene bekove Genta.

Uz naravno Lazara Markovića na jednoj i Kvinsija Meniga na drugoj strani, na to je mislio Stanojević kada je rekao da će "udariti sistem na sistem", a da je spreman i plan "B".

Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©
Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Velika borba biće i na sredini terena, gde su i jedni i drugi ozbiljno jaki, pa bi i taj momenat mogao da odnese prevagu.

Popularna “Bafala” u veznom redu imaju dosta kvaliteta, pre svega kada na sredini igrači "operišu" poput kapitena Vadisa Ođiđe-Ofoe, iskusnog Romana Bezusa i Džulijena de Sarta, te Elajše Ovusua.

Tu bi Saša Zdjelar ponovo trebalo da zablista i da svojom energijom pokrene "parni valjak".

Društvo na sredini bi trebalo da mu prave i Miloš Jojić, čija je forma za nijansu bolja nego na samom startu sezone, kao i Bibars Natho čije bi lopte u završnici trebalo da traže raspucanog Rikarda Gomeša.

Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©
Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Dakle, Partizan ima priliku da pobedom napravi ozbiljan korak ka prezimljavanju u Evropi, ali i prvom mestu u grupi koje bi ga dovelo samo na tri koraka od finala koji mu je "zacrtao" Aleksandar Mitrović.

I mi smo saglasni sa Aleksandrom Stanojevićem da je još uvek nerealno pričati o tome, te da je važno ići korak po korak.

Prvi je, kažu, uvek najteži i potrebno je savladati tim koji vredi 50.000.000 evra prema proceni sajta "Transfermarkt", 20.000.000 više od vrednosti Partizana.

Uz dobru posetu i zdravu podršku sa tribina, dobro raspoloženje, kao i neizostavnu, a preko potrebnu dozu sreće, ostvarenje tog cilja jeste moguće.

Pripremio – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu