Sve što treba da znate pred početak NFL sezone

Pred nama je početak nove NFL sezone, 56. po redu u Superboul eri, ukupno 102. u istoriji, a titulu će braniti Tampa Bej Bakanirsi.

SS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Početkom godine na Floridi se slavila prva titula u istoriji do koje je Bakse doveo Tom Brejdi, čiji je to bio sedmi Lombardijev trofej u karijeri.

Naravno, ponovo će Tampa Bej biti među prvim favoritima za veliko finale, budući da su sačuvali kompletan tim, kao i Kanzas Siti Čifsi koji su potpuno pobacili u februarskom Superboulu.

Sezonu otvaraju upravo Brejdi i Bakanirsi u noći između četvrtka i petka utakmicom na domaćem terenu protiv Dalas Kaubojsa.

Mnoge stvari su se promenile, rosteri timova u velikoj meri kao i svake sezone, a otprilike, postoji 10 stvari koje bi trebalo znati uoči početka sezone.

1. Više utakmica

Nakon što je prošle sezone povećan broj mesta u plej-ofu sa 12 na 14 timova, ove sezone je promena ta da će svaka ekipa, umesto dosadašnjih 16, u toku regularne sezone odigrati 17 utakmica.

Pridodata je jedna utakmica suprotnih konferencija. To znači da će ove sezone 16 klubova iz AFC konferencije odigrati jedan meč više na domaćem terenu, a timovi iz NFC-a će tu prednost imati naredne sezone.

Dakle, sa povećanjem broja utakmica na 17, povećava se i dužina trajanja ligaškog dela sezone na 18 nedelja, budući da će svaki tim i dalje jednom biti slobodan.

Poslednja, 18. nedelja, održaće se 9. januara, a već sledećeg vikenda igraće se "vajld-kard" runda plej-ofa.

Divizijska runda 22. i 23. januara, a konferencijska finala 30. januara.

Superboul je zakazan za 13. februar na "SoFi" stadionu u Lon Anđelesu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Druga godina pandemije

Budući da je svima postalo jasno da pandemija koronavirusa neće proći još neko vreme, NFL i kompletna asocijacija igrača je izašla sa pravilnikom, odnosno, protokolom koji će biti striktan u sezoni pred nama.

Stručni štab svakog tima mora da bude potpuno vakcinisan, a za igrače to nije obavezno. Međutim, ukoliko se neki igrač testira pozitivno na koronavirus, neće biti pomeranja utakmica ili karantina, već će njegov tim izgubiti utakmicu za "zelenim stolom", bez odlaganja.

Uz to, igrači oba kluba neće biti plaćeni za tu nedelju, odnosno, izgubiće 1/18 svoje godišnje plate.

Na taj način je liga želela da privoli igrače da se zaštite od virusa, ali postoje oni koji to nisu želeli.

Sa druge strane, postoje klubovi koji su se stoprocentno zaštitili od toga, poput Atlante ili Tampa Beja.

Navijači se vraćaju na tribine u punom kapacitetu, a u najvećem broju država, samo ukoliko su vakcinisani.

3. Ko su favoriti u NFC-u?

Naravno, nema dileme da je Tampa prvi pik za osvajanje konferencije i mesto nosioca pred plej-of, s tim da su prvi izazivači ove sezone Los Anđeles Remsi.

Sa novim kvoterbekom Metjuom Stefordom, sačuvanom odbranom na čelu sa Eronom Donaldom i pojačanim napadom, vrlo lako bi Remsi mogli daleko da doguraju.

Svakako, tu je i Grin Bej, prošlogodišnji finalista konferencije, a uprkos svim najavama, ljutnjama i svađama unutar franšize, ostao je i Eron Rodžers.

Američki mediji najavljuju da bi ovo mogao da bude njegov "poslednji ples", odnosno, da bi mogao da se titulom oprosti od "siraša" iz Vinskonsina.

Na istoku NFC-a je Dalas projektovan kao pobednik divizije, ali je pitanje kakvo je stanje povrede ramena kvoterbeka Daka Preskota.

Ne smeju se zaboraviti ni Nju Orleans Sejntsi, San Francisko 49-ersi, Sijetl Sihoksi i Vašington (i dalje bez imena)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Ko su favoriti u AFC-u?

Kanzas Siti Čifsi su bez premca na zapadu AFC-a, kao i pojačani Tenesi Tajtansi na jugu, jer su "kralju" Deriku Henriju pridodali jednog od najboljih hvatača lige, Hulija Džonsa, a koga će opet, sa druge strane, rasteretiti Ej-Džej Braun i Džoš Rejnolds.

Biće veoma zanimljivo na severu gde su favoriti Baltimor Rejvensi, ali Klivlend Braunsi izgledaju popunjeno na svim pozicijama i izuzetno kompetitivni za osvajanje divizije.

Na istoku AFC-a bi Bafalo Bilsi trebalo ponovo da trijumfuju, ali će morati da sjajnoj igri kroz vazduh pridodaju i igru trčanjem kako bi mogli da se uključe u trku za najviši plasman.

Takođe, vrlo ozbiljno se moraju uzeti u razmatranje Pitsburg Stilersi, mada postoji znak pitanja kod mogućnosti Bena Rotlsbergera da uspešno iznese svoju 18. NFL sezonu.

5. Misterija Dešona Votsona

Kakav je tačno status Dešona Votsona u Hjuston Teksansima? To, verovatno, niko ne zna.

Nije povređen, aktivan je na rosteru, skupo plaćen, a ne trenira sa saigračima već nedaljama.

Trenutno se nalazi pod optužbama za seksualno zlostavljanje devojke koja ga je masirala. U toku je istraga od strane policije Hjustona, FBI, kao i samog NFL-a.

Pre marta kada su se pojavile ove optužbe, Votson je tražio trejd iz Teksansa. Ali, ko sada želi da plati 40.000.000 evra po sezoni za njega, kada je pod ozbiljnom istragom.

Zato je njegov status u Hjustonu i celoj ligi pod velom misterije, a nema nikakve dileme da ima kvalitet za najviši nivo.

Ukoliko se u nekom momentu pojavi u ekipi, biće ogromno pojačanje.

Do tada, ispred njega na listi kvoterbekova su Tajrod Tejlor i Dejvid Mils.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Nova pravila

Drugu godinu zaredom, NFL je uveo novi pravilnik za određene delove utakmice.

Upotreba kacige, bilo spuštanjem glave ili inicirajući kontakt, biće ograničeno i o tome će se posebno voditi računa.

Takođe i o blokiranju ispod kukova, jer će to sada biti moguće samo u krugu dva jarda od pozicije "tekla", odnosno, pet jardi od linije skrimidža.

Najviše bure i diskusije izazvalo je promenjeno pravilo "tauntinga", odnosno, potcenjivačkim i uvredljivim pokazivanjem prstima prema protivniku.

To se najčešće dešava prilikom proslave poentiranja, kada igrač neposredno pre završetka akcije već slavi i pokazuje u pravcu rivala. NFL je odlučio da to praktično iskoreni, iako su mnogi stava da to godinama unazad daje čar igri.

Dva "taunting" prekršaja u jednom meču znače automatsku diskvalifikaciju tog igrača.

Takođe, promena je i kada su u pitanu brojevi igrača. Trkači, hvatači, tajt-endovi i ful-bekovi će svi morati da uzimaju brojeve od 1-49 ili 80-89.

Defanzivni igrači, lajnbekeri i igrači u polju takođe mogu da nose od 1 do 49, s tim da lajnbekeri mogu da idu i do broja 59, kao i od 90 do 99.

Linijaši u odbrani i napadu moraju da imaju brojeve između 50 i 79, kao i 90-99 ukoliok su slobodni.

Liga prećutno uvodi pravila tokom sezone, a koja ne budu zvanično objavljena, kao što je učinila u prošloj sezoni.

Tada su sudije obaveštene da manje dosuđuju ofanzivni holding, pa je do 11 nedelje bilo samo 357 takvih prekršaja.

Poređenja radi, do 11 nedelje 2019. godine bilo ih je čak 663, 2018. godine bilo ih je 495, 2017. je dosuđen 541 prekršaj, a 2016. godine 560 ofanzivnih holdinga.

Ogromna razlika, zar ne? Zato se može očekivati i ove sezone neko "prećutno pravilo".

7. Transferi koji su obeležili leto

Veliki broj igrača promenio je timove, a evo nekih od najzvučnijih transfera

QB Metju Steford (iz Detroita u LA Remse)
QB Džered Gof (iz LA Remsa u Detroit)
QB Rajan FIcpatrik (iz Majamija u Vašington)
QB Carson Venc (iz Filadelfije u Indijanapolis)
QB Sem Darnold (Iz Njujork Džetsa u Karolinu)
QB Tedi Bridžvoter (iz Karoline u Denver)
QB Jo Flako (iz Njujork Džetsa u Filadelfiju)
QB Endi Dalton (iz Dalasa u Čikago)
RB Levion Bel (iz Kanzasa u Baltimor)
WR Hulio Džons (iz Atlante u Tenesi)
WR Keni Goladej (iz Detroita u Njujork Džajantse)
WR Nelson Agolor (iz Las Vegasa u Nju Ingland)
WR Kendrik Burn (iz San Franciska u Nju Ingland)
WR Emanuel Sanders (iz Nju Orleansa u Bafalo)
WR Ej Džej Grin (iz Sinsinatija u Arizonu)
WR Semi Votkins (iz Kanzasa u Baltimor)
TE Džonu Smit (iz Tenesija u Nju Ingland)
TE Hanter Henri (iz LA Čardžersa u Nju ingland)
C Kori Linsli (iz Grin Beja u LA Čardžerse)
Pass rusher Džej Džej Vat (iz Hjustona u Arizonu)
Pass rusher Džadeveon Klauni (iz Tenesija u Klivlend)
Pass rusher Met Džudon (iz Baltimora u Nju Ingland)
CB Šakil Grifin (iz Sijetla u Majami)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

8. Ostale promene

Sedam timova ima nove trenere.

Urban Majer je preuzeo Džeksonvil Džeguarse, Robert Saleh Njujork Džetse, Brendon Stejli Los Anđeles Čardžerse, Den Kembel Detroit Lajonse, Nik Sirijani Filadelfija Iglse, Artur Smit Atlanta Falkonse i Dejvid Kulej Hjuston Teksanse.

Bafalo je preimenovao naziv stadiona u "Hajmark stadion", Nju Orleans svoju arenu u "Cezarov Superdom", a Sijetlov stadion će se ubuduće zvati "Lumen fild".

9. Veliki broj rekorda bi mogao biti oboren

Svake sezone padaju rekordi u NFL-u, a nekoliko ih je u ozbiljnoj opasnosti ove sezone.

Legendarni Bil Beličik bi preskočio Džordža Halasa na drugom mestu po broju pobeda na klupi nekog NFL tima, ukoliko Nju Ingland Patriote ostvare 14 trijumfa u sezoni.

Ukoliko Patriote uđu u plej-of, Beličik bi se izjednačio sa Donom Šulom sa najviše ulazaka u doigravanje u post-sezoni (19).

Eron Rodžers (Grin Bej Pekersi) će sa 10 bačenih tačdaun pasova preskočiti dve pozicije i biti 5. na večnoj listi sa 422 tačdaun dodavanja.

Patrik Mahoms (Kanzas Siti Čifsi) može da postane prvi NFL igrač ikada koji bi osvojio 15.000 jardi pasom za 50 ili manje odigranih utakmica.

Trenutno je na 14.152 jarde u 46 mečeva, što znači da bi do 5. kola trebalo da baci još 848 jardi.

Njegov saigrač Trevis Kelsi je na 85 uhvaćenih lopti i 29 jardi od prestizanja Džejsona Vitena na listi uhvaćenih pasova i jardi bilo kog tajt-enda u prvih devet NFL sezona.

Ukoliko Rasel Vilson odvede Sijetl do osam pobeda, srušiće rekord Pejtona Meninga od 105. trijumfa u prvih 10 sezona u NFL-u.

Na kraju, ako Kordarel Paterson u dresu Atlanta Falkonsa vrati kik-of za tačdaun, to će biti njegov deveti u karijeri i postaviće novi NFL rekord.

Priredio – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu