Podmazivanje "parnog valjka"

Partizan je u Slovačkoj igrao na rezultat i odneo ga je kući, ali nije sve bilo tako glatko.

SS
Podeli
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Prikazao je određene slabosti za koje se mora imati razumevanja u ovoj fazi sezone, a generalni utisak koji je ostao jeste za prelaznu ocenu.

Odigrana je prava evropska utakmica, taman koliko je potrebno da se ostvari dupla pobeda protiv Dunajske Strede, sakupe bodovi za klupski i nacionalni koeficijent i dodatno nabilduje samopouzdanje.

Jer, Partizan još uvek nije primio nijedan gol ove sezone (četiri zvanične utakmice), a računajući i pripremne utakmice to je ukupno oko 800 minuta bez primljenog gola u nizu!

Za to je zaslužan doskorašnji kapiten Vladimir Stojković, koji je ostvario transfer u Saudijsku Arabiju, ali i Aleksandar Popović, sada se može slobodno reći – novi prvi golman Partizana.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Upijao je sve od Stojkovića

Mladi Pop je već godinama bio nadomak prvog tima, strpljivo čekao svoju šansu, a prošle sezone je dobio zbog "bonus" pravila.

Ako nije do sada, u četvrtak uveče je dokazao da zaslužuje "jedinicu" Partizana. I ne samo zbog odbranjenog penala u 78. minutu.

Kompletna utakmica 21-godišnjeg čuvara mreže bila je za primer i svaku pohvalu, a posebno odbranjen zicer u 26. minutu kada je Zuberu odbranio u situaciji jedan na jedan.

To je bilo samo šest minuta posle vodećeg gola Partizana i da je tu bilo 1:1, ko može da garantuje da do kraja ne bi bilo drame i možda čak preokreta i eliminacije?

Utisak je da je najviše "podbacio" u igri nogom, a što je inače njegova najveća prednost, jer je potpisnik ovih redova na pripremama crno-belih ranijih godina imao lično prilike da se uveri u njegove sposobnosti kontrole i odigravanja dugih lopti sa obe noge.

Najavljeno je da će u nedelju protiv Voždovca među stativama biti Nemanja Stevanović, ali isto tako očekujemo Popovića da u četvrtak u Sočiju nastavi tamo gde je stao u Dunajskoj Stredi.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Nesalomiva odbrana

Partizan osim pobede i golmana, dobija sve čvršći duo Vujačić-Saničanin. Istina je da je levonogi štoper skrivio penal (pitanje je da li je bio start na loptu ili na igrača), ali je sve ostale duele uglavnom dobijao i bio je bolji deo štoperskog tandema.

Vujačić jeste bio odličan u vazduhu, ali je crnogorski reprezentativac imao i nekoliko paničnih intervencija, kojima je unosio blagi nemir u ostale linije tima.

Srećom, srednji red je bio na visini zadatka, posebno Saša Zdjelar kao zadnji vezni. Ponovo je bio "u modu", spreman da se pobije, zada i primi udarac. Kada je tako u utakmici, onda za crno-bele nema zime.

Čak je uspeo i da upiše asistenciju za Rikarda Gomeša u 80. minutu. Bilo ga je svuda, a kada je tako, onda ispred sebe ostavlja prostor koji je i ovog puta iskoristio Bibars Natho.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Natho je još uvek klasa

Izraelac je još jednom sjajno "podvalio" loptu za Danila Pantića, a treći put povratnik u crno-bele boje efektno pogodio i potvrdio da je "promenio glavu" i namestio je za sjajan fudbal.

Ovog puta, čini se, Partizan može da se osloni na njega jer je Dača spreman da preuzme odgovornost i igra u najboljem izdanju. Za šta će to biti dovoljno, videćemo, ali za sada je utisak pozitivan.

Ostali su imali manje ili veće oscilacije u igri (Lazar Marković, Miloš Jojić i oba beka), što je zasluga i taktičkih pomeranja, kretanja rezultata, odnosno, načina na koji su Slovaci napadali, a crno-beli se branili.

Rikardo Gomeš je propustio veliku priliku pogodivši stativu, nastavivši niz promašaja iz prvog duela, ali je onda sve to poništio efektnom realizacijom za konačnih 2:0. Zaključak je da samo treba da nastavi da ulazi u šanse i da će tako neminovno i padati sve više golova.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Zadovoljstvo i oprez

Stanojević može da bude zadovoljan. Nije lako ostvariti ovakvu pobedu na nimalo lakom gostovanju.

Ali, mora da bude oprezan. I spreman da pod hitno neke stvari popravi, jer sledi mnogo veći ispit. Pitanje je da li bi uz ovakvu igru ishod bio isti u Sočiju.

Rusi su mnogo jači rival, a da su napadački spremni pokazali su Kešli iz Azerbejdžana kojoj su u dve utakmice spakovali sedam golova.

Niti je Partizan Kešla, a niti je Soči Dunajska Streda. Sve se menja, crno-beli idu ispočetka i dobar je momenat da podmažu motor pre novog paljenja.

Da ne bi išli biciklom na Rusiju.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu