Partizan na skeneru B92.net: Žalostan kraj sumorne sezone

Fudbaleri Partizana u haotičnoj završnici finala Kupa doživeli su novi poraz od Crvene zvezde.

Stefan Smuđa
Podeli
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U penal-seriji se rulet zaustavio na crveno-beloj strani i tako je Zvezda osvojila prvu "duplu krunu" posle 14 godina. Dosta prekida, previše faulova i premalo fudbala smo videli u finalu najmasovnjeg takmičenja.

Iako je sve stalo u izvođenje jedanaesteraca, red je da ocenimo ono što smo videli za 120 minuta meča na stadionu "Rajko Mitić".

foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vladimir Stojković – Gotovo da nije isprljao rukavice, jer kod jedine dve šanse za Zvezdu nije morao da interveniše. Često se čuo njegov glas u komandovanju kretnjama njegovih defanzivaca. Ali, živci su mu popustili u penal–seriji, pao je na provokaciju Nikole Krstovića i na kraju "platio" za izjavu pre derbija u kojoj je rekao da njega mogu da "siluju" ukoliko Partizan ne osvoji trofej.

Aleksandar Miljković – Odlaskom Takume Asana postalo je jasno da će Miljkoviću biti mnogo teže u defanzivnim zadacima. To se posebno videlo sredinom prvog poluvremena kada ga je Aleksandar Katai ostavio u prašini u tri koraka.

Svetozar Marković (do 45. minuta) – Njegova oproštajna utakmica neće mu ostati u dobrom sećanju, jer je morao da ostane u svlačionici između dva poluvremena. Do tada je svoj posao odradio sasvim solidno.

Igor Vujačić – Možda najveći dobitak Stanojevića u ovoj sezoni. Fudbalski se opismenio, naučio da se postavlja i dobija duele koje ranije nije umeo. Otići će Sveta Marković, nedostajaće štopera Partizanu, ali će imati crnogorskog reprezentativca da uvek uskoči i obavi posao kada zatreba.

Slobodan Urošević (do 111. minuta) – Postao je igrač u Partizanu i još jednom sasvim korektno odradio posao na levoj strani.

Aleksandar Šćekić – Imao je veliki broj faulova u ranoj fazi, ali je do kraja uspeo da se konsoliduje i odradi sasvim korektan posao na sredini terena. Pokrivao je veliki deo terena dugim korakom i prekinuo dosta protivničkih napada. Uostalom, kao i svaki dosadašnji derbi do sada.

Saša Zdjelar (do 105. minuta) – Poznat je kao Partizanov "specijalista za derbije", ali mu je ovo bio jedan od lošijih u crno–belom dresu. Neuobičajeno mnogo grešaka u predaji lopte i to je uticalo da izostane adekvatan i iole tečan početak Partizanovih napada.

Miloš Jojić – Jedan udarac sa distance kada je zagrejao dlanove Borjana i potom niz grešaka. Kako u predaji lopte, tako i u kontroli. Kao da se plašio da je povuče i krene napred sa njom, svestan da nema potrebnu brzinu da osvoji prazan prostor ispred sebe. Odigrao je nekako svih 120 minuta, a onda promašio prvi penal koji je pokrenuo lavinu i pad Partizana.

Lazar Marković (do 73. minuta) – Previše je nonšalancije u njegovoj igri. I sve manje tolerancije za takvo ponašanje. Igrač koji je nekada bio plaćen 25.000.000 evra, sada dozvoljava sebi da odguruje sudiju i time krivi njega za svoje početničke greške na terenu.

Nemanja Jović (do 73. minuta) – Najviše se trudio da nešto učini, pa je tako i došao do dve šanse, ali uz dve jako loše završnice. U prvom poluvremenu je imao katastrofalnu reakciju iz koje je Falčineli imao zicer, čime je upropastio orethodnu izuzetno dobru defanzivnu kretnju i pokrivanje druge stative.

Filip Holender (do 87. minuta) – Prilično neprimetan i bled i nastup reprezentativca Mađarske. Još jednom se potvrdilo ono što smo već pisali, da mu ne odgovara pozicija najisturenijeg špica. Protiv Mačve ili Zlatibora možda, ali protiv Zvezde to ne prolazi. Pravu ocenu o njemu ćemo imati kada bude u kontinuitetu igrao na svojoj prirodnoj krilnoj poziciji.

foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Izmene:

Bojan Ostojić (od 46. minuta) – Još jednom je odradio veliki posao zamenivši Svetu Markovića. Iako u 36. godinu, odigrao je veoma iskusno, u potpunosti zaustavio mnogo mlađe rivale, ali ne i fizički moćnije jer Ostojić još uvek izgleda, kreće se, skače i igra kao da je mnogo mlađi.

Aleksandar Lutovac (od 73. minuta) – Probao je Stanojević sa njim da unese živost umesto malo zainteresovanog Lazara Markovića, ali nije mnogo dobio. I dalje smo mišljenja da bi najbolje za Lutovca bilo da se usmeri i adaptira kao desni bek. Izveo veoma dobar penal.

Bibars Natho (od 73. minuta) – Očekivao se od starta, ali je priliku dobio Jojić. Međutim, Partizan nije bio opasan ni pre, a ni posle ulaska Izraelca. Igrao je ukupno 47 minuta i, jednostavno, uklopio se u sivilo celog derbija. Bio je standardno dobar sa 11 metara.

Nikola Štulić (od 87. minuta) – Prilazio je po loptu do centra, odigravao saigračima, borio se, ali je bio veoma daleko od gola Borjana i kaznenog prostora, zone u kojoj se najbolje snalazi. Na kraju je ispao tragičar zbog promašaja u petoj seriji jedanaesteraca.

Filip Stevanović (od 106. minuta) – Premalo vremena je imao da bi ostavio veći utisak, ali dobija sve pohvale za školski izveden udarac sa "bele tačke".
Marko Živković (od 111. minuta) – Nedovoljno na terenu da bi bio ocenjen.

Aleksandar Stanojević – Iznenadio je sve odlukom da najboljeg kreativca Bibarsa Natha ostavi na klupi, a da počne sa Milošem Jojićem. I potom se, verovatno, sam iznenadio koliko ga njegov izbor nije "ispoštovao" sa nizom grešaka koje je napravio. Ostale taktičke zamisli je možda ispunio, ali daleko je to od onog opasnog Partizana, recimo, iz njegovog prvog mandata na klupi. U produžecima je pokazao najveću energiju na terenu i nju prenosio na izabranike na terenu. Nedovoljno da bi ponovo podigao pehar na stadionu najvećeg rivala.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu